USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Подвійні стандарти децентралізації на Волині

22 Червня 2015 16:16
В той час, коли на державному рівні розповідають про децентралізацію, на Волині вирішують децентралізовуватися по-своєму. У голови облдержадміністрації Володимира Гунчика з’явилася ідея створити обласний Фонд регіонального розвитку, об’єднавши кошти всіх рівнів, у тому числі й міст обласного підпорядкування, до яких досі обласний бюджет не мав доступу.

Власне, таку пропозицію очільник ОДА озвучив під час оперативної наради 22 червня.

Одним із питань, яке розглядалося, була майбутня реорганізація Облавтодору. Щоправда в якому форматі вона відбуватиметься ще всі сторони процесу не домовилися.

У цьому контексті Володимир Гунчик заявив, що варто було б створити обласний фонд регіонального розвитку, в який об’єднати кошти, виділені з держбюджету на 2016 рік бюджетам всіх рівнів.

Пояснив він такі наміри тим, що в області є чимало об’єктів незавершеного будівництва на суму більше 400 мільйонів. Профінансувати ці роботи самотужки обласний бюджет не в силі. Адже на наступний рік у фонд регіонального розвитку області з держбюджету передбачили лише трохи більше 140 мільйонів гривень.

Відтак, Володимир Гунчик запропонував створити обласний фонд регіонального розвитку та об’єднати державні кошти та кошти з місцевого бюджету і поділити його на 4 рівні: фонди органів місцевого самоврядування та районів, фонди міст обласного підпорядкування, фонд регіонального розвитку обласного бюджету, кошти з державного бюджету.

А оскільки гроші з державного фонду можна залучати лише на капітальне будівництво, то місцевий фонд має бути розділений на дві частини: капітальний ремонт та утримання об’єктів.

За таким механізмом, припустив Володимир Гунчик, вдасться акумулювати кошти на більшість об’єктів незавершеного будівництва.

Однак наскільки таке об’єднання місцевих фондів регіонального розвитку пов’язується з майбутньою децентралізацією – незрозуміло. Адже, як свого часу пояснювала Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко під час робочого візиту на Волинь, міжбюджетні відносини між державним бюджетом та бюджетами об’єднаних громад будуть такими ж, як відносини з містами обласного підпорядкування. Громади самі вирішуватимуть на що витрачати кошти.

А ось що в лютому з приводу децентралізації та використання коштів фонду регіонального розвитку заявляв Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко в Одесі під час зустрічі з активом області:

«Це раніше в Києві вирішували, де в якій області і що спорудити, добудувати, відремонтувати. Тепер все залежить від місцевої влади і громад. Створюєте на місці комісію, вона проводить відбір об’єктів і приймаєте рішення щодо їх пріоритетності. На місцях видніше, аніж з Києва, що треба зробити для розвитку, наприклад, Одеської, Дніпропетровської, Львівської, Луганської областей», - сказав Геннадій Зубко.

Тож, «ноу-хау» від голови облдержадміністрації (централізувати кошти місцевих громад нехай навіть у чотирирівневу структуру) і міністерські ініціативи (децентралізація й самостійність громад) - не надто співзвучні.

Додамо, що Державний фонд регіонального розвитку дозволив започаткувати в Україні фінансування проектів регіонального розвитку на конкурсній основі та відповідно до регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації. Себто, фінансування з держфонду спрямоване на конкретні об’єкти і для реалізації конкретних проектів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 22 Червня 2015 16:26
Чому Гунчика не критикують ригіонали?
123 до лучани Показати IP 22 Червня 2015 16:35
Бо він сам ригіонал!
БОГ Показати IP 22 Червня 2015 16:56
яка б свиня не прийшла а до корита рветьсяю після децентралізації наші евреї гунчику не дадуть не копійки тільки щиро дякую отримати зможе і пенсію 1000 гривень
Леся Показати IP 22 Червня 2015 21:55
Досить вже ідей гунчика , бачили їх на автомобільному
Стас Показати IP 23 Червня 2015 08:47
СТИДОБААААААААААА,..................
вова Показати IP 23 Червня 2015 09:45
гунчик це мій друг я з ним стільки горілки випив. да він алкаш ну і що? зато талант всі алкаши таланти
толік Показати IP 23 Червня 2015 20:10
Мав Гунчик десь вас всіх...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus