USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Порошенко звільнив розвідника Семочка так, аби він міг поновитись на посаді, – ЗМІ

7 Листопада 2019 10:33
Ексзаступник керівника Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко оскаржує указ президента Петра Порошенка в суді, бо на момент звільнення офіційно перебував на лікарняному.

Про це йдеться у сюжеті Bihus.Info, пише Українська правда.

Розслідувачка Леся Іванова припустила, що Семочко і Порошенко досягли взаємної згоди щодо звільнення розвідника у такий спосіб, щоб той згодом міг оскаржити «незаконне» рішення президента в суді і поновитися на посаді.

6 квітня, в суботу, за тиждень до звільнення Семочка, його бачили на вході в Адміністрацію президента.

8 квітня, у найближчий робочий день після розмови з Порошенком в АП, розвідник оформлює лікарняний.

12 квітня Порошенко видає указ про звільнення Семочка з посади.

14 квітня на загальнонаціональних передвиборчих дебатах президент робить офіційну заяву, що звільнив Семочка.

Порошенко, зокрема, каже: «Я його запросив. Ми з ним переговорили. Він був звільнений».

Семочко подав до суду, але із запізненням. На оскарження закон дає місяць, але документи опинилися у суді аж 23 травня.

В ухвалі касаційного адмінсуду запізнення пояснюється тим, що Семочко, доки перебував на лікарняному, не знав, що його звільнили.

Аж доки вийшов на роботу 22 квітня і на сайті президента прочитав, що його звільнено. Якщо так, кажуть журналісти, то місячний строк між «дізнався» і «подав до суду» дотримано.

Адвокати ексрозвідника наполягають на тому, що рішення про звільнення суперечить ст.40 Кодексу законів про працю, за яким заборонено звільняти, якщо той, кого звільняють, перебуває на лікарняному.

Розслідувачі також стверджують, що Порошенко навряд чи не знав про це правило, а Семочко навряд чи не знав про своє звільнення, про яке «говорила вся країна» після офіційної заяви Порошенка на кількох телеканалах.

Справу про поновлення Семочка нещодавно почали розглядати у суді.
Як повідомлялось раніше, 3 жовтня 2018 року НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини – російське громадянство та бізнес у Криму.

Крім того, згідно з розслідуванням, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі. Шевченківський районний суд Києва 28 листопада 2018 року задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що згідно з даними Департаменту контррозвідки СБУ, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство РФ. У клопотанні слідчого зазначалося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв’язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв’язку «Київстар».

16 грудня 2018 року на прес-конференції президент Петро Порошенко заявив, що ухвалюватиме рішення щодо звільнення Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки за результатами завершення перевірки контррозвідкою СБУ.

24 січня 2019 року тодішній голова СЗРУ Єгор Божок в інтерв’ю виданню «Лівий берег» заявив, що позбавив Семочка доступу до держтаємниці, хоча допуск у нього залишається. Рішення позбавити доступу Семочко до держтаємниці, за словами Божка, він прийняв на підставі інформації від ЗМІ. І сам Семочко це рішення підтримав. 14 березня президент звільнив Божка з посади голови Служби зовнішньої розвідки, яку він очолював з вересня 2017 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus