USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Походеньки-поїзденьки: Венеція на берегах Амстела. ФОТО

20 Березня 2013 12:00
Про подорожі в Україні й за кордоном розповідатимуть «Волинські Новини» щосереди у рубриці «Походеньки-поїзденьки». Запрошуємо також і вас до висвітлення своїх походів, подорожей чи майбутніх туристичних поїздок тощо.

Про свою подорож до Амстердаму розповідає Павло Переведенець.

Амстердам - столиця Королівства Нідерланди, водночас це місто, яке зовсім не справляє враження столиці. У цьому, мабуть, найбільш вільному місті світу, мені доводилось бувати двічі. Голландці кажуть: Гаага керує, Роттердам працює, а Амстердам святкує. Тут небагато широких проспектів, практично немає помпезних урядових будівель (парламент та уряд знаходяться в Гаазі). Амстердам позбавлений імперського пафосу, хоча колись Нідерланди володіли величезними колоніями, зокрема Індонезією. Назва міста походить від слова Amstelredamm, що означає «гребля на річці Амстел». Як можна здогадатись, амстердамцям постійно доводилось відвойовувати кожен клаптик суші у річок та боліт, адже місто лежить нижче від рівня моря. Спочатку рибальське поселення, згодом порт, під час нідерландського Золотого Віку - найзаможніше місто світу, сьогодні одне з найпривабливіших міст світу для туристів. Щороку Амстердам приймає близько 4 мільйонів відвідувачів.

Велелюдний проспект Дамрак з натовпами туристів з усіх континентів пролягає від Centraal Station (Головного вокзалу) до центрального майдану Damplein. На проспекті розташована монументальна колишня Біржа (Beurs van Berlage) з сорокаметровою годинниковою вежею, зразок нідерландського модерну. У цій будівлі в 2002 році взяли шлюб принц Оранський Віллем-Александер та Максима Сорреґ'єта Черруті.


Біржа


На Дамраку розташовані Музей сексу, Музей горілки, безліч сувенірних крамничок. Проспект прикрашають оригінальні ліхтарі, стилізовані під герб міста (три андріївські хрести), вздовж нього курсують велорікші. Єдиний вид громадського транспорту, що рухається історичною частиною міста - трамвай, станцій метро відносно небагато, а автобусам туди шлях заборонений.


Дамрак

На вході до Музею сексу відвідувачів вітає статуя Венери, всередині можна побачити рухому фігуру Мерилін Монро, Мату Харі, картини, світлини та скульптури еротичного змісту.


Музей сексу

Центральний майдан міста - Damplein (Майдан Дам), його назва походить від дамби на річці Амстел. Королівський палац (колишня ратуша) та Музей воскових фігур мадам Тюссо розташовані саме тут. Палац стоїть на 13659 дерев’яних опорах.


Королівський палац

На південь від майдану біжить Рокін, одна з головних вулиць міста, що колись була частиною річки Амстел. Вона прямує до Мюнтпляйн (Монетної площі), де на межі злиття Амстелу з каналом Зінгел височіє ренесансова вежа Munttoren. У цій вежі колись знаходився монетний двір. Карильйон вежі складається з 38 дзвонів, які віддзвонюють щочверть години.


Вежа Мунтторен

Поряд з Мунтторен, на каналі Зінгел розташований єдиний у світі плавучий квітковий ринок Бльоменмаркт. Насправді торгові точки не плавають, а назавжди пришвартовані до берегу. Придбати тут можна не лише квіти, як випливає з назви, але також усі ґатунки сувенірів. Під час тюльпанової лихоманки 17го століття максимальна вартість цих квітів сягала 30 тисяч флорінів (6 мільйонів євро) за три квітки.


Бльоменмаркт

Blauwbrug (Синій міст) через Амстел поєднує квартал Rembrandtplein (Майдану Рембрандта) з майданом Waterlooplein. Насправді сьогодні його колір сірий, а назва лишилася від колишнього дерев’яного мосту, пофарбованого у синю барву нідерландського прапора. Його архітектура нагадує деякі паризькі мости через Сену.


Синій міст

Пам’ятник філософу, народженому в Амстердамі, Баруху Спінозі із гаслом «Метою держави є свобода» на постаменті стоїть на Waterlooplein (Площі Ватерлоо).


Пам’ятник Баруху Спінозі

Неподалік площі, яка колись була єврейським ринком, знаходиться Museum Het Rembrandthuis (Будинок-музей Рембрандта), у якому митець жив та творив впродовж 19 років, проте змушений був продати дім на аукціоні через борги.


Внутрішній дворик будинку Рембрандта

Rijksmuseum (Національний музей) - найбільший у місті, розташований на зеленій Museumplein (Музейній площі), одному з улюблених місць відпочинку амстердамців. Влітку завершать його реконструкцію та відкриють усі експозиції. Наразі експонують лише колекцію шедеврів. Саме тут зберігаються найвідоміші зразки нідерландського живопису майстрів «Золотого віку»: Рембрандта Ван Рейна, Яна Вермеера та Франса Хальса.


Національний музей

У Амстердамі є свій Пентагон (щоправда, цю назву носить не будівля розвідки, а своєрідний п’ятигранний житловий будинок неподалік Zuiderkerk). Zuiderkerk (Південна церква), найстаріший кальвіністський храм міста, сьогодні є культурним центром. Існує легенда, що саме тут Рембрандт малював «Нічну варту».


Південна церква та Пентагон

Поряд із гамірними майданами лежить тихий куток Hortus Botanicus (Ботанічний сад, один з найдавніших у світі), де лотоси та пальми ростуть просто неба, а також у теплицях, в яких відтворений тропічний клімат.


Лотоси

Теплиця у Ботанічному саду

Одна з теплиць має назву Butterfly House, у ній розводять метеликів в умовах індонезійських тропіків.


Метелики у Butterfly House

Nieuwmarkt (Новий Ринок) - майдан посеред амстердамського «Чайнатауну», кварталу, де назви вулиць дублюються ієрогліфами. У кварталі можна побачити буддистські та даоські храми та безліч китайських та в’єтнамських ресторанів.


Таблички з назвами вулиць у Китайському кварталі

Посеред майдану розташована найстаріша нерелігійна будівля міста De Waag. Це колишня брама, частина оборонних мурів, пізніше, як можна здогадатися з назви, місце для зважування (зокрема, корабельних якорів), згодом - анатомічний театр, а сьогодні у ній розташований ресторан.


Вааг

Район червоних ліхтарів De Wallen лежить у серці старого міста навколо Oude Kerk (Старої церкви, побудованої у 13-14 століттях). У минулому - криміногенний квартал з найдешевшими кнайпами для моряків у вузьких брудних вуличках, сьогодні - головна туристична атракція міста. Вікна з представницями найстарішої професії виходять просто на церкву. Цікаво, що у сусідстві з вікнами знаходиться вхід до дитячого садка.


Стара церква та Квартал червоних ліхтарів

Вікна

Також тут можна знайти декілька еротичних театрів, найвідоміший з яких Каса Россо, багато сексшопів, закладів для представників сексуальних меншин, стрипклубів, Музей маріхуани та Еротичний музей.


Еротичний музей

Ще одна візитівка Амстердама - кофішопи. Це заклади, в яких кава, однак, далеко не найголовніший товар. Тут цілком легально можна придбати маріхуану, гашиш, та вироби, що містять ці речовини, наприклад, space cakes (тістечка з гашишем). Алкоголь у таких закладах не продають, куріння тютюну теж заборонене. Сьогодні у місті працюють понад 200 кофішопів, найстаріший серед них The Bulldog, що заснований у 1975 році. Міська влада планує перетворити їх на закриті клуби, проте остаточне рішення досі не ухвалили.


Один з кофішопів мережі The Bulldog

Смартшопи теж становлять місцеву особливість. На відміну від кофішопів, вони не виконують функцій кафе. Це магазини, які пропонують покупцям різноманітні види «магічних» грибів та рослинних наркотиків, а також насіння каннабісу. Синтетичні наркотики, такі як ЛСД та героїн, у Нідерландах заборонені.


Вивіска одного зі смартшопів

Woonboot (вонбот) - це нідерландське слово дізнається кожен відвідувач міста. Будинків на воді налічується близько 2500, коштують вони недешево, оскільки їхня кількість не збільшується. Нові вонботи встановлюють лише замість зруйнованих старих. Більшість вонботів має усі зручності, електрику та газ. Подейкують, що Анджеліна Джолі та Бред Пітт свого часу теж придбали будинок такого типу. Можливо, він потрапив на одну із цих світлин.


Вонбот на каналі Прінсенхрахт

Вонботи у кварталі Jordaan

Амстердамські канали, завдовжки понад 100 кілометрів, входять до числа об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Їх перетинають 1500 мостів, що перетворює місто на справжню Північну Венецію.


Канал Geldersekade

Колір води не викликає бажання купатися, недаремно мешканці міста кажуть: «наші канали - це метр намулу, метр велосипедів та метр води». Щороку з дна піднімають сотні старих велосипедів. Втім, для качок та лебедів вода цілком придатна.


Лебеді та качки у амстердамських каналах

Велосипедисти почувають себе справжніми господарями амстердамських вулиць, а кількість велосипедів майже дорівнює кількості міського населення. Доріжки для них є практично на усіх вулицях, автівкам у провулках історичного середмістя простору бракує. Неподалік Головного вокзалу розташована багатоповерхова велосипедна стоянка. Єдиним поширеним злочином на сьогодні є угон велосипеда, тому амстердамці надають перевагу дешевим або вживаним моделям, які не шкода втратити.


Багатоповерхова велосипедна стоянка

Klompen (кломпи) - традиційні голландські дерев’яні черевики, що стали одним із символів країни. Цікаво, що дехто з голландців досі носить саме цей тип взуття. В Амстердамі їх можна придбати у кожній сувенірній крамниці, як справжні, так і декоративні, у вигляді домашніх капців, або у вигляді магнітів та брелоків.


Кломпи

У Амстердамі сьогодні мешкають представники сотень різних націй, кількість голландців не перевищує половини населення. Місто надзвичайно строкате та позитивне. Фасади окремих будівель повністю вкриті яскравим графіті.


Будинок вкритий графіті

Часто можна натрапити на дуже оригінальні геральдичні камені (Gevelsteen), які походять з часів, коли будинки не мали номерів, проте кожен дім мав свою назву. У Амстердамі налічується 850 таких каменів, кожен з яких відрізняється від інших.


Геральдичний камінь будинку на майдані Noordermarkt

Особливість кожного історичного будинку розташованого вздовж каналів - балка та закріплений на ній гак для піднімання вантажів. Він відіграє не декоративну, а цілком практичну функцію: амстердамці досі за його допомогою піднімають меблі на верхні поверхи (гвинтові сходи усередині надто вузькі для цього). Для зручності фасади будинків трішки нахилені вперед.


Будинок з гаком для піднімання вантажів

«Волинські новини» запрошують читачів розповідати про власні подорожі Україною та закордоном. Для цього потрібно надіслати лист в редакцію на адресу [email protected] з поміткою: походеньки-поїзденьки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Weger Показати IP 20 Березня 2013 17:49
Хочу до Амстердаму.
Оля Показати IP 20 Березня 2013 21:10
СУПЕР,КРАСОТА.ХОЧУ У ВІДПУСТКУ
Nymeria Показати IP 24 Березня 2013 23:51
інформативно і цікаво

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus