USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лев Скоп згорає: в Луцьку можна побачити і купити роботи львівського художника-іконописця. Фото

24 Червня 2023 09:34
69-річний український художник Лев Скоп від початку війни, із 2014 року, малює образи святих для бійців на фронті. Також він виставляє свої роботи на аукціони, а виручені кошти перераховує важкохворим і Збройним силам. Однак у Луцьку автор представив не ікони, а «миті хаосу».

Персональну виставку живопису львівського художника Лева Скопа «Миті хаосу в підсвідомості» відкрили 23 червня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Довідка. Лев Скоп – український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, викладач Львівської академії мистецтв (до 2013 року), учасник Євромайдану, поет і музикант, багаторічний дослідник дрогобицької дерев’яної церкви Святого Юра.

Народився 1954 року в Львові. Навчався у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва.

Нині мешкає в Дрогобичі. Працює художником-реставратором у відділі дерев’яної архітектури музею «Дрогобиччина».
Керівниця науково-дослідного відділу Музею сучасного українського мистецтва Зоя Навроцька звернула увагу: хоч у назві виставки вжито слово «хаос», на представлених роботах митця хаос доволі структурований. Самого ж автора вона охарактеризувала як «екзотичного птаха».

Вона зауважила, що його роботи нагадують, зокрема, твори Ієроніма Босха чи Сальвадора Далі.

«Ми бачимо художника-інтелектуала. Ми бачимо, що художник провадить нескінченну бесіду з Карлом Густавом Юнгом, Зигмундом Фрейдом,Ієронімом Босхом, Бруно Шульцом. Водночас ми бачимо нотки стародавнього українського іконопису», – сказала Зоя Навроцька.
«Сьогодні в нас у гостях – людина-стихія», – так, своєю чергою, представила Лева Скопа керівна партнерка музею Леся Корсак.

Вона розповіла, що художник є ще й волонтером і часто їздить на передову. Окрім того, митець передав на позиції військовослужбовцям понад чотири тисячі ікон свого авторства.

«Щодо цієї виставки, то особисто я була здивована. Я знала Лева Скопа як іконописця. Тож думала, що експозиція тяжітиме до сакрального мистецтва. А тут така несподіванка, як «Миті хаосу в підсвідомості». Думаю, автор показав часи війни з 2014 року, трагізм, страхи, переживання, невпевненість у майбутньому – те, що сидить у підсвідомості кожного з нас», – зазначила Леся Корсак.

Вона поділилася, що захоплюється фразами, сказаними самим Левом Скопом, як-от «я не розуміюся в мистецтві, в мистецтві розуміється тільки час» чи «мало бути українцем, який живе в Україні та має український паспорт, потрібно бути господарем на своїй землі».
Побратим Лева Скопа, отець Василь акцентував, що художник працює над полотнами на одному подиху, немов згорає. Адже, на думку митця, кожна людина може малювати, але допоки вона не стане рабом творчості, толку не буде. Тому роботи цього львівського автора потрібно споглядати, занурившись у власне серце, додав священник.

«Якщо я завтра зрозумію, що мені треба намалювати патріотичну картину, то я маю згоріти, я маю просто спопелитися», – пояснив сам Лев Скоп.
Роботи художника, виставлені в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, а також інші картини автора можна купити.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 24 Червня 2023 16:09
А чому виставку виставлено в музеї Корсаків - в чорта на кулічках? Чому не в галереї мистецтв, поруч, де за день проходять щонайменше 50% лучан і гостей міста? Врешті, і артсалон на Л. Українки - не вихід для обласного центру. В нашому місті ніхто ніколи не думав про це навіть на найближчу перспективу. У Львові, наприклад, на відсотків 80 виставки відбуваються в Палаці мистецтв Потоцьких (серце міста!!!), в галереї сучасного сакрального мистецтва IkonFht, артсалоні Велес. Всього салонів - понад десяток. І усі вони в центрі, в межах історичного ансамблю міста Львова. А в нас тільки базари і барахолки у центрі. Шкода.
Петро Показати IP 24 Червня 2023 18:04
Перепрошую. IkonArt.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus