USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Польський культурний провокатор очима луцького «ГаРмИдЕру»

20 Вересня 2014 09:52
Творчість загадкового та епатажного польського письменника-новатора відомого під іменем Witkacy втілили на сцені актори театру-студії «ГаРмИдЕр».

Прем’єра вистави «Віткацій є / Віткація немає» відбулася у Волинському обласному академічному театрі ляльок 19 вересня.

Перед початком вистави Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи розповіла, що цьогоріч відзначають сумну 75-ту річницю трагічної смерті Станіслава Іґнація Віткевича, якого у Польщі називають Віткацієм. Він був драматургом, художником, філософом, теоретиком театру і мистецтва, фотографом, людиною багатьох талантів. Він відзначився у польській культурі перш за все як видатний та новаційний письменник, а також як мислитель, який ставив фундаментальне питання про загадки життя, сутності мистецтва, та питання, пов’язані із хвилюючими напрямками, у яких прямувало людство. З її слів, портрет Станіслава Іґнація Віткевича, його життя та різноманітної творчості, повинен бути багаторазовим, як багаторазовим є відбиток його обличчя на відомій фотографії, яку він виконав у одному з петербурзьких кабінетів дзеркал приблизно у 1916 році.



«Ми, як Генеральне консульство, запросили творчий колектив театру «ГаРмИдЕр» до цього проекту, щоб у цьому році відзначити трагічну смерть нашого знаменитого митця. Колектив театру також відвідав село на Рівненщині, де жив Віткевич. Зараз ми матимемо можливість побачити, як це вплинуло на спектакль», - розповіла Беата Бживчи.

Режисер театру Руслана Порицька зазначила, що про Віткація можна говорити багато, адже це настільки неосяжна особистість, що виразити почуття, до яких спонукав гармидерівців Віткацій, думки, які виникли в театралів після спілкування з його творчістю, було дуже складно у одному спектаклі. З її слів, розпочалося все зі знайомства театралів із місцем, де покінчив із життям митець, – селом Великі Озера на Рівненщині. Руслана Порицька розповіла, що Віткацій був величезним культурним провокатором, він поводився епатажно, а для того, щоб зрозуміти, чому він був таким, слугує вистава «ГаРмИдЕру».



У виставі використали відеозаписи свідчень мешканців села, у якому наклав на себе руки митець (навколо його життя та смерті існує чимало містифікацій, постать митця овіяна легендами). Також у постановці використали фрагменти вистав Віткація «Бляха муха», «Шевці» та «Дюбал Вахазар». З’явився у виставі і сам Віткацій у втіленні актора Андрія Фаткуліна.

Луцька публіка гаряче сприйняла нове творіння театру-студії «ГаРмИдЕр» та подарувала театралам гучні оплески та чимало квітів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus