USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Помер перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич

4 Травня 2022 09:09
Сьогодні вночі помер перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич.

Про це повідомляє Euroradio з посиланням на дружину колишнього голови Верховної ради та першого голови незалежної Білорусі.

Йому було 87 років.

Станіслав Шушкевич – син репресованого білоруського письменника. Відомий білоруський вчений. Був народним депутатом СРСР (1989), народним депутатом БРСР (1990), був обраний першим заступником голови Верховної Ради. Після серпневого путчу 1991-го очолив парламент.

Станіслав Шушкевич був одним із учасників Біловезьких угод, які у грудні 1991 року поховали СРСР. З посади голови Верховної Ради було знято на початку 1994-го. Брав участь у президентських виборах 1994 року, але у другий тур не вийшов. В 1995 був знову обраний до Верховної Ради Білорусі, входив до складу фракції «Громадянська дія».

Восени 1996-го підписував заяву до Конституційного суду про імпічмент Олександра Лукашенка. У Палату представників входити відмовився, далі брав участь у діяльності Верховної Ради, повноваження якої закінчилися 2001-го.

Довгий час очолював Білоруську соціал-демократичну Грамаду (з 2018-го – почесний голова). Сміливо критикував політику Лукашенка.

У квітні цього року стан здоров’я Шушкевича погіршився після перенесеної коронавірусної інфекції, деякий час він був у реанімації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus