USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Потрібно змінювати ментальність волинян: підбили підсумки роботи центру розвитку місцевого самоврядування

12 Листопада 2019 14:19
Для того, аби громади були успішними, волинянам потрібно усвідомити себе господарями власної території: підсумки роботи Волинського центру розвитку місцевого самоврядування за три роки підбили у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-заходу на тему «Робота Волинського ЦРМС у 2016-2019 роках: здобутки та перспективи»» 12 листопада у Луцьку.

Як розповів директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархомюк, центр був офіційно відкритий 4 травня 2017 року. Протягом кількох років викликом для працівників центру була робота в умовах як європейського, так і українського законодавства, однак це вдалося зробити. Консультували всіх, незалежно від політичної приналежності та ставлення до реформи – цей підхід був принциповим.

Працюючи з громадами, жителями, громадським сектором, прийшли до висновку, що змінювати потрібно не лише систему надання послуг, а й ментальність: без зміни ментального підходу, без усвідомлення себе як влади на території, нічого змінити не вдасться. Раніше, мовляв, ментальність полягала в тому, що будь-яку владу українці не любили. Потрібно зрозуміти, що «влада – це ми», важливо, наскільки громада активна, наскільки жителі можуть впливати на ухвалення рішень. Як переконаний директор центру, якщо голови ОТГ не залучають громадян до управління, їхнє майбутнє на посадах хитке. Важливо це розуміти та ефективно використовувати для вирішення питань громади.

Багато ініціатив, які надходили від Волинського ЦРМС, стали всеукраїнськими ініціативами. Так, вдалося поборотися з Держгеокадастром в частині передачі земель до ОТГ. Зі слів Анатолія Пархом’юка, важливо, аби надалі Держгеокадастр працював як сервісна структура, а не та, яка займається дерибаном землі. Землю потрібно розглядати як ресурс і під час написання стратегій для громад, і згодом, коли запрацює геоінформаційна система, яка передбачатиме можливості для ОТГ.
Своєю чергою, про фінансові аспекти реформи децентралізації на Волині розповів радник з місцевих фінансів Волинського ЦРМС Анатолій Матвіюк. Він відзначив, що йдеться про нові підходи та цінності в діяльності грошима. Важливо, щоб люди відмовилися від соціалізму, перейшли від фінансування закладів до фінансування надання послуг. До прикладу, якщо отримують клубну установу, потрібно знати, хто туди ходитиме та чим займатиметься, бібліотеку – чи ходять туди люди, скільки їх та які послуги вони отримують.

Радник з регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петро Гоцалюк розповів, що з 54 ОТГ в області 15 вже мають стратегії розвитку, у 12 громадах ці стратегії перебувають в процесі розробки. Представники центру надають консультації громадам під час розробки цих документів. У стратегії повинні бути сформовані стратегічні цілі – декілька напрямків, на які орієнтується громада. Вдалим прикладом стратегічного управління громадою є Княгининівська ОТГ, де цей документ розробили у 2017 році і наразі вдалося виконати все, що було заплановано. 14 листопада відбудеться чергове засідання обласної групи з розробки стратегії розвитку області. Її розробляють з використанням актуального європейського механізму смарт-спеціалізації регіонів. Так, у конкурентній боротьбі виживають ті регіони, які можуть постачати конкурентоспроможну продукцію. Наприклад, у сусідній Польщі кожен регіон вже має смарт-спеціалізацію.

Згодом центр розвитку місцевого самоврядування буде ліквідований і послуги надаватимуть іншим чином. Зі слів Анатолія Пархом’юка, проект U-LEAD, що розпочався у 2016 році, мав закінчитися у 2019, але, з огляду на важливість його діяльності, яку визнали на рівні держави та міжнародних експертів, досвід у частині децентралізації буде з часом імплементуватися в інших країнах, в тому числі, країнах з розвинутими економіками. Позитивні зміни у контексті децентралізації в Україні відзначають представники Німеччини та Франції.

Отже, програма продовжує діяльність ще на три роки, змінюватимуться лише форми та методики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus