USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Село ткаль: як на Волині плекають стародавні традиції

4 Червня 2023 09:50
У селі Острів’я Шацької громади процвітає старовинне ткацтво. Через хату тут стоять верстати, на яких острів’янські ткалі тчуть килими, рядна, рушники та штори з різноманітними візерунками.

Вироби волинських майстринь нещодавно навіть побували на виставці в Німеччині, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Багато років воно було закинуте. Померла моя мама. А та основа була. Така подружка в мене була. Кажу до неї: давай витчем ходніки. Ми з нею почали. Накидали там у хати її мами. І з того часу всі стали до нас приєднуватися, всі стали знов ткати. Ті старіші люди вже одійшли, ми як нове покоління, а після нас не знаю, чи ще хтось буде ткати», – розповідає майстриня Лілія Верчук.

За верстатом, на якому зараз працює пані Лілія, ткала ще її прабабуся. Йому – понад сотня років. Як наголошує майстриня, працювати за ним можна ще хоч сто років.

Ткалі в селі входять до складу фольклорного колективу «Острів’яночка». Жінки намагаються популяризувати стародавні народні ремесла. Їхні вироби нещодавно побували на виставці в Німеччині. До Острів’я також приїздила делегація з Норвегії.

Читати ще: «Найголовніше – вишивати з гарним настроєм і хорошими думками», – волинська рукодільниця

«Я сама штопала, як заміж вийшла. Сама вишивала тиї штори. Сама ткала на верстаті тиї салфеточки, тиї рушники, тиї подзорники і тиї наволочки, – каже Галина Кузьмич. – То не вельми тяжко, тіки треба шурупати головою, щоб не попутати кольори і нитки. Все. Мене навчили ткати мати, вже покойниї, ще в юності, ще коли дівчиною була».

Візерунки майстрині компонують самостійно, послуговуються взорами з маминих і бабусиних записів. У їхніх сім’ях зберігаються теж одяг та інші вироби, що їх виткали старші жінки роду.

В одному з місцевих будинків майстрині облаштували світлицю, де зберігають верстати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus