USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Повернення міжнародного фестивалю: «Берегиня» стартувала у Луцькому замку

10 Серпня 2018 21:35
Після п’яти років перерви масштабний фестиваль, що зібрав гостей з різних регіонів України та з-за кордону, відкрили серед мурів Луцького замку.

Урочисте відкриття фестивалю «Берегиня» відбулося 10 серпня у Луцькому замку.

Учасників фестивалю вітав з вежі замку луцький кликун, а під сценою кували зброю ковалі, нагадуючи про героїчне бойове минуле древньої фортеці. Зі сцени до гостей фестивалю промовляла Берегиня, мати світу, мати роду, бажаючи плодючості рідній землі, а також миру та єднання. Вона нагадала, що ми повинні боротися за своє та знати своє коріння. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто став на захист рідної землі та загинув.
Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко зазначив, що це фестиваль міжнародного значення з гостями з дружніх країн, що свідчить про те, що Україна вічна, безсмертна, вона вміє оборонятися. Захищаючись і згодом перемагаючи, з його слів, потрібно пам’ятати про відновлення традицій, українського духу та патріотизму. Він побажав усім гарного настрою, оптимізму, віри в себе і в майбутнє.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт привітав усіх, хто приїхав на фестиваль. Він відзначив, що наші право та обов’язок – берегти те, що нам лишили у спадок пращури, і символічно, що фестиваль розпочали у храмі, а продовжують у замку, стіни якого століття тому чули українську мову та пісні. Він побажав усім натхнення, наснаги, творчих здобутків та закликав берегти нашу спадщину, традиції, пісні, культуру і мову.
Заступник голови Волинської облради Роман Карпюк передав вітання від волинської громади та голови облради Ігоря Палиці. Він запевнив, що Волинь славиться добрими, чуйними людьми, патріотами, які зберегли свої традиції та постійно їх примножують.
Народний депутат України Ірина Констанкевич, своє чергою, зауважила, що у проведенні фестивалю була перерва, але вона, як своєрідне інтермецо, була потрібна для того, щоб ми ще більше утвердилися у своїх намірах мати фестиваль на Волині. Ірина Констанкевич зазначила, що фестиваль «Берегиня» - свідчення нашої глибокої традиції, нашої ідентичності, тисячолітньої культури. Вона подякувала тим, хто підтримав фестиваль і доклав зусиль, щоби сюди приїхало так багато учасників. Нардеп подякувала за мобілізацію через культуру, зазначивши, що ми повинні себе утверджувати як українці не лише бережучи своє, а й показуючи, що в українського світоглядного потенціалу є велике майбутнє.
Начальник департаменту регіонального розвитку Міністерства культури України Оксана Іонова зазначила, що кожна область та кожен район є оберегом нашої національної культури, наших витоків. Посадовець зачитала вітання учасникам фестивалю від Міністра культури Євгена Нищука.
Після вітальних слів розпочалися виступи колективів з районів Волині, а згодом – гостей з інших регіонів. Відкрили дійство мистецькою програмою «Волинь, благословенна ти в віках» за участю закордонних та українських колективів. Зауважимо, у фестивалі беруть участь колективи зі Словаччини, Франції, Словенії, Польщі, Білорусі, а також низки областей України - від Закарпаття і Рівненщини до Донеччини та Харківщини.

Народний артист України Петро Панчук декламував зі сцени фестивалю поезію Тараса Шевченка. Він розповів, що заснував аматорський театр у селі Лобачівка Горохівського району, де зараз працює над театральним дійством «Балада про Степана», яке присвячене самодіяльному композитору Степану Кривенькому. Відпустку нині він традиційно проводить у рідному селі.
«Я ще жив у ті часи, коли люди співали вечорами, а вже дожився до того, що вночі чую тільки гавкіт собак і матюки. А коли я приходжу на такі фестивалі, то бачу, що не все втрачено, є надія, що українська народна пісня буде жити. Адже у цій пісні прихований код нашої душі і вона оживляє душу», - зазначив Петро Панчук.






















































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus