USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Постковідний» синдром: лікар назвав найчастіші ускладнення, на які скаржаться українці

5 Квітня 2021 16:03
Внаслідок захворювання на COVID-19 та «постковідного» синдрому найчастіше в Україні люди скаржаться на зміни з боку респіраторної системи, серцево-судинної системи та нервової системи.

Про це під час пресконференції розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Сергій Дубров, передає УНН.

«Є визначення «постковідного» синдрому. Насправді, це тривалість проявів, скарг, симптомів, яка по часу має 12 та більше тижнів від початку захворювання. Якщо говорити про симптоми, то вони можуть проявлятися з боку практично будь-якої системи – це і дихальна система, серцево-судинна, нервова система. Найбільш типовими, частими скаргами серед пацієнтів, якщо ми говоримо про «постковідний» синдром, є зміни з боку респіраторної системи. Дійсно, ті інфільтративні зміни на рентгенограмах або комп’ютерних томограмах органів грудної порожнини досить часто в пацієнтів субтотальні або взагалі тотальні», – розповів Дубров.

За його словами, після тяжкого перебігу коронавірусної хвороби тривалий час пацієнти потребують допоміжної респіраторної підтримки, навіть коли в них вже немає реплікацій вірусу, тобто коли ПЛР-тест є негативним.

«Наступні зміни – з боку серцево-судинної системи. Поки що в Україні частота міокардитів, пов’язаних з вірусом SARS-CoV-2, чітко не аналізувалася, але вона, мені так здається, суб’єктивно менша, ніж в інших країнах розвинених. Наприклад, китайці в своїх дослідженнях пишуть, що частота міокардиту становить від 7 до 23% у хворих, які хворіли COVID-19. Звичайно, ступінь ускладнень корелює з тяжкістю самого захворювання, особливо, якщо ми говоримо про ускладнення з боку дихальної системи», – сказав Дубров.

Він зазначив, що серед симптомів є неврологічні розлади, тривала слабкість.

«Я думаю, що більшість людей, які перехворіли, можуть підтвердити, що протягом декількох тижнів як мінімум, навіть при нетяжкому перебігу коронавірусної хвороби, є порушення сну та виражена слабкість. Також серед найбільш частих скарг та порушень, мені здається, слід зазначити когнітивні розлади. Тобто, порушення пам’яті, порушення вищої функції нервової системи», – розповів професор.

Дубров зауважив, що на сьогодні в Україні немає чітких рекомендацій або медикаментозного лікування «постковідного» стану, і більшість рекомендацій ЄС та США зводяться до відновлювальної терапії, фізичної реабілітації, повноцінного харчування, нормального сну.

«Але, звичайно, у низки пацієнтів, у яких є виражені скарги чи то на серцебиття, чи то на порушення ритму, чи на скарги з боку дихальної системи – вони потребують додаткового скринінгу, тобто додаткового медикаментозного обстеження з метою визначення проблем з боку тієї чи іншої системи та при необхідності – корекції», – додав Дубров.

До слова, міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні зросли ризики «постковідного» синдрому. До 70% перехворілих на COVID-19 потребують від 3 до 6 місяців додаткової реабілітації.

Раніше Степанов заявив, що «британський» штам COVID-19 наразі розповсюджений по всій Україні. Він втричі заразніший, вражає молодшу вікову групу та викликає тяжкий перебіг хвороби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus