USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Смислів не бракує. Потрібні символи»: у Луцьку художник з Горлівки створює найбільшу в світі картину

13 Листопада 2022 08:45
У суботу, 12 листопада, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбувся незвичайний перформанс – відкриття проєкту «Космогонія».

Уперше в Україні тут буде створено найбільше у світі живописне полотно. Загалом площа картини складе 2000 квадратних метрів. Картину буде сформовано орієнтовно з 300 фрагментів, кожен із яких водночас стане окремим самостійним артоб’єктом.

Як зазначають засновники проєкту, «Космогонія» має всі шанси стати новим світовим рекордом, адже попередній рекорд належить митцю з Британії Саші Джафрі, який створив картину «Подорож людства» на площі 1600 квадратних метрів.

Над унікальним полотном працюватиме талановитий митець Петро Антип. На його долю випало чимало випробувань, адже художникові двічі довелося рятуватися від війни. Уперше 2014 року він мусив поїхати з рідної Горлівки на Донеччині, адже за проукраїнську позицію та патріотизм його могли просто позбавити життя. Вдруге війна наздогнала митця у Василькові на Київщині, звідки, попри всі ризики, йому таки вдалося евакуюватися.
Нині Петро Антип живе й творить у Луцьку, а участь у проєкті «Космогонія» дозволить йому на повну застосувати власний талант, досвід та творчу уяву.

Читати ще: Асоціюється з війною: у Луцьку з’явився мурал з чорним вороном

«Це буде найдовший у світі перформанс, – розповіла керуючий партнер МСУМК Леся Корсак. – Поки що такий рекорд належить сербській мисткині Марині Абрамович, коли вона сиділа й дивилася людям в очі 700 годин. А Петро Антип творитиме своє полотно півтора року, працюватиме не менш як по вісім годин на день. Загалом мистецьке дійство триватиме три тисячі годин».
Як додала Леся Корсак, важливим моментом є те, що відвідувачі музею зможуть долучитися до найтривалішого в світі перформансу, адже матимуть нагоду спостерігати за створенням полотна й творчим пошуком художника.

«Космогонія – це про створення світу: від хаосу до організованої субстанції. На нижньому поверсі працюватимуть люди, а на горішньому відбуватиметься творчий процес, – провадить Леся Корсак. – Це буде таке собі поєднання бізнесу й творчості».
«Досі мистецтвом вважалося те, що втратило функціональність або не мало її взагалі. У нашому проєкті функція – виробничі процеси, які можна буде спостерігати, – набуде естетичного змісту. Глядачі та працівники будуть отримувати унікальний психоемоційний досвід. Реальний виробничий процес буде невід’ємною частиною артпроєкту. Це буде така собі мистецька інтервенція у виробничий простір», – зауважив куратор проєкту «Космогонія» і фундатор МСУМК Віктор Корсак.
Він додав: упродовж процесу створення картини в музеї будуть відбуватися різноманітні тематичні заходи, завдяки яким відвідувачі зможуть не лише поглибити знання, а й знайти відповіді на непрості запитання.

«Насправді художником бути легко, – усміхається Петро Антип. – Ним просто треба народитися. Мені пощастило. Я народився художником».
Він додає: у Луцьку працюється напрочуд легко й комфортно.

Читати ще: «Культурна зброя», або подарунок польським друзям на День незалежності: у Луцьку відбувся міжнародний фестиваль. Фоторепортаж

Художник зізнається: якогось надмірного хвилювання перед стартом масштабного проєкту не відчуває, бо чітко знає, що хоче втілити на полотні.
«Я думаю, що проєкт буде суперовий, бо він не має аналогів у світі, – переконаний Петро Антип. – Так, були об’ємні проєкти, але це здебільшого абстракція. А я буду багато малювати, у «Космогонії» буде закладено багато символів, зокрема й трипільських. Загалом, смисли народжуватимуться в процесі творення, їх не бракує. Потрібні символи».
Власне, переконатися в масштабності задуму мали нагоду всі, хто завітав на презентацію проєкту. Гості стали свідками початку створення «Космогонії».
Художник натхненно робив перші штрихи, і це відбувалося аж ніяк не так, як всі уявляють. Адже замість пензлів Петро Антип використовував пляшечки з фарбою та, здавалося б, геть не призначені для використання в мистецтві інструменти. Він направду спочатку взявся створювати на полотні такий собі космічний хаос – мікс кольорів та емоцій. І кожен у цьому візерунку й поєднанні барв бачив щось своє.
А відтак із цього енергетичного вибуху кольорів, супроводжуваного музикою Ігоря Стравінського, почали проступати обриси новонародженого Всесвіту, що його до досконалості вестиме митець Петро Антип.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
дідо Показати IP 13 Листопада 2022 08:49
мазня...
баба Зіна до дідо Показати IP 13 Листопада 2022 19:36
це скільки полотна можна було дати художникам України що не мають у скрутний час за що купувати і стати спонсором з тверезою головою і інтелектом
Шломо Луцкер Показати IP 13 Листопада 2022 10:16
І от заради цієї каляки-маляки треба було знищити футзал в Луцьку?
лікар до Шломо Луцкер Показати IP 14 Листопада 2022 16:22
знайшли дурного спонсора, оце можна в книгу рекордів України занести
До дідо Показати IP 13 Листопада 2022 12:35
Для тебе: шо палітра, шо півлітра - однаково ! Просто півлітра - звичне, повсякденне і навіть без закуски !
Дєд до До дідо Показати IP 13 Листопада 2022 15:09
Еге, еге, ось вам ця людина і пояснить що це сучасне мистецтво якого нам не зрозуміти.
Футболіст Показати IP 13 Листопада 2022 13:00
Заради цього закрили футзал? Оце я невіглас, але здається що це повна мазанина
Тааак Показати IP 13 Листопада 2022 15:12
На фоні того що йде війна може й визнають полотном вартого уваги. Ги. Все таки найбільше, і обов'язково звертайте увагу на випробування,тоді точно з аукціону піде. А гроші на війну ;)
Як художник художник Показати IP 13 Листопада 2022 16:35
Шедевр!... Виявляеться, справжнi художники малюють швабрами!...
Анонім до Як художник художник Показати IP 13 Листопада 2022 17:56
Є й кращі "митці", ті власними пензлями, якими Бог від народження нагородив, "пишуть"...
Не гальорка Показати IP 13 Листопада 2022 17:15
Ніколи не варто показувати, пардон, дурням пів роботи !
Гальорка до Не гальорка Показати IP 13 Листопада 2022 19:14
Квадрат Малевича вже завершена робота, проте не надихає, як не крути.
психіатр Показати IP 13 Листопада 2022 19:06
2 км. це відстань від Музею до психлікарні в Ліпинах. Совпадєніє не думаю
До футболіст Показати IP 14 Листопада 2022 09:07
Було у батька три сина - два розумних, а третій - футболіст !
777 до До футболіст Показати IP 14 Листопада 2022 10:49
Справа не в тому, що хтось хотів би стати футболістом. На цьому майданчику було чотири футзальні поля, які дозволяли займатися більше тисячі дітей віком від 5 до 18 років. Тут проводили змагання з футзалу, у яких брали участь дитячі команди з Рівненської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Харківської областей. Після демонтажу майданчиків заради мистецтва ( це право власника нерухомості і його вибір) для дітей альтернативних полів в достатній кількості просто немає в Луцьку. Можливо це прочитає влада, можливо бізнес. Відновити все можливо. Викупити у власників демонтовані покриття і зробити поля у інших ангарах, де є умови вентиляції та інші санітарні. Можна спробувати отримати грант на це у секції дитячого футболу УЄФА ( на сайті є зразки заявок). Шкода, що цим ніхто не займається. Війна вносить корективи і всі бояться починати нові проекти. Але життя продовжується. Діти ростуть. Їхній вільний час краще займати спортом, а не гаджетами.
Микола Іванович Показати IP 14 Листопада 2022 09:28
І це спонсор надіється продавати кусками типу на армію. Краще сітки плетіть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus