USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Поїзд «Здолбунів-Ковель-Хелм» просять відновити

11 Лютого 2021 20:55
Депутати просять відновити рух пасажирського поїзду до Республіки Польща, який курсував з 2017 до 2019 року.

Про це йшлося під час пленарного засідання 4 чергової сесії Волинської обласної ради 11 лютого.

Депутати ухвалили рішення про звернення до Міністра закордонних справ, Міністерства інфраструктури та «Укрзалізниці», Генерального консульства України в Любліні з проханням посприяти відновленню руху пасажирського поїзду сполученням «Здолбунів-Ковель-Хелм».

Нагадаємо, тестовий рейс цей поїзд здійснив у травні 2017 року і з червня почав повноцінно курсувати. А вже улітку 2019-го його скасували. «Укрзалізниця» таке рішення мотивувала тим, що польські митники щоденно під час перетину кордону оподатковували дизельне паливо у баках поїзду на значні суми, якщо його обсяг перевищував 200 літрів. Згодом залізничники отримали чималий рахунок. Для того, щоб відновити рух поїзду треба врегулювати питання оподаткування залишків дизпалива у баках. Про відновлення залізничного сполучення між Хелмом і українським Здолбуновом клопотав і мер польського Хелму.

Утім депутати облради просять повернутися до цього питання і відновити рух поїзду. Крім того, депутат Іван Смітюх додатково запропонував лобіювати в області сполучення Ковеля вузькоколійкою з країнами ЄС.

«Нам треба апелювати до Міністра закордонних справ, до Міністра інфраструктури, щоб виділили гроші і пустили швидкісний поїзд до Варшави як мінімум... У нас унікальна ситуація – коли вузька колія функціонує і йде до самого депо. Є два робочі тепловози. Нам треба ширше дивитися як Хелм. Більше наших людей їздить далі, в ту ж Варшаву як мінімум. Вузька колія це розв’яже. Нам треба справжній поїзд а не, як в народі кажуть «чмушка», - вважає він.

Щодо цієї пропозиції, то голова облради Григорій Недопад запропонував напрацювати інше звернення, яке стосуватиметь саме перспектив вузькоколійної дороги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Qwerty Показати IP 11 Лютого 2021 21:39
Спочатку приміські дизеля і електрички відновіть. Знов хтось хоче соляру возити.
Читач Показати IP 12 Лютого 2021 09:45
Взагалі дивує відсутність Інтерсіті "Київ-Ковель-Вашава".
Міщанка Показати IP 12 Лютого 2021 11:45
З зупинкою в м.Любомль, чи знову транзитом?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus