USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Податок на розкіш» луцьким депутатам невигідний

25 Березня 2015 17:31
Об’єм двигуна автомобіля і площа нерухомості – не головні чинники, за якими мали б нараховуватися податки в місцевий бюджет. Відтак, луцьким депутатам пропонували звернутися до Кабміну, аби фахівці розробили законопроект про введення справжнього «податку на розкіш», а не декларативного.

Про це стало відомо під час 72 чергової сесії сьогодні, 25 березня. Однак міських депутатів влаштовує стан речей, який наразі є в державі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОДАТОК НА РОЗКІШ: ДЖЕРЕЛО НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ ЧИ СОЦІАЛЬНА НЕСПРАВЕДЛИВІСТЬ?

Авторами проекту рішення Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення механізму обчислення місцевих податків стали депутати міськради, члени депутатської групи «Новий Луцьк». Під час сесії його озвучив депутат міськради Ігор Поліщук.

Він нагадав, що центральна влада задекларувала децентралізацію бюджетів. Мовляв, забравши 60 мільйонів ПДФО з бюджету Луцька, вищі чини країни дозволили наповнювати казну за рахунок податку на нерухомість та транспортні засоби. Однак сума цих зборів - невелика. А ось акцизний податок – ненадійна категорія. Адже платоспроможність населення різко зменшилася, а ціни збільшилися. Відтак, не виключено, що місто не збере очікуваного акцизного податку, якщо лучани стануть менше купувати бензину, алкогольних та тютюнових виробів.

Розглядаючи свого часу податок на нерухомість, депутати міськради відзначали, що цей збір не є податком на розкіш, яким мав би бути. Адже квартира в центрі вартує дорожче, аніж на околиці. Або ж ветхий будинок теж має оціночну вартість меншу, аніж новий елітний котедж. Однак, згідно з чинним законодавством, власники і недорогої нерухомості, і дорогої платитимуть однаково.

Теж саме стосується і податку на транспорт. Адже об’єм двигуна не визначає вартості автомобіля. Тож власники автомобілів, вартістю 100 тисяч гривень, можуть не платити податку. Відтак, ці податки, на думку депутатів групи «Новий Луцьк», не можна назвати податком на розкіш. Він не відповідає поняттям соціальної справедливості.

Відтак, депутати пропонували звернутися до Кабміну, аби фахівці підготували законопроект щодо вдосконалення механізму обчислення місцевих податків. Аби об’єкти нерухомості та транспорт оподатковувалися за оціночною вартістю, а не площею. Ми звертаємося до Кабміну розробити законопроект, оскільки вони ініціювали. На думку Ігоря Поліщука та його колег, це б усунуло несправедливість, і сприяло б посиленню фінансової децентралізації.

Проект рішення виносився на голосування під час сесії тричі. Втретє депутати голосували поіменно. Однак необхідної кількості голосів проект рішення не набрав.

Зауважимо, що під час розгляду питання депутатськими комісіями, напередодні сесії, обранці громади висловилися схвально про проект рішення.

Після двох спроб голосування, депутат міськради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов закликав колег відкинути образи, амбіції й підтримати рішення, яке потрібне саме лучанам.

«Я не вірю, що ви насолоджуєтеся тим станом. Ви навіть не вдумуючись у суть питання готові голосувати на догоду чиїйсь запопадливості. Не глузуйте з таких речей», - закликав він перед поіменним голосуванням.

Однак проект рішення не набрав необхідної кількості голосів. Вочевидь, депутатам міськради вигідна нинішня ситуація, оскільки «податку на розкіш» вони не захотіли. Тож власники дорогих котеджів платитимуть податок на нерухомість так само, як і мешканці ветхих будинкив. А власники дорогих автівок платитимуть так, як і власники бюджетних моделей.

У коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини Ігор Поліщук висловив здивування, чому так сталося.

«На трьох комісіях, де розглядали цей проект рішення, його підтримали. Жодних зауважень не було. Чому так депутати проголосували – незрозуміло», - каже він.

Водночас, він припустив, що головна причина такого рішення депутатів – ставлення до членів групи «Новий Луцьк», які є авторами проекту рішення. Ймовірно, що ще одна причини особиста неприязнь деяких депутатів міськради до нового члена і голови групи Андрія Осіпова. Додамо, що під час сесії зняли з порядку денного 5 проектів рішення, винесених Андрієм Осіповим. Мотивацією стала неприсутність доповідача під час депутатських комісій.

Ігор Поліщук додав, що нинішнє голосування стало індикатором порядності луцьких депутатів.

«Якщо депутат ставить свої міжособистісні відносини вище інтересів громади, то хай виборці думають, кого надалі обирати», - резюмував він
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Маша Показати IP 25 Березня 2015 18:06
Хто їх питати буде, тим хто дьоргається 15 років давати з конфіскацією як в Сінгапурі.
балакун Показати IP 25 Березня 2015 18:45
назвіть хоть одного депутата, який знехтував своїми інтересами на користь держави?
Євген Показати IP 25 Березня 2015 22:39
Я рахую, що було б справедливо вводити податок на нерухомість 120 кв.м квартири і 240 кв.м будинки. Або 80 і 160 відповідно, але тільки житлову. Також можна було б зробити коорегуючий коефіцієнт залежно від розташування (центр чи околиця) і скільки забудові років. Тому, що коли будівлі 20-30 років і більше мешканцям потрібно крім податку на нерухомість щорічно виділяти кошти на ремонт і тд. Далі я читав цей закон і там написано, що місцева рада вправі сама вирішувати ті всі нюанси, що написав вище. До речі у Львові щось подібне врахували принаймні центр і околиця сплачують різні податки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus