USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Потрібно «воювати» на всіх фронтах», – волинські добровольці

14 Березня 2017 18:11
Сьогоднішній день – більше скорботний, ніж святковий, - кажуть волинські добровольці про своє свято. Вони наголошують, що попри те, що влада на державному рівні віддає шану воїнам АТО, досі нічого не робить українців, як це мають робити слуги народу.

Волинянин, доброволець, боєць «Айдару» Олександр Вескляров (Сократ) розповідає, що зараз війна триває не лише на сході, а й в серцях людей.

ВІЙНА В СЕРЦЯХ УКРАЇНЦІВ НЕ МЕНШ ВАЖЛИВА, НІЖ ПЕРЕМОГА В АТО

«Високі чини говорять, що в нас підписана мирова домовленість у Мінську, але ми бачимо, що на сході війна триває. Зараз нам не потрібно змінювати владу, а необхідно заставити систему діяти відповідно до законів України. Не варто робити такі помилки, як в 2014-му році: все руйнувати. Зараз інша ситуація й сила людського слова має значення, але колективного, тоді нас чують. Для прикладу, вчорашня подія показала, що до волинян влада дослуховується.

Окрім війни на сході, відбувається війна й в серцях, що не менш важливо. Ми змінюємося, як би цього хто не хотів. Для прикладу, мій військовий побратим із Луганської області мав судимість, але коли почався Майдан – поїхав у Київ, разом з усіма творив революцію «Гідності». Потім пішов на війну проти агресії російських окупантів, натомість, його рідний брат воював на іншому боці. Він казав, що відстоює свою землю й по-іншому не може. Україна змінилася, бо змінилися люди! А сьогоднішній День українського добровольця – це свято на крові, скорботний день, який підкреслює мужність та героїзм нашого народу», - розповідає «Сократ».
«ФРОНТ» ПРОХОДИТЬ В КОЖНІЙ СФЕРІ СУСПІЛЬНОГО ЖИТТЯ

Зі слів добровольця, аби остаточно перемогти у війні з агресором, і щоб Україна стала процвітаючою країною, кожен повинен вести боротьбу на своєму місці й починати з дрібничок.

«Ми бачимо, що в людей зараз є певна зневіра. Але варто продовжувати боротися, люди повинні знати, що боротьба триває досі. Ми бачимо, що українці готові об’єднуватися навколо тих, хто змінює систему. Відповідно, чим більше люди будуть розуміти своє місце в країні, відстоюватимуть свої права, тим швидше виникне критична маса думаючих людей, а Україна за років 5 зміниться на процвітаючу державу.

Тому кожен з нас повинен донести якнайбільшій масі населення те, щоб ми продовжували виборювати всі свої права. Люди повинні розуміти, що за рахунок податків ми утримуємо владу й вона має служити народу, а не навпаки. Тому потрібно «воювати» на всіх фронтах: надурили в магазині чи соціальні служби не виконують свою роботу, чи хтось хабара вимагає – дій, а підтримка знайдеться», - закликає Олександр Вескляров.
«ДОБРОВОЛЬЦЯ» – В КОРІННІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Керівник «Національний альянс» на Волині, начальник Центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьку Богдан Бальбуза зауважує, що сторінки історії рясніють прикладами українських добровольців, які боронили Батьківщину.

«Добровольці – явище для України ненове. Зазирнувши в історичне минуле, ми бачимо, що воно було дуже поширеним в 1917-их роках. Також під час Другої світової війни українці гуртувалися й були готові жертвувати собою заради незалежності, свободи, Батьківщини. «Доброволець» - в корінні українського народу. А це означає, що людям небайдуже до того, що діється на їхній землі. Ми бачимо, що зараз на державному рівні вшановують добровольців, що є, певною мірою, визнанням владою того, що в Україні є потужна сила патріотів, до думки яких варто дослухатися. Часто чуємо від городян, що все пропало, нічого не зміниться на краще, мовляв, їм байдуже на державу. Але є й інші люди, яких багато, які готові просто зараз встати й діяти кожен на своєму фронті», - розповідає Богдан.
Він сам пройшов шлях від громадського активіста до добровольця й мріяв продовжити військову кар’єру та власні інтереси відсунув на другий план, коли потрібно було розвивати національно-патріотичного виховання на Волині.

«Під час Майдану я був учасником «Правого сектору». Потім почалася війна й усім колективом ми зголосилися добровольцями вступити до лав «Азову». Тоді просто була потреба захищати Україну – ми пішли. Там послужив місяць і перейшов у батальйон оперативного призначення резервістів імені Героя України генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії України. Там був до ротації. Думав і надалі продовжувати служити в силових структурах, але постало питання громадської діяльності. Порадившись з товаришами, я зрозумів, що бути добровольцем й вести активну громадську діяльність – це різні коефіцієнти корисної дії. Й більше користі я зможу принести будучи цивільним. Як наслідок, остаточно визначився та очолив «Національний альянс» на Волині. За два роки ми вже наростили потужну активність.

Так, торік провели 60 заходів, на цей заплановано понад 70 заходів щодо національно-патріотичного виховання молоді. Завдяки своїй діяльності ми даємо можливість самореалізуватися підростаючому поколінню, знаходити справжніх друзів та однодумців», - говорить Богдан Бальбуза.
МОЛОДЬ ПОТРІБНО ВИХОВУВАТИ, БО СКОРО ВОНИ КЕРУВАТИМУТЬ НАМИ

Доброволець – це вияв волі патріота, який не може бути осторонь долі своєї країни, коли настає критичний час, вважає Бальбуза. Чоловік додає, що виховувати потрібно добровольців ще зі шкільних лав.

«Зараз я очолюю Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьку. Це ще один крок до нашої цілі – національно-патріотичне виховання молоді. Це дуже важливо для майбутнього всієї країни. Нещодавно в міській раді я казав, що молодь – це ті люди, які через 5-7 років будуть сидіти тут, в цих кріслах і вони вирішуватимуть долю міста. В цій же залі я чув, що нам не потрібне національно-патріотичне виховання, мовляв, його достатньо на Волині. Але це думки людей із радянським мисленням, їх не переконати. Тому варто звертати увагу на тих, хто хоче змін і готовий до них – нове підростаюче покоління», - вважає доброволець.

Зауважимо, що створюючи Центр національно-патріотичного виховання, депутати міської ради заклали в його діяльність шість напрямків:

- неформальна освіта; тренінги, лекції, воркшопи тощо;

- таборування;

- науково-просвітницька діяльність;

- налагодження співпраці з місцевими навчальними закладами, ГО, БФ, представниками культури та бізнесу;

- розважальні заходи патріотичного спрямування; проведення інформаційної кампанії.

«Першочерговими кроками в своїй роботі я вбачаю два головні напрямки: військово-патріотичне виховання та освітній напрямок щодо висвітлення маловідомих героїчних та трагічних сторінок українського народу. Ці два пункти дуже важливі, бо чимало молоді навіть не знає елементарних основ поводження зі зброєю, а щодо історію, то той, хто її знає – зможе зрозуміти минуле, об’єктивно оцінити теперішнє та розуміти події, які можуть виникнути в майбутньому», - розповідає Бальбуза.
Нагадаємо, в Україні сьогодні, 14 березня, вперше відзначають День добровольця. У зв’язку з цим, військових, волонтерів та благодійників відзначили нагородами у Свято-Троїцькому кафедральному соборі у Луцьку. Далі відбувся автопробіг, який організувала ГО «Військові капелани Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Коля Показати IP 14 Березня 2017 20:09
Нема роботи - їди до добровольців!
Не хочеш робити Показати IP 14 Березня 2017 21:22
Йди в активісти не голи бороду, під руками, .... і успіх гарантовано теорія Ламброзо спотикається об бороду
Ростов Показати IP 15 Березня 2017 09:18
Настоящие труженики Украины. Молодцы. Так держать.
Анонім Показати IP 15 Березня 2017 12:33
Де ти працюєшь,хто тебе годує....
51 омбр(розформ) Показати IP 15 Березня 2017 13:02
Бренд.А ви воювали ,ви були під *градами* , *ураганами* , в котлах.Вас може потім по судах тягали по прокуратурах.Лаптьожніки тіпа лапіна........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus