USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Помпео про повернення РФ у G8: США працюватимуть у цьому напрямі

28 Серпня 2019 10:11
США працюватимуть над поверненням Росії в G8, заявив державний секретар США Майк Помпео в інтерв’ю американським телеканалам, розшифрування якого опублікували 27 серпня на сайті Держдепартаменту.

Журналіст попросив прокоментувати слова президента США Дональда Трампа про те, що Росію потрібно запросити на саміт неофіційного клубу розвинених країн світу, передає Гордон.

«Чи потрібно запрошувати Росію назад у G7? Чи має це знову бути G8?» – запитав інтерв’юер.

«Так, президент так думає... Президент вважає, що це те, що ми повинні зробити. Я працюю на президента. Звичайно, ми будемо працювати в цьому напрямі», – відповів Помпео.

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату «Великої вісімки» в березні 2014 року через анексію Криму.

19 серпня 2019 року на зустрічі із президентом РФ Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату «Великої вісімки» й нормалізації відносин між Росією і ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня Трамп зазначив, що попередній американський президент Барак Обама хотів виходу РФ із «Великої вісімки», але, на його думку, «набагато доречніше» було б залишити РФ у цьому блоці.

21 серпня телеканал CNN повідомив із посиланням на джерело, що Трамп і Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що повернення Росії у «Велику вісімку» було б передчасним.

Під час вечері на офіційному відкритті саміту G7 у Біарриці 24 серпня Трамп сказав, що РФ потрібно дозволити повернутися в неофіційний клуб країн, оскільки для обговорення питань Ірану, Північної Кореї та Сирії необхідна присутність Росії. Американського президента підтримав прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте. Нейтральну позицію зайняв прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Інші лідери країн «Великої сімки» виступили проти цієї пропозиції, писала The Guardian із посиланням на джерела.

Трамп заявив, що обов’язково запросить Путіна на наступний саміт «Великої сімки», організатором якого будуть США, незважаючи на політичні наслідки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus