USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Показники захворюваності волинян на деякі недуги невисокі через невиявлення хвороб

29 Квітня 2009 19:30
Не «підхімічувати» з цифрами у звітах просив присутніх на колегії управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації головний медик області Ігор Ващенюк. Про це 28 квітня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Доповідаючи про підсумки діяльності лікувально-профілактичних закладів Волині у І кварталі 2009 року, Ігор Ващенюк зазначив, що в області, порівняно з цим же періодом 2008-го, спостерігається тенденція до зростання рівня народжуваності. І лідерами в цій царині традиційно є Камінь-Каширщина, Любешівщина і Маневиччина.
 
За словами головного медика Волині, в області знижується смертність. Найвища вона у першому кварталі 2009-го у Старовижівському, Локачинському, Іваничівському районах. Але, на жаль, зростає цей показник серед працездатного населення – 552,73 на 100 тисяч населення лише за чотири місяці 2009-й (тоді як за 2008-й – 632,7).
 
Малюкова смертність на Волині за 2009 рік – 9,67 на 1000 народжених живими (за цей же період 2008-го – 6,52).
 
Основні показники надання невідкладної хірургічної допомоги, за даними Ігоря Ващенюка, такі: 1281 хворих проліковано, 935 оперовано, хірургічна активність становить 73,0%, пізня госпіталізація – 22,3%, а післяопераційна летальність – 0,64% (0,76% – у 2008-му). З приводу останньої цифри начальник УОЗ зазначив, медики на місцях повинні відповідальніше ставитися до кожного пацієнта. Він розповів, що знає про випадок, коли чоловіка, якого прооперували, через якийсь час виписали додому, як зазначено в історії, в задовільному стані. А там людина за кілька тижнів померла. Тому треба акцент робити на  пацієнта, а не на рейтинги чи показники, і з цифрами у звітах не «підхімічувати», – наголосив пан Ващенюк.
 
До речі, на цьому теж зупинялася заступник начальника управління охорони здоров’я Марія Гороша. У даних, які вона оприлюднила, «врізнобій» ішли цифри вчасного взяття на облік вагітних і проведення першого планового УЗД.
 
Показники захворюваності на туберкульоз на Волині невисокі, однак їхня причина, на переконання пана Ващенюка, – невиявлення недуги. І ця тенденція спостерігається не лише по Волині, а й в Україні в цілому. А невеселу пальму першості тут мають Ковельщина, Ківерцівщина, Любешівщина і Любомльщина.
 
Захворюваність на ВІЛ-інфекцію та СНІД, а також онконедуги – теж ті аспекти, де потрібна невпинна пильність волинських ескулапів. Зокрема, смертність від онкологічних захворювань за три місяці 2009-го найвища у Шацькому, Локачинському, Ковельському районах.
 
Первинний вихід на інвалідність працездатного населення Волині (на 10 тисяч) за 3 місяці 2009 року – 12,5. Щоправда, тут теж є над чим працювати, – зазначив Ігор Ващенюк, маючи на увазі кримінальні справи, порушені на Волині проти медиків, які були членами МСЕК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus