USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Потенціал Волині - величезний, - експерт про дари лісу

6 Червня 2012 09:14
Суттєво наповнили бюджет торік підприємці, які займаються заготівлею лісової продукції.

Про це повідомила заступник голови ДПС у Волинській області Мирослава Конечна під час наради про організацію, дотримання порядку заготівлі, експорту другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань.

З її слів, до бюджетів усіх рівнів торік надійшло більше 10 мільйонів гривень сплачених податків від підприємців, які займаються заготівлею ягід та інших другорядних лісоматеріалів. За її словами, це у 2,5 рази більше, ніж у 2010 році.

Також Конечна розповіла про експорт продукції, заготовленої за межами нашої області. Так, вона зауважила, що торік зменшилась кількість експортованої лісопродукції. Фахівець впевнена: це є наслідком роботи з унеможливлення фактів експорту за фіктивними угодами. Так, контроль за заготівлею, зберіганням та експортом продукції здійснюють постійно діючі робочі групи податківців, екологів, лісників та інших профільних фахівців на місцях.

За словами першого заступника начальника державної екологічної інспекції в області Олександра Ткачука, лише у минулому році за заготівлею плодів та ягід здійснили 98 рейдів-перевірок.

Зокрема, з цією метою робочі групи уже провели інвентаризацією холодильників, де підприємці зберігають ягоди та інші дари лісу.

Своєю чергою, начальник Державної інспекції з карантину рослин Василь Максимюк додав, що 90% від усіх підприємців, проконтрольованих представниками підзвітної йому установи, діють без порушень законодавства. Проте, він зауважив, що не все так добре у наших сусідів. Мовляв за сертифікатом хмельницького держінспектора з карантину рослин у Волинську область нібито доставили 60 тон чорниць. Подібна ситуація сталася і з Рівненською держінспекцією, де місцевий інспектор видав сертифікат про завезення на територію нашого краю 100 тон чорниць. Проте, в обох випадках після проведення перевірок факту транспортування ягід у Волинську область не виявили, а проти держінспекторів порушили кримінальні справи.

Під час наради говорили також про зменшення продуктивності полів лісової продукції. Так, Ткачук впевнено заявив, що у найближчі роки такої тенденції не передбачається. Хоча, він і не заперечив можливість дати відпочити аграрним полям через кілька років.
Торкнулася Конечна й питання лімітів заготовки лісоматеріалів для підприємців. Так, фахівець висловилася щодо рекомендаційних листів районним комісіям щодо своєчасного розподілу лімітів заготовки, які мають видаватися підприємцям, враховуючи наявність довідки про своєчасну сплату податків.
Щодо цього, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук висловив прохання керівникам заготівельних підприємств платити легальну зарплату своїм робітникам.

За словами начальника управління лісового та мисливського господарства області Богдана Колісника, у минулому році використали лише 60% від лімітів заготовки лісової продукції. Тому, на його думку, потенціал області щодо цього є величезним. Окрім того, Колісник додав, що розподіл лімітів у компетенції районних комісій за погодженням райдержадміністрацій здійснюється на конкурсній основі. Проте, видачу відповідних лісових квитків здійснюватимуть лише дозвільні центри. Він додав, що копії таких квитків повинні знаходитися на кожному заготівельному пунктові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
толєраст Показати IP 6 Червня 2012 10:30
Ага ,дуже великий потенціал в нашого лісу! особливо персонально для клімчука ,колісника, вовків з каменя-каширського ---- щоб наповнити їхні кишені та зробити заначки їхнім діткам і внукам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus