USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поблизу Луцька розкопали 6 печей часів Київської Русі

4 Серпня 2015 18:44
Поблизу Луцька фахівці Кримської філії інституту археології, які тепер працюють на Волині, розкопали шість стародавніх печей. У селі Ратнів науковці вже знаходили чимало пам‘яток різних періодів – від кам‘яного віку до сучасності. Нова знахідка ще не до кінця досліджена, та вчені вже припускають, що це Х століття.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» на телеканалі ZIK.

Археологи розповідають: у розкопаних на Волині печах збереглися навіть так звані щелепи – місця, де розміщували хліб для випікання, – та наголошують, що знахідка є дуже рідкісною.

«У Звенигороді, що на Львівщині, колись розкопали аж сорок печей. Але це ж було княже місто. А тут просто селище, і от вже скільки печей. Це дуже рідкісне явище», – каже науковий працівник Інституту археології НАН України Сергій Теліженко.

Експерти припускають, що колись у цьому місці був цілий комплекс, де випікали хліб для всього поселення. Досліджувана ділянка за селом має кілька будівельних горизонтів.



Науковці працюють тут уже понад два місяці, та за цей час ніхто не поцікавився, чим займаються археологи. Навідуються лише власники найближчих городів.

«Хай буде якась реліквія у селі. А то, окрім побитого горщика, ніхто нічого толкового не знаходив», – вважає місцевий мешканець Степан.

Поблизу печей розкопали ще й глибоку зернову яму ХІ століття. Поруч знайшли безліч уламків орнаментованої кераміки, кістки тварин і два металеві ножі.

«Це все ми зараз виберемо і підемо далі. Цікавить щось давніше за Київську Русь. Зараз ми на такому етапі, де може піти доба бронзи, а може й неоліт», – розповів старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Валерій Манько.

До слова, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало, що у селі Жидичин поблизу Луцька люди проводили до хати каналізацію і знайшли 600-літню гончарну піч в ідеальному стані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ау Показати IP 4 Серпня 2015 20:16
а що ми залишим нащадкам? Лєново, АйФони, Асери, МакБукі... ще БМВ та Ауді... ну хіба ми не круті майбутні пращури?
Ого до Ау Показати IP 5 Серпня 2015 00:59
Не хвилюйтеся ви так. Ще трохи часу пройде і ви забудете як виглядало все те що ви назвали. І не тільки це.
коля до Ау Показати IP 5 Серпня 2015 12:55
замотай у торбу і закопай на 5 метрів вглиб свій айфон з макбуком, пращури віднайдуть через надцять років, і їм це буде дивина а-ля печі та горщики

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus