USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Польський роботодавець звинувачує лучанку в тому, що втратила руку

12 Січня 2018 22:20
Лучанка втратила руку у пральні в Польщі. Такої виробничої травми можна було б уникнути, якби власник хімчистки не заборонив рятувальникам різати машину через бажання зберегти техніку, стверджує постраждала 29-річна Олена Романенко. Натомість власник пральні намагається перекласти вину на дівчину.

Олена Романенко вже місяць у лікарні. Тримається завдяки чоловіку і лікарям, пише ТСН.

У хімчистці під Познанем, вона пропрацювала лише кілька тижнів. Про випадок згадує неохоче, каже ситуація була звичайна, у простирадло потрапила наволочка і вузол засмоктало до сушильної машини. Дівчина кинулася діставати білизну, але запобіжник не спрацював і її руку затягла сушка.

«Я починаю кричати диким криком, це настільки боляче було, я не можу передати цієї болі», - розповідає постраждала.

Рука Олени буквально смажилася за температури 190 градусів упродовж години.

«Вони хотіли різати машину, щоб мене врятувати. Власник заборонив це робити. Поставили мені катетор і кололи знеболюючими, вони мені не допомагали», - згадує Олена.

«Мусив прийти їх власний механік, який начав розкручувати щось по-своєму тихенько, щоб менше зробити шкоди машині», - додає чоловік потерпілої.

Кінцівку довелось ампутувати, адже йшлося про життя дівчини. А от роботодавець Олени звинувачує її в нехтуванні правилами безпеки, хоча документи, які ніби-то вона підписувала, не показує.

«Мені показувала пані полячка, що підвішувати, а там якісь кнопки, і мені не говорили, що не можна туди лізти, а та навпаки кричала, щоб я бігла і забирала», - переконує жінка.

Поки на звязок працедавець Олени не виходить з журналістами.

Нині перевіркою хімчистки займається Державна інспекція праці і познанська поліція проводить слідство. З`ясовуватимуть, чи дотримуються тут норм техніки безпеки і чи можна було врятувати руку Олени.

Юрист Ірина Мизина наголошує, якщо доведуть провину роботодавця він буде змушений виплатити дівчині компенсацію.

За словами українського консула в Познані, кількість схожих випадків зростає. Часто через те, що наші співвітчизники занадто легковажно ставляться до вибору робочого місця.

«Мені так соромно і прикро, що сталася така ситуація у Великопольському воєводстві. Тому звертаю увагу українців, що треба пильно і свідомо обирати працедавців. І треба вимагати від роботодавців проведення навчання і інструктажів на місці праці», - почесний консул України в Познані Вітольд Хоровський.

В Олени попереду ще кілька операцій, тривала реабілітація і численні розтрати. Протез коштує майже 100 тисяч доларів. Тому, дівчина розраховує на допомогу небайдужих людей.

Реквізити для допомоги:

ПриватБанк 4149 4978 7361 4707

Смокталь Ганна Павлівна ( мама Олени )

Переказ по Польщі:

Andrii Romanenko

53 1160 2202 0000 0003 3977 6009

bank Millennium

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005402412217
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 12 Січня 2018 22:27
поляки вижимають з українців усі сили за ту невелику зарплату! якби українці в один час перестали їздити у польщу на заробітки, то ті поляки всралися б.!
ан до Анонім Показати IP 13 Січня 2018 12:15
Якби в Україні платили хоча б так само за аналогічну роботу, то хто би туди їхав? А в нас платять в три рази менше, а ціни в три ращи вищі.... от і виживає хто як може. Нікого ж силою туди не женуть. Жене рівень життя і бажання жити краше.
Paweł до Анонім Показати IP 13 Січня 2018 21:21
Пане Анонiм,я Польак с мене тоже работодавец вужимае скилки можливо,националност не ма ту ничого до речи,жал красной дивчини,справа у Польши наголосниона,думайу що найменше буде рекомпесата,можливо пенся,но жалко руки не врати.Написал как вмил.
скептик Показати IP 12 Січня 2018 23:36
якщо дівчина працювала легально, то протез їй повинні поставити за рахунок фонду соціального страхування (NFZ). ЯКЩО НЕ БУВ ПРОВЕДЕНИЙ ІНСТРУКТАЖ або є свідки що та полька послала її витягувати ту шмату - винен працедавець і всі витрати за його рахунок. поляки - під"раси ще ті. будуть викручуватись як вужі.
Інструкція Показати IP 13 Січня 2018 00:23
Шкода дівчину але правила техніки безпеки читала? Інструктаж пройшла???
Сергій! Показати IP 13 Січня 2018 21:04
Який там інструктаж чи правила техніки безпеки, якщо і в одних і в других в очах було бабло. Шкода дівчини. А ще, згадуються слова Т.Г. Шевченка "Сон" " На панщині пшеницю жала..."
Іван Показати IP 14 Січня 2018 18:08
Те, що поляки відносяться до українців, як пан до наймита - це всім відомо. Такі випадки на совісті нашої влади - яка створила такі умови, щоб українці змушені були їздити працювати за кордон, бо за зарплату 100$ в місяць не дуже поживеш.
ТТ Показати IP 15 Січня 2018 11:38
маю пенсію військового 95 баксов. далі старого ринку з продуктами і гумок з одягом не заходжу(хоча під час служби не знав де усі розташовані). спочатку було не звично, але згодом звик. їжджу до поляків , завожу їм акциз і камінь. лише там влаштовую шопінг для душі - тобто під час покупок на ціни не звертаю уваги. маю авто на поляках, ним і користуюся. ще там маю зо 2 самоходи для конспірації з камінцями. і ї?ав яна тих поляків пахати, все рівно в га?но втопчуть. а дівчину жаль реально

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus