USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Поляки молилися за українців, убитих бійцями Армії Крайової. РЕПОРТАЖ

19 Березня 2014 07:00
10 березня цього року минули 70-і роковини трагедії села Сагринь на Холмщині, де сотні православних українців – мешканців цього та навколишніх сіл були в березні 1944 року вбиті формуваннями Армії Крайової.
Урочисті відзначення очолив Високопреосвященніший Авель, Православний Архиєпископ Люблинський і Холмський. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта під час богослужіння співав хор храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони» з Луцька під диригуванням Марії Федосюк-Вислоцької.

Панахида була відслужена з елементами чину похорону, оскільки перед 70 роками жертви Сагриня часто не мали християнського похорону. Не було це тоді можливим з огляду на терор супроти українського православного населення цих околиць. Багато тіл вбитих у Сагрині не було похоронених на кладовищі, але там де загинули – на подвір’ях, в полі. За спогадом, ще кілька днів після злочину у селі лежали не похоронені тіла. Зворушливим був момент богослужіння, коли архиєпископ Авель – за традицією Православної Церкви – зачитав Разрішительну молитву, яку завжди читають під час чину похорону, у якій священик просить Бога простити померлому всі гріхи, котрі сотворив у своєму земному житті.

Під час богослужіння священики згадували в молитвах всі відомі нам імена людей, що загинули в Сагрині 10 березня 1944 року (не всі імена було можливим встановити). На завершення богослужіння багаторазово прозвучало сумне «Вічная пам’ять!».

У богослужіння взяло участь понад 300 прочан. Дуже численно прибули до Сагриня на відзначення цих сумних роковин колишні мешканці Холмщини, що зараз живуть в Україні.

На урочистості прибули делегації Товариств «Холмщина» зі Львова, Городка, Луцька, Володимира Волинського. Прибули також, спільно зі своїми священиками, вірні Люблинсько-Холмської єпархії з різних місцевостей Холмщини і Південного Підляшшя (Тересполя, Володави, Білої, Холма, Кодня, Вишівців, Грубешева, Білгорая та інших), а також з Люблина. Були також присутні делегації Українського Товариства та Об’єднання українців у Польщі – з Варшави та Перемишля.

Українську державу представляли на урочистостях посол України в Республіці Польській Маркіян Мальський, Генеральний консул України в Люблині посол Іван Грицак та Почесний консул України в Холмі Станіслав Адам’як. Присутнім був представник Волинської обласної державної адміністрації Олександр Кравчук.

Після закінчення урочистостей в Сагрині прочани подалися до Турковицького жіночого православного монастиря Покрова Пресвятої Богородиці. У монастирському храмі архиєпископ Авель у сослужінні духовенства совершив молебень до свв. Мучеників Холмських і Підляських, яких ікона була поміщена на аналої на середині храму. Співав хор «Волинські Дзвони». Після завершення богослужіння монашки запросили на пісний почастунок і заопікувалися прочанами.

Нагадаємо, що з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, на меморіальному комплексі «Вічна слава» Луцька біля пам’ятного хреста українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини та Бойківщини – жертвам етнічних чисток і депортацій була відслужена заупокійна лікія за спокій душ невинно убієнних.

Довідка. Різанина в Сагрині — події, що сталися 10 березня 1944 у селі Сагринь (пол. Sahryń, Грубешівський повіт, Люблінське воєводство, нині Польща) — спланована і проведена бойовиками (у кількості 800 осіб) польської Армії Крайової та Батальйонів Хлопських акція зі знищення місцевого українського населення бойовиками.

Під час акції село було оточено бойовиками АК і БХ, спалено понад 300 селянських будинків, вбито 600—1000 українців. Серед 70% становили жінки та діти. Більшість загиблих перед смертю зазнали знущань і тортур.

Усього в ході акції в Сагрині та прилеглих селах бойовики АК і БХ вбили близько 1300 українців із числа мирного населення, переважно жінок, дітей і людей похилого віку.

Керівником акції був Зенон Яхимек, у 1943-44 рр. командир підрозділу Армії Крайової в Томашівському повіті, Люблінського воєводства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ккк Показати IP 19 Березня 2014 08:27
А в той час балалаєчникі танцюють на костях загиблих.І хто нам тоді братній народ????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus