USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.15
  • PLN 9.85 10.00

«Посилала мене мати, іди доню килим ткати»: у волинському селі до Великодня триватиме ткацький сезон

3 Грудня 2023 21:17
У селі Мала Глуша Камінь-Каширського району в кожній старій хаті є ткацький станок. Коли закінчуються польові роботи, жінки сідають за станки.

Про особливості ткацької справи Суспільному розповіли місцеві жительки Ніна Лесик та Олена Михальчук. З їхніх слів, ткацький сезон у селі починається у листопаді та триває до Великодня. Перед початком роботи жінки готують ткацький станок.

«Часник посадяний, цибуля посадяна, всьо накрито. Можна починати роботу», – каже Ніна Лесик.
Олена Михальчук снує біля хліва нитки. 74-річна жінка каже, що ткацтвом вона займається скільки себе пам’ятає.
Читати ще: Село ткаль: як на Волині плекають стародавні традиції

Потім нитки несуть до хати, де стоїть верстат. Йому, як додає жінка, понад 200 років, їй він дістався їй у спадок від прадіда.
Основу для ткання ткалі роблять з кольорових стрічок, які вирізають з непотрібної тканини, а сам процес супроводжується піснеспівом.
Торік Олена Михальчук наткала орієнтовно сотню метрів килимових доріжок, а її сестра Лідія продає їх на місцевому ринку. Каже: раніше Олена не встигала ткати, доріжки розбирали, а нині війна внесла свої корективи.
Ткання триватиме до Великодня. Перед святом верстати складають і ховають до пізньої осені, до завершення усіх польових робіт, каже Ніна Лесик. Та додає, що в їхньому селі десятки жінок досі тчуть килими.
Читати ще: «Найголовніше – вишивати з гарним настроєм і хорошими думками», – волинська рукодільниця

Ткацтво – одне із найдавніших і розвинутих українських промислів, розповіла волинська етнографиня Оксана Моренчук.

Про це свідчать знайдені під час археологічних розкопок прясельця – тягарці для веретен, які використовували за часів Київської Русі. Ткацькі верстати на Волині зараз горизонтальні, але в давнину використовували вертикальні, каже етнографиня. Додає: ткацьких верстатів зараз, на жаль, можна побачити одиниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus