USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Порушення закону про мову: скільки скарг надійшло від початку року

6 Жовтня 2023 23:00
За дев’ять місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена.

Так, 842 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 492 звернення – порушень безпосередньо під час обслуговування, 185 – надання інформації про товари і послуги (меню, цінники, упакування, розрахункові документи тощо).

Також громадяни продовжують скаржитися на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення (ст. 28) та реклами (ст. 32) За 9 місяців 2023 року надійшло 436 звернень громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

Читати ще: Рада дозволила меріям і сільрадам розмовляти мовою нацменшин, крім російської

На порядку денному – посилення контролю за дотриманням законодавства про державну мову в освіті педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. З початку року до Уповноваженого надійшло 277 таких звернень громадян.

Про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою (ст. 33) надійшло 130 повідомлень.

144 звернення стосувались порушень мовного Закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова), 52 – установах комунальної та державної власності, 92 – у сфері культури та 138 – у медіа.

Найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову у місті Київ (1109 звернень), Харківській (448), Одеській(388), Дніпропетровській (233), Київській (125), Миколаївській(46), Запорізькій (51), Полтавській (44) та Львівській (42) областях.

За результатами розгляду звернень громадян Уповноваженим вжито заходів реагування, у т. ч. проведення державного контролю та накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus