USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

ПЛР-тест – за 2,5 години: як в інфекційній лікарні працює надсучасний діагностичний апарат

29 Січня 2021 20:40
У Волинській обласній інфекційній лікарні відтепер зразки ПЛР-тестів опрацьовує суперсучасний апарат, вартість якого – майже чотири мільйони гривень. Таке унікальне та вкрай потрібне обладнання вдалося придбати завдяки сприянню Волинської обласної ради та народного депутата України Ігоря Палиці.

«Передусім велике спасибі усім меценатам, які дослухаються до всіх прохань, які ми озвучуємо, усім, хто долучився до зміцнення і покращення матеріальної бази інфекційної лікарні, лікарям, які працюють у надскладних умовах, – зазначила заступниця керуючого справами, керівниця відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук. – Апарат було придбано за кошти обласної ради з ковідного фонду, який створили за ініціативи Ігоря Петровича Палиці. Крім того, багато обладнання було придбано за кошти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», а також за кошти інших меценатів. Відтепер волиняни зможуть пройти тестування та отримати достовірні результати аналізів, а відтак – своєчасне та якісне лікування».
Читайте ще: «Від цього залежать життя людей». Волинська інфекційна лікарня відтепер може безпечно зберігати кисень

З її слів, одна з переваг такого дорогого обладнання – мінімальне втручання людини у процес, що значно збільшує достовірність результату аналізів. А ще, додає Мирослава Якимчук, коли стоїть питання порятунку людських життів, фінансові моменти відходять на другий план.
«Завдяки цьому апарату можлива повна автоматизація ПЛР-процесів. На борту цієї машини проходить і виділення нуклеїнових кислот, і ампліфікація. Це потрібно зокрема й для того, щоб повністю виключити зараження персоналу лабораторії, що дуже важливо, – пояснює представниця компанії, що поставила обладнання, вірусолог Надія Терентьєва. – Унікальність машини в тому, що вона може виконувати не тільки дослідження під COVID, а й діагностувати інші інфекційні хвороби. Крім того, вона може проводити дослідження внутрішньолікарняних інфекцій. Машину можна використовувати і в напрямку трансплантації. Тому, коли до нас звернулися із проханням, що потрібна унікальна машина, яка дозволить у короткий термін – до двох з половиною годин – встановити діагноз і з’ясувати, чи заражений пацієнт COVID-19, ми запропонували саме цей апарат».
За один раз машина може обробити від одного до дванадцяти зразків. Тож за дві з половиною години можна встановити діагноз дванадцятьом пацієнтам.

Апарат може працювати і для екстракції нуклеїнових кислот, і якщо буде потрібно, обсяг можна збільшити до 100-120 зразків.
«Машина працює за міжнародними стандартами та пройшла міжнародний контроль якості безпосередньо по COVID, що дуже важливо для видавання результатів, – додає Надія Терентьєва. – Нині вірус швидко мутує, з’являються нові штами. А нові розробки системи дозволяють діагностувати їх завдяки мобільності системи».

З її слів, величезний плюс керівництва області та лікарень, які, незважаючи на те, що обладнання є дуже дорогим, як і розхідні матеріали до нього, сприяли у його придбанні. Такі машини працюють у медзакладах чотирьох міст України, і Луцьк – у їх числі.

Завдяки тому, що апарат підключений до мережі інтернет, працівники лабораторії можуть в режимі онлайн консультуватися із фахівцями щодо його роботи та результатів тестування. Саме автоматизація процесу якнайкраще впливає на результативність ПЛР-досліджень.
«Не тільки ПЛР, а й усі імунохімічні, біохімічні дослідження кращі, коли закрита система. Усі процеси валідовані ще на етапі виробника, тож повністю відповідають усім стандартам і нормам, – запевняє Надія Терентьєва. – Це знижує ризик помилки, людського фактору. Якщо всі процеси автоматизовані, реагенти, контролі якості, стандарти та калібратори від одного виробника, це підвищує якість отриманого результату. А це дуже важливо».

Як розповіла завідувачка лабораторії інфекційної лікарні Ганна Ющук, усі її працівники пройшли курс навчання, отримали сертифікати про те, що вони вміють і можуть працювати на такому обладнанні.
«Ми дуже вдячні Волинській обласній раді, народному депутату Ігорю Палиці за допомогу в придбанні такого дорогого апарата та створення відповідних умов для лікування пацієнтів, – зазначає т.в.о. директора Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська. – Цей апарат – унікальний. Для інфекційної лікарні він був украй потрібен. Велика цінність апарата в тому, що він дуже швидко видає результати. Сьогодні ми використовуємо його для ковідних хворих. Але, як уже було сказано, його можна використовувати для діагностики багатьох інфекцій».
Вона також додала, що наразі для тих хворих, які перебувають на лікуванні в інфекційній лікарні, тестування та діагностику на апараті роблять безплатно, реактиви закуповують за кошти НЗСУ. А для амбулаторних пацієнтів така послуга буде платною, зараз якраз обраховують її вартість.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus