USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понад рік перебуває в російському полоні: мама волинського прикордонника чекає на повернення сина

30 Серпня 2023 08:10
У полоні на території росії впродовж року та чотирьох місяців перебуває волинянин, прикордонник-кінолог Ілля Музика з Нововолинська. З весни 2022-го він знаходиться у СІЗО № 2 в місті Камишин Волгоградської області. Таку інформацію про місце перебування свого сина дізналася Неля Музика від звільнених із полону українських військових.

Суспільне Волині поспілкувалося з матір’ю військовополоненого про службу сина в Держприкордонслужбі, оборону Маріуполя, оточення військами рф та останній вихід на зв’язок.

На початку повномасштабної війни прикордонник Ілля Музика перебував у Маріуполі, – розповіла його мама Неля Музика. Разом із дівчиною Аліною Паніною служили у Донецькому прикордонному загоні: вони кінологи, оглядали вантажі в порту.
«Рідко дзвонив і мало що говорив. А вже оце все почалося... Він дзвонить: «Мама, нема нічого, в нас тільки одні автомати», – зазначила волинянка.
Аліну Паніну, яка була в російському полоні п’ять місяців, обміняли 17 жовтня. Незважаючи на полон, прикордонниця повернуляся на службу. Після звільнення під час спілкування з нею, говорить Неля Музика, дізналася, що син Ілля до травня 2022-го був в Оленівці на Донеччині.

Читати ще: Тренує собаку й чекає з полону чоловіка: історія волинської прикордонниці, яка п’ять місяців провела в неволі

«Тижня три він був в Оленівці – каже вона. Ми все тільки знаємо зі слів. Потім хлопців обміняли, то казали, що зустрічалися якось на території і чули фамілію – то все, що ми знаємо», – сказала матір військовополоненого.
Передостанній дзвінок від сина був 23 березня 2022 року. Після цього, каже Неля Музика, тиша. За деякий час родина почала його шукати, однак на той час заїхати в місто ні військовим, ні волонтерам, зазначила волинянка, було вже неможливо.

Востаннє Ілля подзвонив 12 квітня 2022-го – перед тим, як разом із 36-ою окремою бригадою морської піхоти піти на прорив із Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, щоб вийти до інших українських бригад, – згадує матір.
«Мам, тат, де тато? Кажу, йде. Я хочу вас обох почути. Я зрозуміла, що він хоче, що хлопці прощаються... Подзвонив 12 квітня і каже: «В мене все добре, я завтра передзвоню, в мене все добре». Потім дзвонить його дівчина на другий день, Аліна і сказала, що їх взяли в полон», – каже мати прикордонника.
Прорватися з заводу Іллі Музиці разом із іншими військовослужбовцями не вдалося, говорить матір полоненого – вони потрапили в оточення військ рф. Відтоді ані телефонного зв’язку з сином, ані офіційної інформації про місце його перебування Неля Музика не отримувала.

Після дня народження Іллі, у серпні 2022 року, пані Неля отримала лист, написаний російською мовою, проте, з її слів, не почерком сина.
За рік і чотири місяці, доки син у російському полоні, відповіді про перебування Іллі Неля Музика не отримала ні від Червоного Хреста, ні від омбудсмена, ні від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

«Нас питають, що вам відомо, бо Червоному Хресту невідомо нічого. Ми маємо самі дізнаватися і давати дані. Вже не знаємо, куди стукати і кого просити. Де він півтора року? Звертаюся до нашого президента, до Володимира Олександровича, щоб він нам допоміг. Ціна незалежності дуже висока!» – підкреслила матір військовополоненого.
Нагадаємо, в окупованому Донецьку підконтрольний росії суд засудив військовополоненого азовця з Волині Андрія Богдана до 25 років колонії суворого режиму, ще одного волинянина Антона Романюка - до 24 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
... Показати IP 30 Серпня 2023 11:54
Хай Божа Мати його береже

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus