USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Віче скорботи у Луцьку: історії нищення волинян

16 Березня 2014 17:00
Волинян, які стали жертвами різні у Сагрині, що мала місце 10 березня 1944 року в однойменному селі теперішньої Польщі, вшанували під час Віча скорботи, яке відбулося на Меморіалі слави у Луцьку.

Нагадаємо, трагедія — спланована і проведена бойовиками (у кількості 800 осіб) польської Армії Крайової та Батальйонів Хлопських акція зі знищення місцевого українського населення. Під час операції село оточили бойовики, спалили понад 300 селянських будинків, вбили 600—1000 українців. 70% становили жінки та діти. Більшість загиблих перед смертю зазнали знущань і тортур.

Серед учасників мітингу, який розпочався о 13:00, були родичі загиблих і закатованих. Вони розповіли про події, очевидцями яких стали.
«Нападали на Сагрин о 3:30 ранку, палили і нищили все на своєму шляху, руйнували та палили храми, вбивали мирних беззброєних людей, кров лилась дорогами… Люди швидкоруч викопували ями та ховали мертвих людей без усяких церемоній та відспівування. Самі тікали, забираючи з собою найцінніше, тому що боялися нападів…», - розповіла 83-річна лучанка, яка бачила страшні події на власні очі.
Так, зі сцени зачитали назви сіл, що були зруйновані або спалені, а також прізвища тих сімей, яких там закатували.

На мітинг прийшли понад 100 людей, серед яких і діти. Однак через дощ і град, які не забарилися, частина людей покинула захід.


Насамкінець усі учасники разом із хором виконали Гімн України, після чого сфотографувалися біля пам’ятника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
зауваження Показати IP 16 Березня 2014 17:52
Іншого часу організатори вибрати не могли, треба було зібратися саме тоді, коли на Театральній площі відбувалося віче Єдність України і Криму
111 Показати IP 16 Березня 2014 20:50
Яка єдність може бути між плюсом і мінусом, тим хто хоче до Гейропи, і хто категорично проти? Поляки в думках вже знову панують на Волині, і забувати того, що вони з часі Русі зажди були ворогами і різали наших негоже. Не бійтесь, вони про "Волинську різню " не забувають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus