USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

По 12 годин без світла: як у Луцьку готуються до складної зими

24 Вересня 2023 11:57
Найближча зима може бути ще важчою, ніж попередня. Експерти кажуть: висока ймовірність, що Росія далі намагатиметься залишити українців без світла та тепла. Волинські енергетики формують графіки. Тому відключення електроенергії цього опалювального сезону цілком реальні.

Якими вони будуть та як готуються до зими лучани? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Восени та взимку 2022-2023 років Росія випустила понад 850 ракет і сотні безпілотників по об’єктах енергетичної інфраструктури України. Шкоду від цих обстрілів оцінено в 11 мільярдів доларів.

За весну та літо 2023 року інфраструктуру поновили, але не всю. Щоб повернути потужності в довоєнний стан, потрібні дороговартісні капітальні ремонти та більше часу.

«Росіяни знали по чому б’ють, адже йдеться не про електропроводи, а про підстанції, які дають можливість у повній мірі забезпечити споживачів електроенергією», – зазначив співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Українців закликають готуватися до суворої зими. Крім того, що українська енергетична система частково зношена, через що можуть бути проблеми з транспортуванням електроенергії, Росія продовжить бити по критичній інфраструктурі.

«Ми можемо стикнутися з тим, що будуть розроблені графіки, які передбачатимуть відключення електроенергії по вісім-десять, дванадцять годин. Це цілком реально», – сказав Юрій Корольчук.

Не тільки експерти думають про прихід зими. Лучани запевняли: морально підготувалися, хоча, як передбачають, буде важко.

Олександр працює у швидкій допомозі. Пригадав, що відключення електроенергії створювали суттєві проблеми.

«Дуже тяжко на роботі ходити темними під’їздами, особливо у дев’ятиповерхових будинках, коли ліфти не працюють, а потрібно зносити хворих. Це надзвичайно тяжко», – сказав він.

«У нас на світлі і опалення, і вода. Без світла ніяк. Дуже хотілося б, щоб не відключали або відключали на маленькі періоди, щоб тепло ще трималося в хаті», – поділилася лучанка Зоя.

Те, що відключення будуть, запевнив і очільник кафедри електричної інженерії Луцького національного технічного університету Юрій Грицюк. Він навчає студентів, як використовувати електрику та відновлювати її.

«Цілі – ті самі. Руйнувати енергетичну інфраструктуру для того, щоб створити дуже неприємні умови існування», – сказав експерт.

До відключень електроенергії він як мешканець приватного будинку підготувався ще торік. У критичній ситуації матиме світло та гарячу воду.

«Було встановлено твердопаливний котел як резерв, якщо тривалий час узимку будуть відключення. І маю бензиновий електричний генератор, а також стабілізатор напруги», – зазначив Юрій Грицюк.

Аби мати електроенергію в квартирі, можна використати акумуляторні батареї чи інвертори. Часто ці пристрої майструють із блоків безперебійного живлення. Але якщо ви не електрик, то краще придбати новий. Також потрібно зважати на те, який прилад скільки споживає електроенергії.

«Багато споживають кондиціонери, пральні машини, індукційні або електричні плити, різноманітні нагрівальні пристрої для обігріву приміщень», – перерахував Юрій Грицюк.
Насамперед людям радять забезпечити основні потреби: можливість працювати, комфортно спати, готувати їжу, мати питну та технічну воду, а ще – тепло. Йдеться про те, щоби мати в запасі ліхтарі, свічки, лампочки, сірники, батарейки. Особливо в нагоді будуть павербанк чи мобільна зарядна станція.

«Налаштовуємо себе самі. Маємо це пережити. Знаємо, що зима буде важка і ми маємо її пережити. І надіємося, що наші хлопці (мій син на війні, в пеклі, як говориться) прийдуть із перемогою», – зауважив лучанин Михайло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Що? Показати IP 24 Вересня 2023 15:26
Шапітоліи дохазяинувався...
Володя Показати IP 25 Вересня 2023 01:05
Нормальне про треба поставити, а не готувати людей до блекаутів своєю писанмною
Клава Показати IP 25 Вересня 2023 03:14
не пригадую, щоб ялова ООН застерегла супостата від злочинів проти людяності, нагадала йому, що за все, в тч і моральні збитки, доведеться заплатити.. поки ж агресії рф проти Грузії, Сирії і тд лишаються безкарними..
Гість Показати IP 25 Вересня 2023 10:24
За 12:годин вода в системі може замерзнути, порозриває труби. Може менше на Європу продавати?
Ананім до Гість Показати IP 26 Вересня 2023 04:46
І кончезаспу вимкнути, а то там мажорна техніка їсть як місто
Олексій до Гість Показати IP 26 Вересня 2023 08:48
За 12 годин не замерзне 100%.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus