USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поляки обурені: на Волині стародавній костел виставили на торги.ФОТО

24 Вересня 2013 18:18
Проблема католицького костелу в Камені-Каширському вийшла не лише за межі району, а й області, більше того - України. Так, нещодавно польське інтернет-видання Кurier Galicyjski опублікувало матеріал, присвячений цьому об’єкту. Про це пишуть «Вісті Каменя».

Як знають мешканці райцентру, це приміщення вже досить довгий час використовували як кондитерський цех. Більше того, райспживспілка виставила його на торги.
ЧИТАТИ ЩЕ: ЛЕГЕНДАРНИЙ ВОЛИНСЬКИЙ МОНАСТИР ПОТРЕБУЄ ДОПОМОГИ. ФОТО
На захист архітектури стала депутат Камінь-Каширської районної ради Вероніка Романович. В наслідок її зверненнь і депутатських запитів питання зрушилося з мертвої точки. Сьогодні, наскільки відомо, костел вже внесено в перелік будівель-пам'яток історії.

А ось що пишуть з цього приводу польські видання:
«В Камені-Каширському, на Волині, продається старий костел. Зараз у ньому розміщується кондитерський цех, будівлю видно здалеку завдяки характерним зовнішнім оздобам. Попри перебудову й модернізацію, здійснені в радянські часи, до сьогодні на будівлі проглядаються елементи сакральної архітектури
70 років тому люди приходили сюди на молитву, а не за солодощами. Тут знаходився католицький парафіяльний костел, що разом із побудованою поряд каплицею становили домініканську спадщину Каменя-Каширського. В 17 столітті, у 1628 році, його заснував останній із роду князів Сангушків-Коширських – волинський воєвода Адам Сангушко, започаткувавши тут помешкання домініканців.

Директор місцевого краєзнавчого музею Наталія Пась розповіла, що до 1832 року у місті функціонував домініканський монастир. «Потім монастирський костел перетворили на парафіяльний. Святиня була діючим костьолом до 1944 року, при чому богослужіння здійснювалися упродовж усієї ІІ Світової війни. Після війни тут спочатку було розміщено пилораму, в каплиці сушилися дошки. Під кінець 70-х рр. 20 ст. в монастирському приміщенні розміщено кондитерський цех. Зараз костел виглядає інакше – він був перебудований у радянські часи. Знесено портик із чотирма колонами і зроблено бічні прибудови.

Трохи кращою виявилася доля каплиці. Вона була оголошена пам’яткою архітектури. Кондитерський цех закрили минулої зими. Зараз райспоживспілка має намір продати костьол. Стартова ціна на аукціоні орієнтовно становитиме 350 тисяч гривень», - каже пані Наталія.
Депутат районної ради Вероніка Романович звернулася до обласної влади, але отримала відповідь, що костел не є пам’яткою архітектури і має своїх господарів. Така відповідь її обурила.

«Наша влада постійно підкреслює, що Україна прагне до Європи. А як тоді бути з ситуацією в Камені-Каширському, де храм з вини райспоживспілки використовується не за призначенням? Чи варто продовжувати традиції епохи радянського атеїзму, коли костел перетворили на кондитерський цех? Якщо будівля храму не потрапила до переліку архітектурних пам’яток, то необхідно її туди включити», - обурюється пані Романович.

З пропозицією надання костьолу статусу пам’ятки Вероніка Романович звернулася до комісії з питань освіти, науки, культури і засобів масової інформації Волинської обласної ради. Заступник голови комісії, священник Української Православної Церкви Київського Патріархату Віталій Собко вважає, що використання храму за іншим призначенням, ніж для богослужіння є зараз одним із най прикріших фактів.

«Як могло статися, що сакральний об’єкт використовується райспоживспілкою, а не перебуває під юрисдикцією органів місцевого самоврядування? Чому вірячи не вимагають повернення храму? Трапляється чимало випадків, коли католицькі храми передаються вірянам інших конфесій. А, може, райспоживспілка сама не здатна додуматися, щоб проявити добру волю і передати храм у чиєсь розпорядження? Не зрозумілою лишається також позиція місцевої влади», – дивується депутат.

Зі слів отця Віталія Собка, обласна рада народних депутатів просить Камінь-Каширську владу надати інформацію щодо древнього костьолу.

Голова райспоживспілки Тетяна Єфімова дуже здивована, що питання відносно будівлі викликало такий резонанс. Вона каже, що вже давно стурбована долею храму.
«Пропонувала властям, щоб у древньому храмі розмістили краєзнавчий музей, бо наш музей досі перебуває в орендованому приміщенні. Але районна рада боїться брати на себе відповідальність. Для них ціна є зависокою. Якщо необхідно, ми готові знизити ціну і навіть передати будівлю безкоштовно, за умови, що вони знайдуть гроші на ремонт. Кількість католиків у нашому місті невелика. Їм вистачає збудованого в 2005 році костелу святих Михаїла та Антонія. Їм також не потрібен старий костел. Звертаюся до всіх, хто може цим зацікавитися, і вірю, що знайдеться меценат, який оплатить ремонт і створення музею. Легко здійняти на цю тему галас, але спробуйте відшукати доброчинців», - каже Єфімова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 24 Вересня 2013 22:55
Я теж обурений сволочизмом райспоживспілки. Треба її перейменувативати в пеклоспоживспілку або в іудоспоживспілку. Які негідники!!! Виживають за рахунок продажі майна гіпотетично створеного за рахунок пайових внесків поколінь простих людей. Ще й наварюють на цьому. При Сталіні за таке б розстріляли. І правильно б зробили.
123 Показати IP 25 Вересня 2013 09:49
Це тільки в нашій країні таке може бути! Все познищували, були одні більшовики при владі, на зміну прийшли інші! Ніяких цінностей в людей нема, тільки гроші, гроші, гроші.І начхати на культурну спадщину.Чому в тій же Європі, в якій теж були війни, стоять пам'ятки, наприклад, ще ІІІ ст. н.е. Мене це дивує. Там в людей інший менталітет. Люди бережуть своє.Нікому ті розвалини не заважають, не розпродають землі, не будують на тому місті гіпермаркетів, торгових центрів.
хз Показати IP 25 Вересня 2013 10:37
цілком підтримую Тетяну Єфімову!!! комусь в районній раді просто потрібен піар, а про вирішення питання - хай думають інші, головне - здійняти галас і гавкати по всіх закутках, біти себе копитом в груди і на словах доводити як потрібно інтегруватись в європу. де ж ви крикуни і лизуни раніше були?? раніше ви цього не бачили?? то купіть той костел да докажіть як ви сильно любите україну та євроінтеграцію... блювати хочеться від таких політиків і такої політики районного маштабу...
Нововолинськ Показати IP 26 Вересня 2013 19:01
Камінь-каширці, у вас же такі грошовиті люди є у столичному "Волинському братстві"! Невже не проспонсорують ремонт і передачу цього приміщення під музей? Про пеклоспоживспілку Лучанин сказав гарно. ))
432 Показати IP 31 Жовтня 2013 14:12
А чого зразу не можна занести до памяток державного значення? - питання до начальника відділу культури.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus