USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Події 40-х на Волині - це етнічна чистка, а не війна між Україною і Польщею, – Дуда

8 Липня 2018 19:15
Події на Волині 1942-44 років були не війною між Польщею та Україною, а етнічною чисткою.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда у Волинській області на заходах, приурочених до 75 роковин Волинської трагедії, передає Європейська правда з посиланням на польське видання PAP.

"Це дуже сумна дата для багатьох польських родин, які в році 1942, 1943, 1944 втратили на Волині своїх близьких. За оцінками, близько 100 тисяч поляків тоді було тут убито; не воїнів, звичайних людей - фермерів, які обробляли землю, цілих сімей, жінок, дітей, стариків", - сказав Дуда.

"Це не була ніяка війна між Польщею та Україною, це була звичайна етнічна чистка. Просто мова йшла про те, щоб поляків з цих територій видалити", - додав він.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда сьогодні вранці, 7 липня, взяв участь у жалобній месі в костелі святих Петра і Павла у Луцьку. Після цього він побував у селищі Олика, де відвідав костел та помолився на польському цвинтарі за жертв Волинської трагедії, загиблих 75 років тому. Після Після молитви він звернувся до людей та закликав не забувати ті страшні події, аби такого більше на повторилося.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРЕЗИДЕНТИ ПОЛЬЩІ І УКРАЇНИ – НА ВОЛИНІ. ТРАНСЛЯЦІЯ

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами". Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.

Президент України Петро Порошенко у цей же день відвідав південний схід Польщі, де у неіснуючому сьогодні українському селі Сагринь урочисто відкрив Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. У березні 1944 року тоді від рук поляків загинуло 660 українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
скептик Показати IP 8 Липня 2018 20:30
як тоді назвати винищення мирних українців НА ПОЧАТКУ 40-Х РОКІВ хлопською сторожею, АК і батальйонами хлопськими ?
К. лучанин Показати IP 8 Липня 2018 22:08
Звідки така цифра взялась 100тис. поляків у ПРЕЗИДЕНТА ПОЛЬЩІ? Це явний перебір та перетягування одіяла на свою сторону!!! Це завдання для істориків дослідити кількість жертв з однієї та другої сторони!!! Тоді це буде обєктивна оцінка !!! Складається враження , що в ті часи українці те й робили що вбивали поляків! Так це ж повний маразм. А скільки українців були на службі в польській АРМІЇ !! Про це ні слова. Мій родич служив в польській армії як багато односельчан.
555 Показати IP 8 Липня 2018 22:25
Яких 100 тисяч вбитих поляків? Хто так порахував? Історики, краєзнавці, є ще хтось притомний?Чому ми маємо слухати таку маячню ? Чому ніхто не говорить чітко про вбитих українців, вигнаних українців з своїх домівок? Толерантність в даній ситуації просто глупота.Шануймося.
Анонім Показати IP 8 Липня 2018 22:32
а політика пацифікації польської влади у 30-х роках - це не етнічна чистка щодо українців ?
Коля Показати IP 9 Липня 2018 00:06
Дуда забуває про етнічну чистку поляків по відношенню до українців у міжвоєнний період і в 40-х. І це в час, коли як ніколи важлива спільна політика проти росіян, що пруть на нас. Забудь про минуле, живи майбутнім. А воно в нас примарне як будемо чубитися і згадувати. У цей час в Кремлі тішаться
Лучанка Показати IP 9 Липня 2018 07:17
Читаю коменти і не розумію того, що хочуть довести дописувачи. Етнічні чистки були з обох сторін! І це потрібно визнати як факт! І чітко визначити тих, хто був причетний до цих етнічних чисток, щоб ідеологію їх діяльності не допустити знову до таких трагедій. Тисячу вбили чи 100 тисяч?...Є різниця, якщо людей вбивали тільки тому, що вони українці чи поляки? Може , нарешті, просто припинемо культивувати нацизм у своїй країні? Я не пусті слова пишу, бо в родині є свідки трагедії, українці, котрі втратили все майно і були змушені тікати з села, котре було знищене.Село Бересть Грубешівського повіту : 21 березня 1944 року було вбито більш 170 українців у віці від 4-х до 85-ти років... Чи не правий Дуда, коли говорить про глоріфікацію бандерівського руху? Правий. Що є то є. Україна багатонаціональна держава і те, що робиться зараз в нашій країні -це курс на нові етнічні чистки. Не потрібно традиційно шукати у всьому провину Путіна, до етнічних чисток у 44-му він точно не причетний, а потрібно чесно розібратися у своїй історії і визнати, що ОУН-УПА далеко не янголи. ПОльща-Польщею. Мені теж не подобається багато чого в їх політиці. Але ми, українці, повинні визнати свою причетність до вбивства поляків і засудити вбивць, а не ставити їм пам'ятники. І в цьому я розумію поляків.
Лучанин до Лучанка Показати IP 9 Липня 2018 09:13
Дописувачі ще повинні розуміти різницю між злочином, який ініційований владою і злочином, який чинить людина сама по собі. Це дуже страшно, коли людина ріже іншу людину, бо їй так захотілось... Це якийсь вищий ступінь ненависті. Поляків різали не тільки воїнізовані загони, а й звичайні українські селяни
уважний до Лучанка Показати IP 9 Липня 2018 10:21
ну так наш президент і визнав, що обидва народи наробили помилок. а польський президент визнав, що були етнічні чистки польського населення, і ні слова про вбитих українців... вам не здається що це односторонній рух?
скептик до Лучанка Показати IP 9 Липня 2018 13:36
ви шановна, хоч трохи почитали б історію перед тим як молоти дурниці. а як по-вашому повинні були діяти українці, коли їхні сімї поляки вбивали у 30-х-40-х роках, знущались, забирали майно тощо ?!!!!!!!! до польського суду йти ? підіть сьогодні до польського суду - про результати нам розкажете. НЕ УКРАЇНЦІ РОЗПОЧАЛИ ЦЕЙ РОЗБРАТ !!!!!!!!!!!
Лучанка до скептик Показати IP 9 Липня 2018 14:38
Почитати можна багато чого ...Особливо таких упереджених істориків як пан В'ятрович. Ще багато свідків того, що відбувалося, тому може краще їм повірити?
скептик до Лучанка Показати IP 9 Липня 2018 21:08
упереджений як ви висловились вятрович керується історичними фактами, а ваші свідки далі паркана у своєму селі нічого не бачили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus