USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Подорож усередину свідомості: в Луцьку зібрали полотна понад 40 українських художників-абстракціоністів. Фото

29 Червня 2023 13:01
Лучан і гостей міста запрошують до подорожі всередину власної свідомості, до роздумів про мистецтво й людський розум. Така мандрівка можлива через споглядання абстрактних полотен українських художників.

Виставку «Український абстракціонізм: танець неокортексу», на якій представлено роботи понад сорока художників із різних куточків країни, відкрили увечері 28 червня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку.

Як зазначили організатори, полотна можуть викликати у відвідувачів непередбачувані асоціації, почуття та ідеї, а також відкрити нові горизонти власної особистості та уяви.

Виставка містить роботи різних напрямків – від ліричного абстракціонізму до мінімалізму та медитативного живопису, від оп-арту до абстрактного експресіонізму чи живопису кольорового поля, від супрематизму до ташизму та орфізму. Кожен виставлений твір – це не тільки зображення, а й шлях до внутрішнього світу художника, його почуттів, думок і духовних пошуків.
Керівниця науково-дослідного відділу Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Зоя Навроцька розповіла, що презентована експозиція вибудувана трохи раніше. Також вона висловила думку, що це мистецтво не сучасне, а вічне.

«Ми зробили невеличке соціологічне дослідження: запитували в наших відвідувачів про цю виставку, про її тему, про емоції, які вона викликає. Більшість опитаних сказали, що це суперсучасне мистецтво. А давайте поміркуємо: чи це сучасне мистецтво, яке воно? Якщо ми зануримося глибоко в давнину, то побачимо ті ж самі форми, ті ж самі ритми. Що спонукало до появи терміну «абстракція» у ХХ столітті? Художники почали обожнювати відвертість, щирість, незаангажованість, тобто поверталися до стародавніх орнаментів, символічних знаків», – зазначила вона.
Керівна партнерка Музею сучасного українського мистецтва Леся Корсак відзначила, що виставка «Український абстракціонізм: танець неокортексу» об’єднала митців із різних регіонів країни.

«Абстрактне мистецтво звертається до кожної людини, щоб вона відчула художника, відчула його відкриту душу і змінилася сама», – наголосила вона.

Леся Корсак інформувала, що виставлені полотна належать до фондів музею: «Ми посортували ці роботи за напрямками. Кожен із напрямків – як окремий танець, який по-своєму красивий і має власну виражальну мову. Тут показано, наскільки різноманітне українське абстрактне мистецтво, наскільки воно багате на мову кольору, ліній, фактури».
Також керівна партнерка музею звернула увагу, що виставка сполучає різні регіони України за допомогою єдиної мови абстракції. Через різні стилі, матеріали та підходи абстрактне мистецтво може виражати, об’єднувати й відображати різні культури та переживання, які роблять нашу країну такою різноманітною.

Нагадаємо, нещодавно в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку живопису львівського художника Лева Скопа «Миті хаосу в підсвідомості».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Батько Показати IP 2 Липня 2023 18:13
забрали дитину з художньої школи, це дурдом неокортексу, а не професія
психолог НАІ Показати IP 3 Липня 2023 18:30
це виставка і виставка блаженних

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus