USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Поляки показали волинянам, як треба поминати своїх громадян за кордоном. ФОТО

8 Грудня 2009 16:49
Генеральне Консульство Республіки Польщі в Луцьку висловило офіційну подяку всім, хто пожертвував на вшанування поминальними вогниками пам\'яті поляків, похованих у волинській землі. У такий спосіб дипломати завершили благодійну акцію запалення надмогильних лампадок на цвинтарях Волині.
 

 
Під сотнями хрестів на могилах, часто знищених трагічними поворотами історії, запалали лампадки – засвідчуючи, що Польща вшановує своїх громадян, місце останнього спочинку яких лишається поза Батьківщиною, - пише сайт Генконсульства РП в Луцьку.
 

 
Упродовж листопада на розсіяних по волинській землі польських цвинтарях були запалені лампадки, зібрані в рамках акції «Лампадки на польські могили Волині», організованої Генеральним Консульством Республіки Польща в Луцьку спільно з Радіо «Люблін» та Люблінським телебаченням.
 

 
Ініціатива була адресована мешканцям Люблінщини - найближчого західного сусіда Волинської області. Завдяки значній громадській підтримці вдалося зібрати понад 2000 лампадок, які були перевезені в Україну.
 

 
В об\'їзді волинських некрополій Римо-католицької церкви взяли участь працівники Консульства, тележурналісти і доглядачі меморіальних місць.
 

 
Акція охопила колишні парафіяльні цвинтарі, кладовища легіонерів із часів Першої світової війни та воїнів польсько-більшовицької війни 1920 року, могили жертв Другої світової війни, в тому числі нападу СРСР у 1939 році. А також місця неіснуючих вже польських сіл. 
 

 
Цей своєрідний «шлях пам\'яті» проліг через Володимир-Волинський, Горохів, Павлівку, Берестечко, Скирче, Гайове, Олику, Здолбунів, Рівне, Луцьк та багато інших місць.
 

 
Скрізь були запалені символічні лампадки та вшановано пам\'ять загиблих молитвою. Частина лампадок була передана місцевим польським організаціям та католицьким парафіям, щоб можна було запалити вогонь на могилах у найвіддаленіших куточках Волині. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
OrestN Показати IP 8 Грудня 2009 20:47
для поляків це передусім політична акція. це згадка про поляків, які повірили шовіністичній пропаганді польських королів і ксьондзів, залишили свою історичну батьківщину і рушили переселюватись на загарбані чужі українські землі холмщини і Волині. але доля жорстоко карає - польське населення стало заручником в брудній політиці польських завоювателів. а хто згадає українських патріотів які окропили власною кров"ю свою рідну землю заради її незалежності і щастя?
Юка Показати IP 8 Грудня 2009 22:01
чому ж показують приклад, наші волиняни теж цінують пам'ять загиблих українців, похованих у Польщі. неодноразово, наприклад, занедбані цвинтарі впорядковували...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus