USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку відзначили воїнів та цивільних, які працюють заради перемоги

14 Березня 2017 12:29
«Не бути байдужими»: тих, хто боронив незалежність України зі зброєю в руках, та цивільних волонтерів нагородили медалями від ГО «Військові капелани Волині» до дня добровольця.

Так, в Україні сьогодні, 14 березня, вперше відзначають День добровольця.

Військових, волонтерів та благодійників відзначили нагородами у Свято-Троїцькому кафедральному соборі у Луцьку.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що війна, на жаль, перейшла у стадію, коли до неї звикли. Немає великих скорботних днів, люди звикають до звісток про те, що черговий воїн загинув, але церкву це не влаштовує, адже її цікавить мир і в першу чергу перемога. Зі слів митрополита, у цей день в черговий раз нагадують про те, що є невирішені питання – захист цілісності та суверенності держави.

«Ми підбадьорюємо тих людей церковними відзнаками, державними чи відзнаками громадських організацій для того, щоб заохотити до подальшої праці, для того, щоб спільними зусиллями людей - цивільних та військових - досягти перемоги на сході і щоб в Україні запанував мир», - відзначив Михаїл.

Він зауважив, що сьогодні передусім згадують воїнів, які захищають країну. Біля фотостенду Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО згадуватимуть тих, хто віддав своє життя, але найголовніше, з його слів, підбадьорити усіх до перемоги на сході – йдеться про допомогу як воїнам, так і тим, хто нині в громадянський спосіб намагається перекрити шлях, щоб так звана гібридна війна не стала станом «шизофренії нації». Він зазначив, що наразі Україна з одного боку воює, з іншого торгує, з третього каже, що це громадянська війна, з четвертого, що це агресія. Митрополит наголосив, що сьогоднішня молитва є молитвою за перемогу, вшануванням людей, які активно беруть участь у досягненні цієї мети.


Він зазначив, що три роки тому Господь попустив Україні відповідальні випробування на межі життя і смерті, і не лише Майдан засвідчив велику любов українців до свободи, готовність до самопожертви. Подальші події засвідчили небайдужість українців до долі держави та особистої долі. З його слів, жодна з країн не може похвалитися таким великим патріотизмом та добровольчим духом на своїх теренах. Так, у інших країнах громадяни масово емігрують в Європу під час негараздів, шукаючи доброго життя деінде, а українці навпаки залишаються у себе та захищають кордони. Виникають різноманітні рухи волонтерів, добровольців, небайдужих які є справжньою душею українця. Він наголосив, що з батьківщини утікати немає куди і немає чому, тож хай краще втікають наші вороги, як це було завжди. У цей день, як зазначив митрополит, у Бога просять, щоб він дарував усім небайдужим українцям здоров’я та успіх та за те, щоб Господь благословив нас на перемогу над недругами.

Від імені ГО «Військові капелани Волині» медалі вручили низці волонтерів, бійців та військових священиків. Так, медаль «За жертовність та любов до України» отримали військові священики протоієрей Віктор Ліпчик, ієрей Валерій Владика, ієрей Антоній Таранченко, ієрей Сергій Лівончук та благодійники-волонтери Валерій Будко та Борис Горбатюк. Медаллю Пресвятої Богородиці «Спаси і сохрани» нагородили протоієрея Андрія Мовчанюка та протоієрея Івана Гуреєва. Медаль «За служіння Богу і Україні» отримали протоієрей Володимир Труш, ієрей Микола Савчук, ієрей Олександр Добровольський, а також волонтери Сергій Добродомов, Євгеній Ткачук, Павло Савчук та Дмитро Савчук.

Зауважимо, оскільки депутат Луцької міськради Євгеній Ткачук є власником автосервісу, ще з 2014 року він займається безплатним обслуговуванням автомобілів, які використовують військові в АТО. Йдеться про автівки як військовослужбовців ЗСУ, так і бійців добровольчих батальйонів, а також волонтерів. Окрім цього, продуктові набори в зону АТО передає родина депутата, яка володіє підприємством з виготовлення ковбасних виробів. Особисто депутат неодноразово вирушав на передову, передаючи допомогу воїнам.



Медаллю «За оборону Щастя» нагородили молодшого сержанта Венеру Шаяхметову, молодшого сержанта Андрія Омельчука, старшого солдата Юрія Надашкевича та солдата Сергія Долинського.


Митрополит Михаїл, звертаючись до нагороджених, зазначив, що їхня праця є неоціненною, видимою та пам’ятною. Після нагородження добровольці, волонтери та духовенство вирушили до фотостенду Героїв Небесної Сотні, де відбулася панахида за усіма полеглими.


Юрій Надашкевич розповів, що для нього усе розпочалося 25 травня 2014 року, коли він добровольцем прихав у тоді ще Луганський територіальний батальйон, який згодом став «Айдаром». Згодом були Металіст, Георгіївка (Дорога на Луганський аеропорт), Красний Яр, Хрящувата. Боєць-доброволець перейшов на контрактну службу в ЗСУ, завершивши її у жовтні 2016 року. Він розповів, що має багато військово-облікових спеціальностей – довелося бути і снайпером, і командиром бойової машини, ходити у розвідку. Загдуючи про Георгіїваку та пробиття шляху на Луганський аеропорт, він розповів, що там було лише 38 бійців, а на четвертий день у живих лишилося менше половини, у Хрящуватому, з його слів, наступного дня від роти лишився тільки взвод. Тож багато питань є до військового командування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus