USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Податкові ями» на Волині виявляють щомісяця

13 Листопада 2008 16:42
Виявлення  «податкових ям» дозволяє відстежувати  фіктивні оборутки користувачів тіньових схем мінімізації податків. Питання подолання цього явища обговорили на нараді за участі  керівників усіх податкових інспекцій  в ДПА у Волинській області. Про це 13 листопада повідомляють «Волинські Новини».
 
За інформацією відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Волинській області, на нараді перший заступник голови ДПА в області Мирослава Конечна стосовно платників податків, у яких виявлені «податкові ями» внаслідок технічних помилок, зазначила, що це – робота підрозділів оподаткування юридичних осіб. «Другий момент –  там, де ми бачимо, що існує якась схема. Це вже підстава для проведення перевірки управлінням податкової міліції», – підкреслила пані Конечна.
 
«Податкові ями» на Волині виявляють щомісяця.  Нещодавно підрозділом податкового контролю після проведення перевірки виявленої «податкової ями» одному із підприємств області донараховано до сплати півтора мільйона гривень ПДВ та мільйон гривень податку на прибуток.
 
Довідково:
 
Термін «податкова яма»  з’явився  нещодавно, але, як жоден із інших, саме він влучно характеризує ситуацію, коли підприємства, що проводили господарські операції і нараховували до сплати чи відшкодування ПДВ, про цей факт перед податковою службою звітуються  по-різному.
 
Щоб удосконалити систему адміністрування ПДВ, Кабінет Міністрів України 6 лютого 2008 року своїм розпорядженням  передбачив заповнення платниками податків  так званого п’ятого додатку до декларацї з ПДВ. Відтак, податкова звітність з ПДВ стала містити повну розшифровку  податкових зобов’язань та податкового кредиту по кожному контрагенту підприємства.
 
Тобто, бухгалтер підприємства при заповнені звіту для податкової служби повинен надати інформацію про перерахування коштів за господарськими операціями  свого підприємства з іншими.
 
Таким чином, якщо одне підприємство відображає суму податкового кредиту, то інше підприємство (його контрагент) повинне включити його до податкового зобов’язання. А якщо при співставленні всіх баз даних до кредиту включили, а до зобов’язань – ні, то це і є «податкова яма».
 
Урядове нововведення дає достатньо підстав для податківців, щоб зробити висновок  про фіктивність здійснених господарських операцій, а неіснуючі та фіктивні підприємства видно, як на долоні.
 
Співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту відбувається в автоматизованому режимі. Більш як піврічна практика  автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та кредиту переоконує, що майже половина з усіх виявлених розбіжностей – це технічні помилки платників податків. Щодо другої половини, то це – інформація для роздумів і перевірки податковими органами.  Користувачі цих «податкоих ям» або ж мінімізують сплату податків, або ж безпідставно заявляють до відшкодування ПДВ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Платник податків Показати IP 13 Листопада 2008 20:23
БРАВО ПОДАТКІВЦІ!!!!!!!!! Потрібно вдосканювати податкове законодавство. Адже діюче це ціла "наука" яка створює не лише "податкові ями" але й нездоланні прірви. Чого вартий лише податковий облік з його податковими накладними та реєстрами .... тут непочатий край роботи для податкової, адже можна придертись до будь-чого, починаючи з відмітки примірника "Х" "Податкові ями" часто створюються і самими податківцями, адже на кожну перевірку вони приходять не лише з планом перевірки, а і з планом "виявлення додаткових податкових зобовязань" який повинні виконати будь якою ціною Податкове законодавсво повинно бути простим, зрозумілим (таким що унеможливлює довільного трактування) і відповідати ПСБО та законодавству з питань бухобліку. Визначення бази оподаткування повинно грунтуватись на даних первинних документів бухгалтерсьго обліку та фінансової звітності. Крім того вважаю не справедливим, коли податківці декларують що забезпечили надходження до бюджету певної суми коштів, адже ці кошти сплачені ПЛАТНИКАМИ ПОДАТКІВ в абсолютній більшості добровільно у відповідності до чинного законодавства

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus