USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Побачити більше справжньої медицини»: студенти медичного факультету ВНУ відновили навчання. Фото

17 Травня 2022 15:01
Через війну в Україні усі університети вимушені були перейти на дистанційну форму навчання, однак є такі спеціальності, де без практики отримання знань неможливо. Однією з них є «Медицина», тому у Волинському національному університеті імені Лесі Українки вирішили відновити очну форму навчання для студентів-третьокурсників цієї спеціальності. Нині вони мають практичні заняття на базі Волинської обласної клінічної лікарні.

Практично від початку повномасштабної війни в Україні студенти медичного факультету мали кількатижневі канікули, а потім для них відновили навчання, щоправда дистанційне.
Декан медичного факультету ВНУ Андрій Поручинський впевнений:якщо немає якісної практичної підготовки, то й немає можливості набувати практичних навичок.

«Наше завдання – створити оптимальні умови, аби фахівці були добре підготовлені, в першу чергу практично. Вони мають набути ті компетентності, які повинен мати фахівець високого рівня по завершенні навчання. Віднедавна ми запровадили змішану форму навчання, яка дозволяє компенсувати частину втрачених можливостей під час дистанційного навчання. Дякуючи нашим клінічним базам, зокрема Волинській обласній клінічній лікарні, адміністрація якої йде на зустріч університету, наші студенти мають можливість набувати практичні навички в різних відділеннях. Тобто зараз студенти проходять виключно практичну підготовку. Ми виокремили багато часу, аби заняття були виключно практичними», – розповів Андрій Поручинський.
Зі слів декана, викладачі отримали завдання спрацювати максимально ефективно та компенсувати всі втрати.

«Ту частину навчального плану, яку ми не могли зробити раніше, робимо зараз. Студенти самі в цьому зацікавлені, вони виявляють інтерес до навчання, приходячи сюди зранку і фактично до вечора навчаючись та набуваючи потрібних навичок. Наразі студенти спеціальності «Медицина» третього курсу набувають навички з курсу загальної хірургії та проходять деякі практики», – зазначив Андрій Поручинський.
Лікар-хірург, ординатор відділення інвазивних методів діагностики та лікування Волинської обласної клінічної лікарні та старший викладач кафедри клінічної медицини медичного факультету ВНУ Іван Марчук як викладач завжди не задоволений рівнем підготовки студентів, адже має до них суворі вимоги.

«Ми з ними займаємося клінічною практикою. Мої студенти мають побачити якомога більше справжньої медицини, тобто чим люди дійсно займаються на роботі у хірургічному стаціонарі. Тому ми намагаємося осягнути якомога більше. Цього року через коронавірус та війну клінічної практики не було, тому нам треба все надолужувати. Але це не страшно, будемо працювати більше. Студенти ходять на заняття – значить їм подобається. Я не заставляю нікого вчитися, адже не можна змусити людину робити те, що вона не хоче», – вважає Іван Марчук.
Студентка третього курсу медичного факультету Інна Матрунчик розповіла, що вона разом зі своїми однокурсниками дуже чекала на відновлення очного навчання, адже в їхній справі практика дуже важлива.
«Ми хотіли бачити пацієнтів, мати безпосередній контакт з ними та розуміти, як з ними спілкуватися. Коли відновили дистанційне навчання, то воно було цікаве, але якщо порівнювати з очним навчанням – то це дві різні речі. Зараз займаємося у відділенні хірургії та відновлюємо свої знання вже з начитаних лекцій. Тобто, ми бачимо наочно те, що читали в книжках та слухали на лекціях», – резюмувала студентка.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus