USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Помер відомий режисер і народний артист України Роман Віктюк

17 Листопада 2020 16:20
У вівторок, 17 листопада, на 85 році життя помер театральний режисер Роман Віктюк. Він помер у лікарні.

Про це повідомляє РБК Україна з посиланням на дирекцію московського Театру Романа Віктюка.

«Роман Григорович помер у лікарні, це сталося сьогодні», – повідомили в театрі.

27 жовтня Романа Віктюка госпіталізували з коронавірусом. Спочатку його помістили у відділення терапії, проте потім стан режисера погіршився, і його перевели в реанімацію.

Що відомо про життя режисера - пише 24 канал.

Біографія Романа Віктюка

Роман Віктюк народився 28 жовтня 1936 року у Львові. Навчався у Державному інституті театрального мистецтва у Москві. Після здобуття освіти повернувся до Львова, де працював актором у місцевому Театрі юного глядача, а згодом і режисером. Він створив театральну студію при Львівському палаці піонерів.

Першою режисерською роботою Віктюка був спектакль за п'єсою Г. Шмельова "Все це не так просто", який відбувся на сцені Львівського театру юного глядача в 1965 році. У тому ж театрі пройшов спектакль за п'єсою Л.Є. Устинова "Місто без любові" і "Дон Жуан" (Мольєра). З 1968 по 1969 роки Роман Віктюк був головним режисером Калінінського театру юного глядача. З 1970 по 1974 роки був головним режисером Російського драматичного театру Литви. З 1977 по 1979 роки – головний режисер Студентського театру МГУ.
Роман Віктюк – знаменитий режисер

У 1988 році на сцені театру "Сатирикон" Роман Віктюк поставив свій найвідоміший спектакль – "Служниці", за п'єсою Ж. Жене. Віктюкові вдалося створити неповторний спектакль, який був показаний в багатьох країнах світу. Спектакль зібрав захоплені відгуки преси, а самого режисера зробив одним з найвідоміших театральних діячів.

Театр Романа Віктюка

У 1991 році з’явився театр Романа Віктюка. Відкриття він відзначив постановкою нового яскравого спектаклю "М. Батерфляй", переробкою класичної історії про мадам Батерфляй.

Постановка цієї п'єси викликала запеклі суперечки театрознавців і широких кіл театральної публіки. На сцені було багато епатажу, ексцентричних костюмів і яскравих мазків. У трупу свого театру Роман Віктюк зібрав однодумців і близьких за світоглядом акторів декількох театрів.
Трупа Романа Віктюка

На рахунку Романа Віктюка понад дві сотні вистав і постановок. Режисер відомий своїми роботами в США, Італії, Фінляндії, Швеції, де він неодноразово бував з гастролями. Часто Віктюк робив спектаклі під улюблених акторів-зірок.

Премії та нагороди режисера

У 1991 році Роман Віктюк отримав премію "Maratea" Центру європейської драматургії.

Американці включили Романа Віктюка в список 50 людей світу, які вплинули на другу половину 20-го століття. Він єдиний іноземець, нагороджений премією Інституту італійської драми за краще втілення сучасної драматургії.

Нагороджений премією "Київська Пектораль" і премією СТД України "Тріумф".

Особисте життя Романа Віктюка

Про особисте життя Роман Віктюк завжди говорив неохоче. Знаменитий постановник лише один раз був одружений на працівниці "Мосфільму", яка не мала стосунку до акторської сфери. Імені колишньої дружини Віктюк не розкриває, а сам шлюб вважав помилкою.

Незацікавленість його в жінках породила чутки про нетрадиційну орієнтацію. Йому приписували зв'язок не просто з чоловіками, а з артистами власного театру. Свої уподобання режисер ніяк не коментував, однак заперечував інтимні стосунки з членами трупи.

Хвороба Романа Віктюка

З віком стан здоров’я режисера значно погіршувався. У 2004 році Віктюк сильно схуд. Тоді всі ЗМІ писали, що втрата ваги, вочевидь, пов’язана з пластичними операціями. Втім режисер зміни своєї зовнішності не коментував.

Він все частіше потрапляв у лікарні, а мережею ширилися чутки, що режисер страждає від важкого захворювання. Близькі та сім'я Віктюка не підтвердили версію журналістів, але і не спростували чутки. У 2015 році Роман Віктюк переніс мікроінсульт. Оточення режисера стверджує, що причиною нападу став не стільки вік актора, скільки переживання за театр – незадовго до цього з поста директора театру пішла Ірина Апексимова.
Роман Віктюк в останні роки життя

Однак життєлюбність режисера допомогла йому подолати хворобу, повернутися до роботи та зайнятися новими постановками. Відомо, що у 2020 році режисер перехворів коронавірусом, а згодом потрапив в реанімацію. За інформацією ЗМІ, причиною смерті режисера стала анемія головного мозку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сераховичі Показати IP 17 Листопада 2020 17:34
Нехай земля тобі буде пухом.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 17 Листопада 2020 18:13
Роман Григорович Віктюк на протязі 50 років служив в театрах РВ, агресору, який вторгся на нашу землю. Віктюк Р.Г., старанно платив податки до бюджету Росії, має звання народний артист РФ - чому він досі Урядом та СБУ України не внесений до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України. Знову запроваджуються двійні стандарти. Когось вносять, когось не бажають вносити до списку, з яких це причин. Таких як цей Віктюк, цілий список: Ротару, Лобода, Мейхєр-Грановська, Полякова, Брєжнєва, Лорак, Сєдокова - список можна продовжувати і продовжувати.
Степан (Крымчанин) до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 17 Листопада 2020 18:44
Звание "Народный артист" Виктюк получил на Украине раньше чем в России. А с таким подходом как у пана Прокопчука вся культура очень быстро превратится в "шароварщину". Кстати стоит напомнить, что Виктюк родился в польском Львове в 20 годах прошлого столетия. Культура границ не знает.
!!! Показати IP 17 Листопада 2020 20:35
ТЬФУ НА ВАС! помер то й помер!
Садо вий Показати IP 18 Листопада 2020 10:00
А як захочуть міняти на Кузнецова?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus