USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Поїзденьки-походеньки: Брест – повернення до Союзу.ФОТОРЕПОРТАЖ

21 Вересня 2013 18:41
Ох ця вже Білорусь… Країна бульби та червоних стягів. Про те, як «потрапити до Радянського Союзу» усього за 16 гривень, читайте далі.

Оскільки їздили ми у славну Білорусь ще влітку, то довелося добряче напружити мізки, щоб розповісти найцікавіше.

Ех, дорога...

Поїздка до Бресту – одна з найбюджетніших поїздок в моєму житті. Оскільки електричка «Ковель-Заболоття» відправляється близько 2 години ночі, до Ковеля із Луцька довелось їхати автостопом. На щастя, нам трапився добрий водій – лише завдяки тому, як він швидко гнав автівку, нам вдалося встигнути на «локомотив». У Заболотті - прикордонна застава. Її проходимо без проблем і пересідаємо в іншу електричку. Варто зазначити, що дорога до «міста згущенки» обійшлась у 16 гривень в одну сторону.

Білорусь – це така машина часу

Прибувши із Залісців на залізничний вокзал, в голову тихцем закралась думка: а чи не в Радянський Союз я потрапила? Овва, так воно і є… «Союз нерушимый» кликав нас у свої обійми. =) Усюди – серпи і молоти, а на шпилі приміщення вокзалу красувалася величезна «червона зірка».




Навіть ворони у Бресті – і ті радянські. Я чітко бачила, як одна із них привласила ковбасу бабусі – «божої кульбабки» - і «накивала крилами» у напрямку потягів.



До речі, про бабусь… Вони тут ще ого-го! Гуляють собі з правнуками зрання вулицею, ще й наспівують «Березу білую».



Обмінювати наші гривні на білоруські рублі варто уже на вокзалі, адже у вихідні дні зробити це в іншому місці практично неможливо.

Сябри, дайте ж поїсти!

Запитаю я у вас таке: що хочуть зробити туристи, приїхавши на нове місце, перш за все? Вірно, поїсти! Так от, якщо мова йде про сніданок, то у Бресті з цим - грандіозні проблеми, адже усі кафе та їдальні працюють не раніше, ніж з 10 ранку. Та й то, персонал «верне носа» від ранніх гостей, оскільки: «Дзєвушка, у нас єщьо нічєво ні гатова».



Тож, скромно перехопивши печиво, ми подалися до центральної алеї.




У Білорусі є така професія, як ліхтарник

Вам не почулося, саме ліхтарник – людина, в обов’язки якої входить кожного вечора в один і той же час запалювати ліхтарі у центрі Бресту. Оці «світильники» - окрема тема, адже у середині кожного знаходиться маленька керосинова лампа. Економить «бацька» електроенергію, що тут і казати!





Центр міста – дуже чистий. Уже з 6 ранку двірники «гребуть» мітлами незрозуміло що – і так усе стерильно. До слова, двіринки у Бресті - добрі! Навіть дали «покататися» на мітлі.




Утім, не були б ми українцями, якби не зазирнули трохи глибше, за «показову» алею. Так, що тут? Закинутий будинок, який «сябри» дбайливо завісили рекламною афішею. А всередині – притулок безхатченків і неприємний запах. «Ні, це не хороше місце і нічого доброго тут на нас не чекає»,- вирішили ми і попрямували далі.





Є у Бресті й «бутики». Там за купівлю одягу на певну суму дають футболку «Союзмультфільм».




Знайшли ми й безліч історичних пам’яток, зокрема, будинок, де відкрили першу у місті телефонну станцію. Сталося це у далекому 1907 році.




Усі супермаркети в «країні бульби» називаються «Продтоварами». Однаково усюди, лише нумерацію дбайливо змінюють.



А ще ми помітили, що білоруси таки дійсно обожнюють картоплю, навіть кафе називають в її честь.



Між іншим, червоний колір на вулицях Бресту – у тренді. Також великим «респектом» користується доблесна міліція – її вихваляють на кожному стенді.




Надзвичайно здивував музей старовинних потягів під відкритим небом. Вигляд у них такий, наче вони щойно зійшли з колії. Думаю, деякі локомотиви – усе ще робочі. Приємно здивувало і те, що працівники музею дозволили нам відчути себе машиністами і впустили всередину тепловоза.








Окремою темою, звісно, є відома Брестська фортеця. Уже наближаючись до неї, ми відчули «звуки війни» - з динаміків, розміщених над воротами фортеці, лунали постріли, вибухи та пісня «Вставай, страна огромная». Всередині крокувала молодь, одягнена в одяг воєнних літ. До слова, можна було й собі отак «причепуритися» за зовсім «скромну» платню - на наші гроші 50 гривень за костюм.









Знайшли ми у Бресті і розваги. Так, в парку культури і відпочинку лунала музика – це набирала обертів дискотека для тих, кому за 50. Недовго думаючи, я і мої друзі вирішили приєднатися до цього «свята життя».



Я не буду багато розповідати про те, що і коли у Бресті купувати. Скажу лише таке: те, що там смачні та якісні продукти харчування – чистісінька правда. Тож, якщо захопити із собою декілька тисяч білоруських «тугриків», можна привезти додому цілий рюкзак з ласощами.




І, на завершення розповіді, хотілося б сказати: «Люди, їдьте у Білорусь, адже тільки там ви зможете відчути себе мільйонером». Оскільки, обмінявши рідні гривеники на рублі, ви триматимете у руках добрячу пачку купюр.



А ще ми ходили босоніж вулицями, оскільки кеди страшенно напарили ноги. На запитання друзів, чому так, відповідали: «В американському туди не пускають».




На розвідку їздила Вікторія СЕМЕНЮК =)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Читач Показати IP 21 Вересня 2013 18:59
Клас! І я там був, підтверджую. Головне, що і на тому вокзалі, ніяка поліція до тебе діла не має. Аби не пили на вокзалі. А в нас...
ДО ВІКТОРІЇ до Читач Показати IP 21 Вересня 2013 22:21
А шо то за хлопець з тобою, шось обличчя його дуже знайоме
Metaller Показати IP 21 Вересня 2013 19:25
Ну і "брєд"! Неодноразово бував в Бресті - місто набагато чистіше за Луцьк і ошатніше. Те, що в нас зроблено тільки зараз в плані ремонту, в них вже давно і є нормою. Їх дороги з нашими навіть рівняти не буду... Фото хороші, а за опис аффтару тотальний "незачьот"! :(
Корінний лучанин до Metaller Показати IP 21 Вересня 2013 19:59
Це сучасна українська молодь відкриває для себе Білорусь! Певно думають що ніхто нічого не знає та ніде не буває! Ця молодь 20 років тому назад пішки під стіл ходила.
вАСЬЯ до Корінний лучанин Показати IP 23 Вересня 2013 15:31
Панство! Подивився як на цих фото молодь себе позицiонувала в Брестi - ну то нема чого дивуватисi як до украiнцiв упереджено вiдносяться в Европi. Дiвка в соромiцькiй позi вигинаеться в Брестськмй Фортецi, хлоп пику корчить на вулицi, на мiтлi стриба в центрi мiста i т.д. Та що це за виховання таке???!!!
Виталий Показати IP 21 Вересня 2013 19:44
Судя по фото автор объективно не может давать название статьи Брест-возращение в Союз, в силу своей молодости.
123 Показати IP 21 Вересня 2013 21:06
Шо? Хочете повернутися в Совецький Союз?? А х!!...вам!!! Це ще треба заслужити.
Рома до 123 Показати IP 21 Вересня 2013 21:24
Старші люди вже нахавалися союзу, спочатку Радянського, тепер ми будемо хавати Євро Союз або Митний Союз, дивлячись куди прахвесіанали нас поведуть. Може вистачить вже з нас Союзів, може почнемо розбудовувати власну країну самі?
А все-таки Показати IP 21 Вересня 2013 21:18
Голий живіт не гарно показувати. Особлива в СРСР (це по-руськи СССР).
вАСЬЯ до А все-таки Показати IP 23 Вересня 2013 15:18
Та ще й в Брестськiй фортецi на гарматi. Дикiсть свою показала i невихованiсть.
белорус Показати IP 21 Вересня 2013 21:26
2 ТП (см. http://lurkmore.to/Тп) + 2 ахтунга (см. там же) из-за нехватки денег поехали в Белоруссию на перекладных))) Чисто решили "парезвиться" за границей))) По причине приобретённой графомании решили ещё состряпать репортажик, чтобы отбить бабло, затраченное в сопредельной стране. Из-за врождённой тупости написали полную говногалиматитью. Причём с явной целью тупо "абасрать" страну-соседку, её прекрасных жителей, их традиций и ценностей, и, естественно, её чрезвычайно ЧЕСТНОГО и ПОРЯДОЧНОГО (особенно по отношению к своим гражданам) Президента А.Г. Лукашенко. Статья - дешёвка. ВН - гавноЗМІ. Щось робіть, панове. Ви вже в повній дупі))) Далі нікуди.
Чорний кіт Показати IP 21 Вересня 2013 23:27
Так все вірно ж. В Білорусі і є заповідник СРСР. Дороги там рівні. Все чисто. Згущенка смачна. Тільки автори не написали чи чули вони в Бресті хоч раз білоруську мову....
Автор до Чорний кіт Показати IP 22 Вересня 2013 00:13
Ні, не чули... Люди спілкуються виключно російською. Кажуть, вже звикли. Насправді, країна гарна і вельми доглянута. І люди там добрі та гостинні.
Лучанин до Автор Показати IP 22 Вересня 2013 03:36
Що ж Ви, автор, брешете? "«Дзєвушка, у нас єщьо нічєво ні гатова»." - це, взагалі то, білоруською, хоч і написано по-китайські. Чи можливо Ви просто вирішили з них познущатись, а заразом і з нас. І фонарі вони запалюють не з економії, а поважають і продовжують свою історію. Так само білоруси відносяться і до паровозів і до всього іншого. Це в нас, українців, в крові неповага до всього і всіх. Продтовари - це білоруською, а супермаркет - це українською? Продовжую дивуватись наскільки відстале сучасне покоління. Неосвітченість - це теж неповага, тільки вже до самого себе.
Математик до Лучанин Показати IP 22 Вересня 2013 10:37
Якщо я не помиляюсь, це росыйською, але з ъхным акцентом. Прожив в Былорусы рык, знаю. Лучанину: собаки брешуть
Нафаня Показати IP 21 Вересня 2013 23:59
Відчепіться від автора. Воно якесь ПТУ не закінчило досі, а "журналістом" називатися рветься. Суцільна отсєбятіна. фу
ну блін до Нафаня Показати IP 22 Вересня 2013 00:10
чого ж ви так взбісились? Ну написала вона від себе, ну написала трохи з іронією і гумором. Я от не бачу ніякого об**раня. Хіба цікавіше було б читати сухий опис7
Лучанин до ну блін Показати IP 22 Вересня 2013 03:40
Цікаво. Про Брест, як і про саму Білорусь можна дуже багато цікавого написати.
Очевидець Показати IP 22 Вересня 2013 00:18
Та не розпинайтесь! пофіг їй! стрибає собі другий день і мабуть коменти ваші в очі небачила. там щось доводити глухий номер
О_о Показати IP 22 Вересня 2013 00:21
ВН не читають коментів до своїх новин, це перевірено. чув таке сам. хіба модератори матюки видаляють
об'єктивно Показати IP 22 Вересня 2013 07:08
1. В Луцьку теж нема де зранку поїсти((( 2. До ТАКОГО СССРу нам, волинянам, як до Пекіна рачки((( 3. З Білорусі треба приклад брати, а не дешево підсерати.
БЕС до об'єктивно Показати IP 22 Вересня 2013 10:35
Так кто же подсирает? И про Украину я бы в таком стиле написал, с чувством юмора. Ну так вот она ее познала, Белорусь. И что? У человека нет прав думать как он хочет? Или она говорит вам не ехать в Белорусь? Или что там плохо? До**лись до ребенка, так и совсем охоту что-то делать можно потерять!!!
Старий Показати IP 22 Вересня 2013 09:59
А мені сподобалося. Дуже відверто написано. Це ж особисті враження волинянки про Брест. Має почуття гумору, а тутешня критика не зовсім аргументована. Пишіть ще. Цікавий погляд на оригінальне місто
анонім Показати IP 22 Вересня 2013 10:14
Чому у нас зелена дітвора, яка ніколи не бачила Союзу так любить проводити паралелі й порівнювати..?
Автор до анонім Показати IP 22 Вересня 2013 10:32
Ну ми можемо лише здогадуватись, а дещо, можливо, запам*яталось із дитинства. Хіба ж ми говоримо, що за Союзу було зле? Ну, але я собі приблизно таким його і уявляла=)
Вижувець Показати IP 22 Вересня 2013 12:25
Ну по перше з Ковеля до Заболоття електрички ніколи не ходили і не ходять, лише "дізєлі", правда при Союзі, аж до Ковеля була ділянка Білоруської залізниці і дизеля були набагато кращі, з м'якими сидіннями, а не такі як зараз в нас... Поїсти можна в привокзальних кафе, а що немає цілонічних генделиків, так що в цьому поганого?
Вижувець Показати IP 22 Вересня 2013 12:34
Автор дійсно дуже молода і погано знає історію своїх батьків... Брест завжди був дуже чистим містом, я пам'ятаю його в 70 зовсім малим і тоді коли кинув бумажку з під морозива мимо смітника, перехожі відразу зробили зауваження, а подивіться зараз в центрі Луцька оце зніміть, ці бомжатники біля Набережної для прикладу...
Чорний кіт. Показати IP 22 Вересня 2013 15:35
Авторка - молодець. Як побачила - так і розповіла. А викаблучуватись своїм досвідом може багато хто. Тільки для чого? Є факти. В Білорусі створена чиста акуратна та в якісь мірі ефективна держава. Тільке це не білоруська держава. Це друга російська держава.
Не шукай чорного кота в кімнаті... до Чорний кіт. Показати IP 23 Вересня 2013 11:32
"Поколінню Pepsi" разом з бульбашками цієї води з дитинства вбили в голову стереотип "СРСР - зло". Все в чорних тонах. І коли молода людина потрапляє в Білорусь, охарактеризовану "демократами", як вотчину "останнього диктатора Європи", то цей неофіт впадає в когнітивний дисонанс - побачене не вписується у його поведінкові установки. Звідси і "чиста", і "акуратна", і "ефективна"... Але, відразу ж, "в якісь мірі" і "не білоруська". Ну не може, у цих "молодоєвропейців", бути чиста, акуратна і ефективна держава не в Європі. Це - світоглядний нонсенс, який суперечить реально побаченому. А раз так - значить держава "російська". Як уособлення нового Зла. Вмер СРСР, зате талишилась Расєя. Дракон живий! Звужене до рівня виключно мовної ідентифікації "свій-чужий" бачення глобальних світових процесів, не дає змоги даяким "професійним українцям" побачити (за їх логікою), що і США - друга англійська держава.
Вижувець Показати IP 23 Вересня 2013 10:14
Дайте будь-ласка визначення що Ви розумієте під терміном "російська держава"
вАСЬЯ Показати IP 23 Вересня 2013 15:25
Дуся! "Тож, якщо захопити із собою декілька тисяч білоруських «тугриків», можна привезти додому цілий рюкзак з ласощами." Громадський туалет на автовокзалi Бреста - 1000 бiлоруських рублiв, а не тугрикiв. Поважайте назву валюти, тодi украiнську валюту не називатимуть хохлобаксами. За декiлька тисяч бiлоруських тугрикiв в Брестi можна купити лише 0,5 л пляшку мiнералки.
ляля Показати IP 23 Вересня 2013 16:28
А я люблю сябрів, нормальні і поряжні люди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus