USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Поляки та українці у Луцьку об’єдналися проти війни

23 Травня 2015 14:10
«Терористи хочуть, аби ми припинили усміхатися та звикли до війни», - наголошували учасникам антивоєнної виставки сучасного мистецтва, яку презентували у рамках фестивалю «Art Territory».

Відкриття виставки сучасного мистецтва художників з Луцька, Івано-Франківська та Жешува (Польща) відбулося у галереї мистецтв ВОНСХУ у Луцьку 23 травня.

Як пояснив голова правління Волинської обласної організації національної спілки художників України Володимир Марчук, роботи для виставки обирали, керуючись тим, що фестиваль присвячений сучасному мистецтву. Відтак, представили творчий доробок сучасних митців, наймолодшим з яких є студент п'ятого курсу інституту мистецтв СНУ імені Лесі Українки Артем Лукянчук. У рамках виставки представили роботи п’ятьох луцьких митців – від живопису до батіку та кераміки.



Вітання від імені міської ради учасникам мистецького заходу передав секретар Луцькради Сергій Григоренко. Він визнав, що не зовсім розуміє сучасне мистецтво, представлене у експозиції, проте такі твори мають право на існування. З його слів, такі заходи допомагають трішки забути про складні часи, які переживає Україна та поринути у світ прекрасного, адже вони нагадують про те, що життя триває.

Голова правління Івано-Франківської обласної організації НСХУ Микола Якимечко зазначив, що ця виставка об’єднала два європейські народи, які мають можливість висловитися мовою мистецтва, зробивши посил доброї енергетики, що спонукав би людей бути мислячими, бути чутливішими та толерантними. Він наголосив, що можливість діалогу, яку надає виставка, надзвичайно важлива, адже поки на заході України відбуваються виставки, на сході ллється кров.

Він повідомив, що кожен з шести художників з Івано-Франківська відбувся як митець у певній царині – як гобеленник, майстер витинанки, аплікації тканини та шкіри, акварелі, акрилу на склі чи асоціативного живопису.



Митець із Жешува, голова асоціації художників Жешувського округу Пьотр Воронєц подякував за можливість порівняти праці митців України та Польщі. Художник повідомив, що він, як і чимало його колег, вперше презентують свої картини в Україні. Він визнав, що виставка цікава своєю різноманітністю. Митець зауважив, що роботи різнорідні, але спостерігається вірність художній традиції як в українському, так і в польському малярстві.

«Я вважаю українців братнім народом, у нас подібне мислення та ставлення до мистецтва»,- зазначив митець.



Пьотр Воронєц повідомив, що польські митці, окрім виставки своїх робіт, підготували для волинян інсталяцію, яку створюватимуть перед входом до галереї. Йдеться про мистецьку барикаду зі старих меблів – художники хочуть надати їм нового життя.



Консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі зауважив, що потрібно ділитися мистецтвом, тому що терористам хотілося б, щоб ми припинили усміхатися. З його слів, такий захід – це антивоєнний вклад митців, адже люди схильні надто швидко звикати до війни, а цього робити не потрібно. Якщо люди почнуть вважати війну нормою, вони остаточно стануть дурнями, - застеріг присутніх Кшиштоф Савіцкі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нововолинянин Показати IP 23 Травня 2015 14:21
У Нововолинську є цікава організація яка називається "Україна+Польща". Хтось щось знає про таку контору?
липа Показати IP 23 Травня 2015 18:09
картинами а-ля-сумасшедшие и каменными скульптурами х...ев кто то решил бороться против войны. Извините, тупым стал - ни фига не понимаю в жизни.
ку Показати IP 23 Травня 2015 23:19
Ото часи настала, то хороводи по вулицях водять, то якісь б...ть флешмоби, то якусь мазьню з розумним виглядом розглядають, як вівці люди стали, бекають про щось фіг зна про шо ходять одне за одним хороводами поки інші, більш розумні гроші заробляють ))))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus