USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Польща надала Німеччині докази причетності РФ до вибухів на Північних потоках

9 Жовтня 2023 22:34
У Польщі вважають, що до підриву газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» причетна Російська Федерація. У Німеччині скептично ставляться до цієї інформації.

Видання Zeit пише, що польська секретна служба направила німецьким колегам повідомлення про те, що встановлені особи частини екіпажу парусної яхти «Андромеда», яка перебувала в зоні підриву трубопроводів. Згідно з повідомленням, кілька людей, які могли перебувати на яхті хоча б частину часу, мали російське громадянство, передає УНІАН.

Вважається, що судно «Андромеда» відіграло вирішальну роль в атаці на газопроводи Nord Stream 26 вересня 2022 року.

«У нас є вагомі підстави припускати, що саме ця яхта використовувалася для скоєння злочину», – заявив у червні заступник генерального прокурора Ларс Отте в Комітеті з внутрішніх справ німецького Бундестагу.

За даними прокуратури Гданська, 19 вересня 2022 року під час зупинки яхти у польському місті Колобжег польські прикордонники перевірили екіпаж «Андромеди» та записали особисті дані членів екіпажу. Чоловіки нібито пред’явили болгарські документи, які були явно підробленими. Один з них, імовірно шкіпер яхти, представився як Михайло Попов.

Вибухи сталися на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» 23 вересня 2022 року. У Москві відразу заявили про диверсію. Деякі експерти і ЗМІ також схиляються до версії навмисного підриву, але вважають, що це зробили самі росіяни.

Спочатку датське енергетичне агентство повідомило, що перед вибухом були помічені невідомі. Пізніше стало відомо, що в акваторії перебували військові кораблі РФ.

У травні 2023 року журналісти-розслідувачі знайшли нові докази причетності Кремля. З’ясувалося, що в Балтійському морі тоді були кораблі РФ – буксир SB-123 та корабель військово-морського флоту «Сибіряков».

12 липня стало відомо, що Німеччина виявила сліди підводної вибухівки в пробах, взятих з яхти, яка, як підозрюють, «могла бути використана для перевезення вибухівки» для підриву газопроводів.

12 липня стало відомо, що Німеччина виявила сліди підводної вибухівки в пробах, взятих з яхти, яка, як підозрюють, «могла бути використана для перевезення вибухівки» для підриву газопроводів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus