USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Подолання безробіття на Волині: в області не вистачає пекарів та медсестер

5 Лютого 2019 10:59
Які спеціальності наразі найбільш потрібні на ринку праці та які тенденції спостерігають щодо рівня безробіття, розповів директор обласного центру зайнятості.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства 5 лютого.

Про стан виконання Територіальної програми зайнятості населення області у 2018 році доповідав директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк. З його слів, в області спостерігають позитивну динаміку: за 9 місяців 2018 року рівень безробіття на Волині скоротився на 1,2% і становить зараз 11,3%. Йдеться не лише про офіційно зареєстроване безробіття, а загалом про незайняте населення. Минулого року працевлаштували 27,464 тисячі осіб. Нині на обліку перебувають 7,834 тисячі безробітних, спостерігають тенденцію до зменшення кількості безробітних на обліку. В області зараз нараховують понад три тисячі вакансій. Торік створили 745 нових робочих місць, 135 безробітних отримали одноразову допомогу на відкриття підприємницької діяльності, з них закрили її лише двоє. Ще 610 робочих місць створили за рахунок компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям за новостворені робочі місця.

Майже чотири тисячі безробітних пройшли професійне навчання, рівень працевлаштування серед них становив 99,7%. До тимчасових робіт та громадських робіт долучилися 7,5 тисячі безробітних. На це витратили 2,5 мільйона гривень з коштів центру зайнятості.

На запитання голови комісії Людмили Тимощук про те, яка співпраця відбувається з професійно-технічними навчальними закладами, левова частка випускників яких нині виїздить на заробітки закордон, Роман Романюк відповів, що в обласному центрі зайнятості постійно аналізують потреби ринку праці, зараз 67% серед вакансій становлять саме робітничі спеціальності. Отже, потреба в випускниках ПТНЗ вагома і вони мають більше ніж достатньо варіантів для працевлаштування.

В кожному з таких закладів відкрили центри кар’єри, майже в кожному закладі є можливість проходження професійного навчання за різними напрямками в дорослому віці. Керівник обласного центру зайнятості зауважив, що в області є велика потреба у пекарях: кухарів та офіціантів готують, а щодо підготовки пекарів вже декілька років порушують питання ліцензування. «Цуманьриба» замовляла 10 працівників на закриття вакансій рибоводів. Для цього навчання в Рівненському центрі профтехосвіти пройшли волиняни, аби закрити потреби роботодавця. Два роки тому виникала потреба у водолазах – навчання за цією спеціальністю здійснили в Одеському закладі профтехосвіти.

Член комісії Олександр Зінчук поцікавився, чи виникають проблеми з набором персоналу для обласного перинатального центру. Так, зарплата медсестри в Польщі нині становить тисячу євро, у Німеччині – три тисячі, тож це призводить до витоку випускників закордон. Роман Романюк запевнив, що триває співпраця з Луцьким базовим медичним коледжем, закладами у Ківерцях та Ковелі, але вони випускають 10-20 медсестер, а існує потреба в 300. Мотивувати їх піти на роботу за мінімальну зарплату складно і досі немає конкретики, коли вдасться відкрити перинатальний центр.

Своєю чергою, член комісії Сергій Сівак зауважив, що заробітна плата медичної галузі нині серед найнижчих у тарифній сітці, тож треба її підвищувати для середнього та лікарського персоналу. З медколеджами, з його слів, ще активніше, ніж центр зайнятості, зараз працюють агентства, які займаються працевлаштуванням українців у Польщі та Німеччині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
скептик Показати IP 5 Лютого 2019 11:07
із таким урядом скоро залишаться одні слуги народу, діти і пенсіонери (як не вимруть з голоду)
петро Показати IP 5 Лютого 2019 11:39
Це уже повне дно, а ще порохоботи знову до влади рвуться. Торік створили 745 нових робочих місць))) це сміх уже, на волинь 745 місць вони створили)))
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 5 Лютого 2019 13:16
Не тільки пекарів та медсестер. А й слюсарів-сантехніків, трактористів, двірників, вантажників, кухарів, офіціантів, поліцаїв, водопровідників, продавців... І ще добру сотню спеціальностей.
Нехай Показати IP 5 Лютого 2019 13:21
Може директор центру зайнятості сам піде пекарем чи медсестрою,а штани сидить протирає
Людмила Василівна Показати IP 5 Лютого 2019 13:32
Шановні керівники держави і області зробіть правильні висновки поки не пізно - "...Зарплата медсестри в Польщі нині становить тисячу євро, у Німеччині – три тисячі, тож це призводить до витоку випускників закордон ..." ЗАРПЛАТА МЕДСЕСТРИ в КОВЕЛІ , яка працює у відділенні по змінно (з нічними разом) на ставку зі стажем 35 років ,з вищою категорією = 3820грн на руки !!!!!!!! А середня по Україні каже пан Гройсман = 13800грн... Я в шоці від того , як до цих пір, наш мед.персонал працює ще за такі подачки ....????
Коля Показати IP 5 Лютого 2019 13:49
Ох а скільки сидить на мінімалці. Але якщо медик кваліфікований то не бде за мінімалку сидіти , мабуть і кваліфікація низька. Як навчаються у вузах, скільки випадків неправильних діагнозів!! А ще хто в області одержує 7-10 тис ? Де так платять ? Багатьом особливо зараз стало модно на роботу брати студентів і молодих аби їм тільки не доплачувати бо вони й тому раді! Нічого голова Центр зайнятості ну й Уряд не робить щоб були робочі місця !!!
Федір Т. до Коля Показати IP 5 Лютого 2019 18:49
Якщо і далі такою " високою "зарплатою будуть стимулювати молодь до медичних професій , то нас будуть лікувати по типу ветеринарної медицини ...
Ваня Показати IP 5 Лютого 2019 15:29
Той директор центру зайнятості дармоїд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus