USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині польські господарі хочуть обробляти більше земель

6 Квітня 2015 16:57
Іноземні господарі хочуть обробляти більше земельних паїв на Волині, втім, громада проти.

Про це йшлося під час особистого прийому громадян у голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика сьогодні, 6-го квітня.

Конфліктна ситуація виникла у Війницькій сільраді Локачинського району.

Пані Івона, яка родом з Польщі, розповіла, що їй належить 2 гектари землі, а з 2005-го року вона не може їх отримати.

Із цього приводу голова ОДА зазначив, що такі питання вирішує Польща, а місцева громада, зі свого боку, визначає, що їй робити зі своєю землею.

Голова Війницької сільської ради Мирослав Базар каже, що ця історія вже тягнеться роками.

«Люди у 2005-му році приїхали в нашу сільраду, купили будиночок із територією 25 сотих та почали розбудовувати свої парники. Я вам так скажу, що я сільський голова ще із 1996 року. Для них я попросив у наших мешканців, аби ті відмовилися від своїх ділянок, так дав полякам ще 50 соток землі на 25 років. У 2006 році пан Казімір отримав ще 15 гектарів неподалік села, вирощував цукрові буряки. Потім від землі відмовилися, не було врожаю і за землю не заплатили. Пізніше взяли ще 10 гектарів, знову щось не вдалося з картоплею. Вже у 2010-му році повторно почали просити паї. Втім, я отримав заяву від мешканців, які проти цього», - розповідає Базар.

Зі слів полячки, голова сільради упереджено ставиться до господарів, налаштовує негативно людей і ті не ідуть до них працювати.

«Ми хочемо розвиватися, давати робочі місця, але сільський голова проти нас намовляє людей. До нас не хочуть іти працювати. Щодо землі, я не вимагаю віддати мені її безплатно, я готова заплатити», - наголошує Івона.

Голова сільради каже, питання щодо землі обговорять під час сесії 15-го квітня і громада вирішить, що робити. Та додає, що минулої сесії Івона поводила себе грубо в спілкуванні з людьми, за це міліціонер склав протокол й суд наклав на неї адміністративне покарання – штраф.

Губернатор попросив докази зловживань владою, якщо такі є і наголосив, що сам звернеться в суд.

«Пані Івоно, візьміть камеру і запишіть усю сесію, якщо ви мені покажете, що ці люди із влади порушують чиїсь права, то я звернуся в суд. Я не хочу міжконфесійних, міжнаціональних конфліктів. Тому, якщо хтось буде порушувати закон чи поляки, чи українці - я перший, хто викличе міліціонера й звернеться в суд. А щодо паїв, то це земля сільради й вона вирішує, як розподіляти їх», - наголосив Гунчик.

Також він дав доручення голові райдержадміністрації приїхати на сесійне засідання та попросив голову сільради запросити власників паїв і правоохоронця, аби дійти згоди без розпалювання побутового конфлікту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 6 Квітня 2015 18:27
Совки самі нехочуть обробляти землю і не дають іншим працювати на земля.
Анонім Показати IP 6 Квітня 2015 19:35
Хай пані Івона запросить своїх земляків до праці.Цікаво було б спостерігати-поляки гарують на укр.землі і платять їм в гривнях.Але в тому ж еквіааленті,що вона збиралася платити українцям.
4321 до Анонім Показати IP 6 Квітня 2015 20:04
Ото точно. Готова вона заплатити, а чого ж раніше не платила? Чи пані вже думає, що наші землі вже віддали задаром европейцям за борги, яких набрались наші недолугі керівники?
Че Показати IP 6 Квітня 2015 23:02
Хочуть землі :1 - оренда у селян, 2- оренда через аукціон у держави. Правила повинні бути одні для всіх. Журналістам порада - перед тим, як писати на якусь тему - вивчіть її або проконсультуйтесь у спеціалістів. Зокрема : порядок набуття в користування земельних ділянок с\г призначення. Тоді й стаття буде змістовнішою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus