USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Подорож на «Волинянці», джунглі та плантації чорниці: Дмитро Комаров показав таємниці Шацьких озер. Відео

26 Серпня 2023 14:40
Ведучий і мандрівник Дмитро Комаров опублікував у межах тревел-шоу «Мандруй Україною» випуск, присвячений Шацьким озерам.

Він показав у всій красі головну візитівку Волинської області – озеро Світязь, здійснив дивовижну поїздку на човні, розкрив секретний острів кохання та розказав про те, як на Поліссі збирають чорниці.

Екстрим біля Шацьких озер, місця, які називають морем посеред лісів, один із найпопулярніших районів Полісся, курортна родзинка України, яка насправді зберігає в собі таємниці природи, місця сили та давні звичаї, про які не здогадується більшість гостей, – усе це можна побачити в новому відео мандрівника.

Дмитро відкрив виворіт Шацьких озер, показав, що це не тільки пляжі, а й цілий світ усередині незвіданих лісів. Цей випуск на Волині було відзнято в розпал туристичного сезону у 2021 році – ще до повномасштабного російського вторгнення.

Читати ще: Ідеальна екологія та дивовижні місця, – Дмитро Комаров поділився враженнями про Волинь

Шацькі озера – це три десятки природних водойм: одні – великі, з піщаними пляжами та базами відпочинку на березі, інші – менші, заховані в лісах. Місцеві жителі вірять, що кожне озеро має свої особливі властивості, цілющі та навіть містичні. Цей озерний комплекс є одним із найбільших у Європі.

Ознайомлюватися з найпопулярнішим дивом Волині телеведучий вирішив на колоритному місцевому транспорті. Цей український ретропозашляховик минулого століття виготовляли на Луцькому автомобільному заводі. У народі його називають «Волинянкою». Це легендарний ЛуАЗ-969М.
1978 року ця машина увійшла в десятку найкращих на Туринському автосалоні, а 1979-го здобула золоту медаль на Міжнародному автосалоні в Чехії як найкращий автомобіль для сільської місцевості.

Перша зупинка Дмитра – найбільше і найпопулярніше на Волині озеро Світязь.

«Багато хто вважає, що найкращий відпочинок – на морі. Та в нас, в Україні, є чудова альтернатива – найглибше озеро країни Світязь. Максимальна глибина тут сягає 58 метрів. Це глибше, ніж в Азовському морі. І вода тут неймовірно чиста», – поділився враженнями Дмитро Комаров.

На пляжі – величезний вибір місцевих делікатесів: кукурудза, риба і, звісно, славнозвісні пончики з чорницею чи іншими начинками. До слова, дикі ягоди, особливо чорниця, – головне багатство Полісся.

Ведучий вирушив на човні до безлюдного острова посередині Світязю. Із висоти пташиного польоту він за формою нагадує силует гігантського кита. Також цю частинку суші на воді називають островом кохання. Часто місцеві їздять туди зізнаватися в коханні другій половинці.

«Чути, що тут абсолютно інший дикий світ, ніби ти справді потрапив у райський куточок. Птахи – з усіх боків. Підпливаючи до острова, ми бачили, як їх тут багато. Це фантастика. Я не думав, що в нас можна пережити такі відчуття. Це справжні дикі джунглі», – зазначив Дмитро Комаров, прогулюючись островом.
Читати ще: Шацькі озера, магічний острів і оленяча ферма: тревел-блогери зняли випуск про Волинь. Відео

На острові розташований двоповерховий будинок, який звели 1961 року для відпочинку радянських VIP-персон, зокрема першого в історії космонавта Юрія Гагаріна та учасників місії «Союз-14». Мовляв, тут вони відновлювалися після польоту на навколоземну орбіту та обговорювали, як дістатися на Марс. Після розпаду СРСР елітна дача поступово занепала. Її повністю розібрали у 2016 році.

Місцеві старожили розповідають, що в роки Другої світової війни німці вирубали на острові посеред Світязю увесь ліс, залишивши тільки два дерева. Одне з них – славнозвісне дерево кохання. Воно дивом дожило до наших днів.

«Зазвичай сюди приїжджають самотні люди, які хочуть зустріти свою любов. Любов – поняття дуже широке. Воно стосується не тільки любові чоловіка до жінки й навпаки. Любов має бути присутня в усьому. Тому обіймаючи це дерево, хочу побажати любові всім та в усьому», – прокоментував Дмитро.

Далі ведучий із місцевим провідником вирушив на джипінг волинськими джунглями.

Болотиста місцевість займає понад половину всього Полісся. Тому навіть звичайні сільські дороги можуть проходити там, де наважиться їхати не кожен водій позашляховика.

Маршрути джип-турів пролягають тільки такими дорогами. Заїжджати машинами в дикі ліси нацпарку суворо заборонено, щоб не нашкодити унікальній місцевій екосистемі.
«Таких екстремальних турів я не бачив навіть в Амазонці», – сказав Дмитро.

Гід відвів ведучого до однієї з містичних локацій посеред лісу, де лежить величезний кам’яний валун. За легендами, його скинув тут чорт, який посперечався з Божою Матір’ю в силі.

«Це туристичний магніт Волині, який поки що не розкритий», – упевнений відомий мандрівник.

Волинське Полісся нагадує великий музей просто неба. Природна ізоляція чудово зберігає древню культуру регіону. Щоби побачити її, Дмитро пробрався до спорожнілого хутора посеред диких лісів.

Тамтешньому будиночку – понад 100 років. На обійсті немає криниці – місцеві все життя пили воду з озера Кримне, що неподалік (такою чистою колись була вода у водоймі).

Також Дмитро побачив, як місцеві добувають «чорне золото», тобто чорницю.

Сотні тисяч гектарів диких лісів – справжній скарб Волині. Не лише природне багатство для людей, а й матеріальне – це величезні родовища «чорного золота» (йдеться зовсім не про нафту).

Чорниця – одна з найкорисніших лісових ягід. Кажуть: вона зміцнює серцево-судинну систему, імунітет, нормалізує травлення та знижує рівень цукру в крові. На Волині цей скарб збирають тоннами вручну.

У волинських селах збирання чорниці – обов’язковий щорічний процес. Часто по ягоди йдуть цілими сім’ями.
Дмитро познайомився з жінками з села Острів’я, які збирали в лісі чорницю. Ті запросили знімальну групу на вечерю. На стіл подали, звісно, чорницю: не тільки свіжу, а й із цукром чи у вигляді наливки.

«Чорниця – і їжа, і десерт, і гроші, і життя в цьому регіоні», – резюмував ведучий.

Він навіть спробував побити світовий рекорд із поїдання пончиків за три хвилини. Дмитро з’їв за цей час вісім пончиків, а його оператор Олександр – шість.
«Шацькі озера – фантастичний край, який можна відкривати й відкривати для себе знову і знову. Тут чудова природа, тут неймовірний водний, лісний та інші світи. Приїжджайте сюди. Подорожуйте Шацькими озерами. Це не тільки корисно, а й дуже смачно. Мандруй Україною!» – заохотив Дмитро Комаров.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ромко Показати IP 26 Серпня 2023 20:57
Який же ти невиправданий кацап дімон ,тобі жертв ще мало , невже у тобі ще досі не смердить у роті твій московський язик.
Луч до Ромко Показати IP 26 Серпня 2023 22:28
Тому і перестав дивитись. Якщо всі так зроблять швиденько перейде на державну !
Я Показати IP 27 Серпня 2023 00:52
Дмитро, яка була б цікава подорож в Бахмут... Вся Україна дивилася б
джем Показати IP 27 Серпня 2023 10:47
А місцевим аборигенам по традиції знову подарував віночки і сало. Дратує цей малорос і підлабузник до влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus