USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Поблизу Австралії дослідники знайшли пароплав «Немезіда», який загадково зник у 1904 році

29 Лютого 2024 00:34
Австралійська організація наукових і промислових досліджень Співдружності (CSIRO) розгадала столітню таємницю, пов’язану із загибеллю пароплава «Немезіда». Пароплав безслідно зник у липні 1904 року під час перевезення вугілля з Ньюкасла до Мельбурна, потрапивши в сильний шторм біля узбережжя Нового Південного Уельсу.

Про це пише IFLScience.

Попри те, що екіпаж іншого судна, яке потрапило в шторм, востаннє бачив його поблизу Воллонгонга, дослідники не могли встановити місце перебування 73-метрового судна понад 100 років.

У 2022 році компанія Subsea Professional Marine Services, що займається дистанційним зондуванням, натрапила на уламки судна за 26 кілометрів від берега під час пошуку загублених вантажних контейнерів біля узбережжя Сіднея.

Дослідження затонулого корабля

Heritage New South Wales звернулася до CSIRO з проханням провести подальші дослідження. Використовуючи сучасні багатопроменеві ехолоти, команда склала карту морського дна, а потім встановила камери, щоб оглянути затонуле судно. Вчені планують зібрати відеозаписи затонулого корабля для створення 3D-моделі «Немезіди» в його нинішньому стані.

Читати ще: У США під час риболовлі виявили корабель, який затонув майже 150 років тому

За словами гідрографічного інженера CSIRO Філа Ванденбосше, «затонулий корабель розташований біля краю континентального шельфу і лежить на морському дні вертикально, але демонструє значні пошкодження і руйнування як в носовій, так і в кормовій частині». Ключові конструкції, такі як два якорі корабля, все ще можна було ідентифікувати під час візуального огляду.
Доктор Бред Дункан, старший морський археолог, наголосив на значенні знахідки: «Це відкриття і підтвердження ідентичності затонулого корабля не тільки надає важливу археологічну інформацію про корабель та подію катастрофи, але, що важливіше, може принести деяку розраду сім’ям і друзям тих, хто загинув на борту, оскільки це місце, де вони зможуть оплакати своїх близьких».

Читати ще: Біля Єгипту знайшли корабель віком 2300 років з безліччю артефактів

Виявлення «Немезіди» додає ще одну главу до тисяч корабельних аварій вздовж австралійського узбережжя, натякаючи на можливість того, що є ще багато прихованих історій, які чекають на своє розкриття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus