USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Повна мобілізація» в Україні: що це таке та кого можуть призвати

17 Квітня 2023 07:39
Американське видання The Washington Post опублікувало дані «злитих» у мережу засекречених матеріалів розвідки США. В одному з документів йдеться (їхня достовірність не була підтверджена, – ред.), що патова ситуація у війні Росії проти України призведе до того, що Україна оголосить «повну мобілізацію» населення.

Однак такого поняття в українському законодавстві не існує. Адвокатка Марина Бекало пояснила ТСН, що таке «повна» мобілізація та кого можуть призвати у разі її посилення.

Що таке повна мобілізація?

Чинним профільним законодавством про оборону не передбачене таке поняття як «повна мобілізація».

Згідно до ст. 4 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», мобілізація може бути загального або частковою. Інших видів мобілізації, зокрема «повної», не існує.

Указом Президента України Володимира Зеленського (№ 65/2022 від 24.02.2022) було оголошено загальну мобілізацію, яка подовжувалася відповідними указами та станом на сьогодні проводиться і надалі на всій території України.

Читати ще: Посилення мобілізації в Україні: експерти пояснили, кого та коли призовуть

«Президент має діяти виключно в межах своїх повноважень та чинного законодавства. Тому оголосити про «повну» мобілізацію без відповідних змін в профільне законодавство неможливо», – пояснила Марина Бекало.

Що буде у разі посилення мобілізації?

Призов військовозобов’язаних під час мобілізації відбувається за відповідними мобілізаційними планами, що пов’язані з необхідністю доукомплектування Збройних сил України. Їхній темп залежить від багатьох факторів, зокрема і від кількості втрат на фронті. Ця інформація є закритою від широкого розголосу, тому не можна судити про посилення темпів або навпаки зниження темпів призовної кампанії.

«Умовно «всіх» призивати під час мобілізації не можуть та не будуть поки діє стаття 23 Закону про мобілізацію, яка містить вичерпний перелік категорії осіб, які не підлягають призову під час мобілізації», – зазначила адвокатка.

Серед них: багатодітні батьки, особи з інвалідністю, особи які мають батьків або батьків дружини/чоловіка зі статусом інваліда І або ІІ групи, студенти, викладачі, тимчасово непридатні тощо.

Читати ще: Мобілізація: коли студенти втрачають право на відстрочення

Під мобілізацію підпадають усі військовозобов’язані, які були визнані придатними до служби та не мають жодних підстав для відстрочення.

Кого можуть мобілізувати?

У разі посилення мобілізації можливо внести зміни до ст. 23 Закону про мобілізацію, звісно, як і в будь-який інший закон, скоротивши підстави для надання відстрочки від призову під час мобілізації. Це компетенція Верховної Ради України.

«Поки що, наскільки мені відомо, жодних змін, законопроектів, які б обмежувати або скорочували перелік категорій осіб, що не підлягають мобілізації, не передбачається найближчим часом», – зазначила Марина Бекало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Саша Показати IP 17 Квітня 2023 08:46
Вже заговорилипро повну мобілізацію
Анонім до Саша Показати IP 18 Квітня 2023 09:48
Вже заговорили про е повістки за словами веніславського, промацують грунт для подальших дій а-ля москалі і ми також так зробимо.
Закон один для усіх Показати IP 17 Квітня 2023 08:59
А тепер, нарешті, після всього того усі ухилянти, які ховалися за ст. 51, без виключення будуть мобілізовані, посилять оборонний потенціал країни, як усі воюватимуть з ворогом, буде відновлена політична, соціальна справедливість і після перемоги будуть користуватися заслуженими військовими і соціальними правами ! І головне, - буде пришвидшено перемогу, знято політичну напругу і відновлено соціальну справедливість в суспільстві !
людина до Закон один для усіх Показати IP 17 Квітня 2023 11:07
а хто заплатить? щоб всі користувались заслуженими соціальними правами?
куи до Закон один для усіх Показати IP 17 Квітня 2023 11:24
і хто ж тоді буде писати такі коментарі
??? до Закон один для усіх Показати IP 17 Квітня 2023 17:54
Стаття 51 Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.
Вікторія до Закон Показати IP 17 Квітня 2023 11:23
Лікуйся
юрій миколайович Показати IP 17 Квітня 2023 20:48
Таке враження що все що відбувається в країні давно прописано в сценарії але нажаль українці в ньому нічого не вирішують
Отакої до юрій миколайович Показати IP 18 Квітня 2023 03:03
Треба було вибирати своїх, а не іноземців в парламент.
Анонім до Отакої Показати IP 18 Квітня 2023 12:16
Своїх кого кума свата брата??? Чи там є хоть один депутат який немає ще 2-3 паспортів "цивілізованих" країн ???? Інших туди не пускають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus