USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Порошенко хоче перекласти свої прорахунки на депутатів, - політолог

21 Березня 2017 18:33
Напередодні у Адміністрації Президента завершилася зустріч Петра Порошенка з керівниками фракцій і груп Верховної Ради. Чому президент так раптово скликав депутатів, можна тільки здогадуватися. Блокада Донбасу, а потім відтермінування МВФ наступного траншу для України могли стати темами цієї зустрічі. Але ж ініціатором рішення РНБО виступав президент, а українська влада виконала нищівну кількість пунктів з усього переліку вимог міжнародного кредитора для отримання траншу. Що президент обговорював з депутатами, «Апострофу» розповів політолог Кость Бондаренко.

Порошенко скликав депутатів, щоб сказати: «Ось бачите, до чого ви довели?», та викликати у них почуття провини. Зі слів учасників цієї наради, вони не почули нічого нового, про що б не говорили раніше. Насправді Порошенко, який фактично ввів блокаду і який тепер пожинає від цього плоди, хоче перекласти відповідальність на депутатів, які найбільше вимагали цієї блокади.

Все ж - в руках президента, тільки він може підняти питання про зняття блокади, але поки він хоче мати підтримку в цьому питанні з боку Верховної Ради. Рада нацбезпеки - це дорадчий орган, її рішення не є обов'язковим до виконання. Президент прийняв тоді рішення під тиском, в першу чергу, з боку «Народного фронту» і «Самопомочі», тепер же він хотів би якось від нього відмежуватися.

«Так, блокада Донбасу не є першопричиною відмови МВФ надавати черговий транш Україні. Але треба знайти крайнього і пояснити, чому у нас проблеми», - розповідає політолог.

На думку Бондаренка, у МВФ відправлять на переговори якщо не Гройсмана, то Данилюка, але все переговорами і закінчиться. «Чи дадуть нам транш? МВФ неодноразово демонстрував, що в останній момент може зіскочити зі своїх обіцянок. В жодній країні світі жодна кредитна лінія, яка відкривалася, не закінчилася повністю. МВФ якраз тим і відрізняється, що ще жодну країну не зробив щасливішою і не довів справу до кінця», - висловив свою думку експерт.

Політолог зауважив, що у нинішній ситуації - звернення до МВФ виглядає як крайній крок, тому що умови, які виставляє Міжнародний валютний фонд, і ті відсотки, які він вимагає, - занадто дорога ціна. Так, до МВФ звертаються тоді, якщо вже ніхто не позичає гроші, та й навряд чи це може оздоровити нашу економіку. Якщо є будь-яка можливість припинити співпрацю з МВФ, то, на думку Бондаренка, треба це робити, бо чим довше Україна сидить на цій «голці», тим більше потрапляє в залежність від цієї фінансової наркоманії. Але, звичайно, владі зручно мати справу з МВФ, тому що за неї думають і приймають рішення.

«Термінове скликання депутатів свідчить про те, що президент опинився в тупику без зовнішніх покровителів. Раніше можна було зателефонувати на вулицю Сікорського і запитати: «Що мені робити?» А тепер, коли у Вашингтоні немає думки щодо України, немає думки про те, навіщо ця країна потрібна, то президент робить величезну кількість дурниць і помилок, так як опинився під тиском з різних сторін. І тепер він намагається ці помилки мінімізувати і перекласти на інших», - підсумував політолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus