USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Понад 500 творів від 300 митців з усієї країни: в Луцьку відкрили найбільшу виставку року. Фото

25 Серпня 2023 12:23
Роботи сучасних митців з усіх регіонів України, зокрема з Бучі, Ірпеня, Горлівки, Сімферополя, Миколаєва, Києва, Харкова, Одеси, можна побачити в музеї у Луцьку. Тут і живопис, і графіка, і інсталяції.

Найбільший художній проєкт 2023 року «Космогонія сенсів» відкрили увечері 24 серпня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Заразом у цей день установа відзначила свій п’ятий день народження.

Кураторами виставки «Космогонія сенсів» є фундатор музею Віктор Корсак і провідний фахівець із наукової та виставкової діяльності установи Олесь Томах.

Роботи для участі в проєкті відібрали за результатами всеукраїнського опенколу, який тривав із 23 березня до 1 травня. Загалом було обрано понад 500 артобʼєктів від 300 українських художників.
Як прокоментувала керівниця науково-дослідного відділу музею Корсаків Зоя Навроцька, завдяки проєкту «Космогонія сенсів» установа об’єднала сучасних українських митців із різних куточків країни та навіть з-за кордону.

«Як відомо, найтемніший час – перед світанком. Напевно, зараз усі ми це сильно відчуваємо. Сьогодні ми зібралися тут, щоби показати, що українці нескорені, що українське мистецтво було, є і буде…

Зруйнувати твори мистецтва, твори культури, сплюндрувати їх дуже легко. А от їх відновлення – напрочуд тривалий і складний процес. Ми будемо працювати над відновленням української культури. Ми ступили на цю стежку й нізащо з неї не звернемо. Ми покажемо всьому світу, що українці – надзвичайно талановита нація, сучасна та конкурентоздатна», – звернулася до присутніх керівна партнерка музею сучасного українського мистецтва Леся Корсак.
Вона додала, що за п’ятирічну діяльність музей Корсаків реалізував низку масштабних і знакових проєктів, зокрема понад 200 виставок.

«Ми працюємо. Колекція музею постійно поповнюється. Понад 4000 творів більш як 200 митців у колекції. Ми завжди відкриті для наших талановитих митців», – наголосила Леся Корсак.
Читати ще: Лев Скоп згорає: в Луцьку можна побачити і купити роботи львівського художника-іконописця. Фото

«Я з Миколаєва. Я привезла благу вість: Миколаїв стоїть!

Я вперше в Луцьку. Раніше все було не на часі. Але вісім місяців під майже щоденними обстрілами навчили мене тому, що все завжди на часі й треба робити те, що маєш: і їхати, і знайомитися, і дивитися, і брати участь, і творити, і надихати. Тому я тут. Я розуміла, що з Миколаєва більше ніхто не приїде, а є миколаївці, твори яких тут також представлені.

У нас, в Миколаєві, прийнято завжди спершу дякувати захисникам за те, що ми маємо можливість у мирному місті святкувати, відпочивати, займатися тим, що любимо. Спасибі нашим захисникам за нашу незалежність!

Знаєте, ті роботи, які приїхали сюди, на цю виставку, зі мною, намальовані в Миколаєві, який обстрілювали. Для мене це було актом віри: якщо я працюю, якщо малюю, то все буде добре», – сказала миколаївська художниця Світлана Чебанова.
«Сучасне українське мистецтво не має єдиної стильової та морфологічної домінанти. Кожен образ приваблює глядача і митця по-своєму…

Образна творчість митців, представлених у проєкті, є більш міфопоетичною, яка бере участь у послідовній будові світоустрою. Ці універсалії складають ідеальну систему творчогенезу, який становить собою череду космогонічних актів, кожен із яких втілюється в циклах творів, об'єднаних окремим мотивом, що відсилає до зони дії певної фундаментальної стихії світобудови…

Головним є те, що кожний із творів дає глядачу шанс стати сучасником Космогонії», – пояснив куратор проєкту, мистецтвознавець Олесь Томах.
Своєю чергою, фундатор музею, куратор проєкту Віктор Корсак вважає, що «Космогонію сенсів» можна використати як помічника для пошуку сенсу буття.

«Космогонія сенсів включає аналіз різних аспектів людського досвіду, як-от любов, робота, творчість, сім'я, духовність тощо. Вона ставить завдання вивчення процесу пошуку сенсу, розробки значущих цілей та призначень, які надають життю глибшого смислу та важливості. Розуміння космогонії сенсів може варіюватися залежно від філософського, культурного та індивідуального контексту. Вона дозволяє нам досліджувати глибинні питання про сенс нашого буття, цілі та ставлення до інших людей та світу, сприяє самовизначенню та самореалізації…

Сенс життя – це індивідуальна концепція, і кожна людина може мати власний унікальний спосіб та шлях її знаходження серед нетрів буття. І ми переконані, що наш проєкт «Космогонія сенсів» стане хорошим помічником у цій нелегкій справі», – вказав Віктор Корсак.
«Космогонія сенсів» – частина мистецького проєкту «Космогонія», що триває з листопада 2022 року й передбачає створення найбільшої картини у світі площею 2000 квадратних метрів, яку втілює художник Петро Антип.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мама Показати IP 27 Серпня 2023 11:44
Слава Богу що мої діти не художники, а здобувають людські професії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus