USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Скарби Старого Луцька зникатимуть під ковшами екскаваторів?

4 Листопада 2014 15:32
Урядові новації у сфері археології можуть призвести до втрати чималої частини археологічної спадщини України й Волині зокрема. Про це повідомляє «Волинь-нова».

24 жовтня під час засідання Кабінету Міністрів України схвалили проект постанови «Про затвердження Порядку надання органами охорони культурної спадщини дозволу, погодження чи висновку та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 316».

Документ 2002 року регламентував проведення археологічних досліджень перед будівництвом. Звісно, забудовники як могли гальмували втручання науковців. То тут, то там хтось руйнував археологічні об’єкти, зводячи будівлю. Але загалом бізнесмени та й пересічні громадяни додержувались законодавства. Потроху приходило розуміння, що перед будівництвом треба проводити розвідки і, у разі потреби, — розкопки.

Питання було в грошах: забудовники не хочуть платити зайве, а розкопки – задоволення не дешеве. Крім того, іноді навіть фахівцям годі точно визначити обсяг робіт і, відповідно, їхню вартість. Пам’ятаю, як у 2010 році на містобудівній раді Луцька чиновники розпинали заступника директора ДП «Волинські старожитності» Сергія Панишка, скільки ж коштуватимуть розкопки у Старому місті, де планували збудувати готель? Дарма науковець намагався пояснити, що складно точно визначити потужність культурного шару, а тому про вартість робіт можна говорити лише приблизно.

З оплатою розкопок, на думку редактора відділу сільського життя «Волині нової» Сергія Наумука, є два варіанти: або за археологічні дослідження на ділянці платить забудовник, або держава. У європейських країнах здебільшого застосовують перший. Постмайданна Україна вибрала третій – на будмайданчиках не проводити археологічних досліджень зовсім. Саме такий висновок випливає з оприлюдненого проекту постанови.

З Порядку видачі дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою вилучили словосполуку «інші земляні роботи», де йшлося про необхідність археологічних досліджень. А я хочу нагадати про відкриття волинських археологів, які вони зробили завдяки експертизам ділянок під будівництво. Якби не було обов’язкового обстеження науковцями ділянок, не бачили б ми ні срібних монет із Полонки Луцького району, ні уламка давньоруської князівської булави, яка могла належати Юрію Долгорукому, ні скарбу зі Старого Луцька та ще безлічі знахідок. Тепер під ковшами екскаваторів на законних підставах безслідно зникатимуть цілі поселення, не те що якісь монети.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТОП-5 ВОЛИНСЬКОЇ АРХЕОЛОГІЇ. ФОТО



На фото: скарб празьких грошей з села Полонка, виявлений завдяки проведенню археологічної експертизи

А ще невдовзі рятувальні археологічні дослідження будуть зндійснювати тільки «на території пам’ятки, охоронюваній археологічній території, у зонах охорони, в історичних ареалах населених місць відповідно до статті 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини». Звісно, навіщо рятувати щось від ковша бульдозера поза охоронюваною археологічною територією?

Дарма що, ратифікувавши ще 2003 року Європейську конвенцію про охорону археологічної спадщини, Україна зобов’язалася збільшити обсяг матеріальних ресурсів для археології. Зокрема й вжити заходів, щоб у великих державних або приватних проектах були передбачені кошти на будь-які необхідні археологічні роботи. Стаття 9 згаданої конвенції зобов’язує підписантів здійснювати освітницькі заходи, щоб поглибити поінформованість громадськості про цінність археологічної спадщини.

Скидається на те, що в Україні освітницькі заходи треба починати з Міністерства культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
my_gift Показати IP 4 Листопада 2014 16:44
Нічого не зникатиме. Просто перейде в руки зацікавлених осіб. Якщо в гарному стані, звичайно.
лучанка Показати IP 4 Листопада 2014 16:52
у 2007 році на своїй приватній ділянці проводила так звану експертизу археологічну. Двох археологів треба було забрати, привезти на ділянку, вони два рази копнули лопатою і взяли за це у районі 700 гривень. такі "експертизи" треба однозначно відміняти. Або ще приклад. Масив під луцьком розданий під забудову. До того це були землі сільгосппризначення. для переведення під будівництво було заплачено значну суму археологам, які проводили "дослідження". Потім археологи "збили" бабало ще з кожного окремо взятого власника ділянка. Понад 1000 гривень. Артефактів не знайшли. Зате грошей "накосили". А тепер кричать "караул", бо обломилося.
котигорошко Показати IP 4 Листопада 2014 22:57
А в чому "цінність"срібних монет із Полонки...карбувались у великій кількості не один десяток років...тогочасний долар. У такому стані навіть відсутня нумізматична цінність...як на мене ціна металу з якого зроблені.Краще б дослідили і описали монети Любарта і Вітовта які карбувались у Луцьку...
історик до котигорошко Показати IP 5 Листопада 2014 06:35
Для вас це купка металу, а для жителів Полонки при відсутності писемних джерел славна сторінка історії села, району, держави. Повчіться у сусідів - поляків, білорусів, росіян - як цінувати своє минуле, бо без поваги його ми і далі будемо борсатися в тому, що маємо. На жаль, історія нас нічому так і не навчила, навіть елементарній повазі до свого минулого, до своїх героїв. Така ж память буде і про нас.
Олексій Златогорськи Показати IP 5 Листопада 2014 19:44
Лучанці: факти в студію. прізвища і де масив. землі с/г призначення - зачастую землі культ. спадщини. збили "бабло" - цікаво звучить. навіть романтично. Лучанка Ви говорите мовою Карпюка Віталія Васильовича. Земля йому пухом Котигорошко: цінність, що не з поверхні знято, а у комплексі та й ще у обєкті. такщо застрелься як то кажуть.
котигорошко Показати IP 6 Листопада 2014 00:35
Не думаю що для жителів Полонки стало новиною здатність їхніх предків користуватися тогочасними грошовими знаками...а для славної історії села,району,держави скоріше відповідав би срібляник а не пражський гріш-грошова одиниця чужої держави.А повчитися у поляків варто бо вони навіть монети ВКЛ не дуже пропагують,хоч довший час були єдиною державою а свої шанують...Агресивність і грубість ніколи не спонукали до врівноваженої дискусії...стосується попередніх дописувачів.Усім гараздів.З повагою.
Домовичок. . Показати IP 6 Листопада 2014 17:26
ДЕТЕКТИВ . Салат «Інь та Янь»: до вище вказаного ." Афера полковника Павленка". ДП ОАСУ "ВС" за панування пана ............. використали грошей правдами і неправдами . За цей час пан - директор мабуть вже збудував будинок , жінку посадив за кермо . Пропіарився в "ТОП-5 волинської археології". загальна вартість використаних грошей гарно описав і списав для профанів . Факти . Оцінка на ТОП ; 5 місце булава .................................................................................200гр. 4 місце пломба Гданська..................................................................10гр. 3 місце Медальйон з Крупи " гербова висла печать 15...16ст....... 100 - 150гр. (досить розпоширені в даному періоді ) 2 місце Чехія-пражський гріш.( сумнівні видно підкинуті в розкоп)...900 - 1100гр. ПЕРШЕ місце. ГРОБОКОПАЛЬСТВО. ( великі гроші які виділяються і відмиваються ) Відкриття ( давно відоме, не давали вскрити) масового поховання у Володимирі-Волинському зразу було зрозуміло жертви НКВД (українці багатші,евреї, біженці поляки) . Ставим обеліск і все. Але піар через СМІ, політиків інтерес , дають змогу на отримання великіх грошей на подальші розкопки городища Київскої Русі і монети з жовтого металу серед розтріляних не дають спокою... . Хлопи говорили хватило всім. PS. Щоб наш татко не мав черепків , печей (на які чорні зазіхають) то і не мав би за що хліб купити ;) ОСНОВНЕ місце. Гарна схема для відмивання грошей з люду, заводів, підприємст які отримали землю під забудову . Яка на сьогодні, не підкотрольна і не діє в інтересах народу . Так що ........... , як кажуть ХАЙ Бог простить. Ось так ми пізнаємо свою історію з архіології і будуємо з того своє майбутнє за свої ж ГРОШІ . Так що істинної ахіології тут і нема тільки прикриття . Всі говорять і знають, а зрушити нема кому. А може час прийшов. З повагою .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus