USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни зіграли виставу на місці, оповитому легендами

4 Листопада 2014 13:25
Луцький театр "Гармидер" 2 листопада, в День усіх померлих, виїхав зі спектаклем "Віткацій є - Віткація нема" до поліського села Великі Озера, в якому 18 вересня 1939 року загадковий та епатажний польський письменник-новатор Віткацій останній раз - і нажаль ефективний - продемонстрував свій спротив щодо Великого Знищення, що надходило. Про це повідомив консул Республіки Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі.

Ще навесні цього року група осіб з театру „Гармидерˮ і з Консульства вирушила в село Великі Озера (пол. Jeziora), де 18 вересня 1939 року Віткацій востаннє і, на жаль, дієво продемонстрував своє невдоволення Великим Знищенням, яке наближалося. Ми вирушили, щоб переконатися, що великий письменник втілився у героя неймовірних легенд, які кружляють серед мешканців цього маленького поліського села. Для них він живе як покровитель школи, де вчителі та учні гордяться осередком пам’яті Віткація. Глядачі, актори і нове театральне втілення Віткація ... ми всі подивилися фільм з нових розповідей з Озер, - розповідає консул.



Перед переповненим залом міського будинку культури актори – як самі стверджують – заграли спектакль інакше, бо перед глядачами, які можливо вперше брали участь у такій артистичній події, а деякі з глядачів активно реагували під час вистави, декотрі могли також побачити самих себе у записі документального фільму. І у цей спосіб ніби заново перемішались інтерпритації режисера та акторів Віткацієвскіх бачень з живими реакціями мешканців села, де в правдивий спосіб є присутній Віткацій.

А ще перед спектаклем, в цей День усіх померлих, молоді актори запалили свічки в місці смерті і на гробі письменника.



Цей винятковий виступ театру "Гармидер" не відбувся би, якби не дійсна потреба акторів, щоб вистава відбулась саме у цьому селі, щоб цим способом скласти пошану великому письменнику.

Не в перше важлива у нашому консульському окрузі артистична подія відбулась завдяки допомозі фірми „Kromberg & Schubert”, яка підтримала цей виїзд транспортом.

Нагадаємо, прем’єра спектаклю відбулась 19 вересня – з ініціативи Генерального Консульства РП в Луцьку – вшанував 75-у річницю смерті Станіслава Віткевича прем’єрою спектаклю "Віткацій є - Віткація нема"; група гостинно розпочала новий театральний сезон на сцені Луцького лялькового театру.

Перед переповненим залом актори театру „Гармидерˮ майстерно інтерпретували фрагменти драм Віткевича у перекладі на українську мову Міська Барбари[1], фрагменти спогадів Чеслави Окніньскої-Коженьовскої, яка спільно з письменником пережила спробу самогубства.

Довідка: Місько Барбара – перекладач, актор i режисер, вокаліст легендарної української рок-групи „Мертвий Півень”; переклад значних фрагментів драматичних творів Віткація відбувся за підтримки Польського Інституту в Києві у 2012 році, а презентація перекладених матеріалів – у цьому ж році в Луцьку.



Особливої похвали заслуговує відмінна гра Андрія Фаткуліна, який перевтілився у самого Віткація, а також чудова інтерпретація фрагментів драми „Шевціˮ.

Спектакль під режесурою керівника театру – Руслани Порицької, за активної участі всього творчого колективу, з чудовою, як завжди, сценографією Павла Порицького і з використанням музики таких авторів, як: Ігор Стравінський, Пітер Броцман, Серж Фрідд.

Руслана Порицька відмінно підібрала тексти і розподілила ролі між окремим акторами, не обмежуючи при цьому їх винахідливості, прикладом чого є вже згадане зображення постаті самого Віткація. Молодий актор з неймовірною фантазією та легкістю грає роль Автора, Режисера, Деміурга – майже кожен його жест та міміка на обличчі відповідають вказівкам Віткація, які були детально описані ним в дидаскаліях, картинах і фотографіях. Можна висунути твердження, що це одна з найбільш вдалих театральних інтерпретацій з настільки послідовним відтворенням інструкцій Віткація.

Вистава „Віткацій є – Віткація немаєˮ стала вступом до святкування 130-ї річниці народження Станіслава Віткевича, яке припадає на наступний рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus