USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Польща передала Україні вже понад 260 танків, – Анджей Дуда

17 Січня 2023 16:52
Варшава уже передала Києву більш ніж 260 танків Т-72 різних модифікацій. Допомоги Україні надано на понад 2 млрд доларів, що є величезними коштами для Польщі.

Про це під час дискусійної панелі «На захисті Європи» в межах Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) в Давосі заявив у вівторок президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

«Є дві причини: по-перше, Німеччина є частиною НАТО, і якщо кілька союзників висловлюють готовність передати свої танки Україні, то це важливий момент. По-друге, тиск німецької політичної сцени і громадської думки зростає, тому я сподіваюся, що всі ці елементи призведуть до цього дуже важливого рішення», – зазначив Дуда.

Він підкреслив, що військова допомога Києву є ключовим елементом для розв’язання складної ситуації на сході України.

«Якщо ми й надалі надсилатимемо велику кількість найсучаснішої зброї для захисників України, то українці матимуть потенціал для того, щоб зупинити росію», – наголосив президент Польщі.

Він нагадав, що кілька днів тому оголосив про рішення Варшави передати Україні роту танків Leopard 2 – «близько 14 танків».

«Але ми намагаємося організувати більшу підтримку для України. Відтак сподіваємося, що з’явиться кілька союзників, які передадуть Україні танки Leopard 2, Сhallenger з Великої Британії», – підкреслив президент Дуда.

Він висловив сподівання, що виробник німецьких танків також братиме участь у реалізації проєкту про надання військової допомоги Україні.

Читати ще: Bloomberg підрахував, скільки і яку зброю передали Україні з початку повномасштабної війни

Глава польської держави зазначив, що Варшава надає значну військову допомогу Україні. За його словами, допомоги Києву вже надано на понад 2 млрд доларів, що є величезними коштами для Польщі. Він повідомив, що в початковій фазі війни Польща передала Україні всі свої переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, які на той час були в польській армії. Крім того, Варшава передала Україні значну кількість самохідно-артилерійських установок Krab та понад 260 танків Т-72 різних модифікацій.

Він констатував, що рішення про передання танків ухвалювали торік у березні негайно, оскільки на початку війни Україна їх дуже потребувала. Для Польщі це був дуже складний процес, оскільки ці танки не були на складах, а на озброєнні польської армії.

Нагадаємо, нещодавно президенти Литви та Польщі приїхали до Львова, щоб зустрітися із Зеленським. Після зустрічі Польща дала згоду на передання Україні роти танків Leopard 2. Для цього потрібна ще й згода Німеччини.

На 20 січня заплановано чергову зустріч у Рамштайні. Різні джерела стверджують, що Німеччина, яка залишається скептичною щодо надання Україні військової допомоги, може ухвалити рішення про дозвіл на постачання танків свого виробництва іншим країнам і сама долучитися до такої допомоги. Досі відомство канцлера ФРН заперечувало такі плани на ближчу перспективу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus