USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Поїзденьки-походеньки: Барселона, яка вона насправді? ФОТОРЕПОРТАЖ

13 Вересня 2013 21:00
Літня пора вже позаду і від неї залишились самісінькі спогади про відпустку. І, мабуть, кожен із приємністю згадує поїздки на моря чи нічні літні прогулянки. Особисто мені пощастило «навідатись» у Барселону.

Нагода побувати у мальовничій Іспанії випала мені наприкінці серпня. Ця країна унікальна не лише власною історією, але і незвичним кліматом. Іспанія - одна з небагатьох країн світу, що має три основні кліматичні типи - континентальний, океанічний і середземноморський. Також у цій країні є три визначальні кліматичні зони — гірського, альпійського і субтропічного типу. Незважаючи на це, я не відчув на собі особливостей адаптації.








Проживати довелось у місті Пінеда де Мар, що знаходиться поблизу Барселони. Загалом у Європі останніми роками здобули популярність так звані хостели, ціни на які - нижчі за готельні. Утім, за добу у тризірковому готелі в середньому ви заплатите 50 доларів. З транспортом проблем немає. До будь-якого міста можна доїхати комфортабельними швидкісними електричками. Вартість проїзду з Пінеди де Мар до Барселони - 5 євро. Погоджуюсь, що це не мало на наші гроші, але умови в електричці того вартують: комфортабельний, чистий, зі зручними сидіннями та кондиціонерами салон.



Єврейське кладовище на горі

При в’їзді в Барселону зі сторони аеропорту туристів зустрічає давня гора Монтжуїк. Вона є символом євреїв, які проживають в Каталонії. На південно-східній стороні гори знаходиться давнє єврейське кладовище, захоронення в якому датуються ще 16-17 століттям. І до сьогодні єврейська община має право ховати тут своїх близьких. Але і це не дешева справа. Кожного року з родичів захоронених стягується плата за місце. У Барселоні навіть існує такий вираз: «На горі Монтжуїк найдорожчі апартаменти з виглядом на Середземне море».



Центральною частиною міста є площа Каталунія, де розташовано одразу декілька фонтанів. Від цієї площі на схід знаходиться вулиця-бульвар Ла-Рамбла – найбільша туристична вулиця. На ній дуже багато гарних і незвичних споруд, що вражають незвичайною і цікавою архітектурою. Цікаво, що ця вулиця простягається аж до пляжу, на якому розміщений пам’ятник Христофору Колумбу. Ще на цій площі розташований барселонський порт та музей мореплавства.

Таємна сила національного напою

Упродовж багатоденних екскурсій по Барселоні я приглянув декілька цікавих місць, де можна смачно і недорого поїсти. Родзинкою міста є невеличкі закусочні. Найпоширеніша національна страва в Іспанії - паелья, до складу якої входить смажений рис із морепродуктами, або м’ясом і овочами. Національним напоєм вважають «Сангрію». ЇЇ подають з лимоном. Цей напій нагадує вітчизняне червоне вино. Досі іспанці кажуть, що він має енергетичну силу. Працюючи під палючим сонцем, селяни випивали «Сангрію» - це допомагало їм краще переносити спеку.






Але, якщо Вам потірбно просто купити продукти, то це можна зробити на ринку Бокерія. Цікаво й те, що на ньому усюди можна розплатитись кредитною карткою.
Барселонці – великі любителі солодкого. Кондитерську можна знайти ледь не в кожному кварталі. Але найкращі круасани у місті готують в Ескріба, що знаходиться на найдовшій вулиці Рамбла. Довжина цієї вулиці становить 1,2 км. У першого власника цієї кондитерської була дружина-француженка, яка й привезла з Батьківщини рецепт своєї улюбленої випічки. За цим рецептом готують і дотепер.





Продовжуючи тему харчування, хочу відмітити те, що іспанці ніколи не пропускають обідню перерву. В країні сонця це - ніби культ, і його всі дотримуються. Обідній відпочинок тут називають сієстою, і триває вона з 13.30 до 17.00. У цей час на вулицях іспанських міст працюють лише заклади громадського харчування. Іспанці кажуть, у пору найбільшої спеки відпочинок їм життєво необхідний.

Іспанія – країна унікальної архітектури

Будь-хто, потрапивши до Барселони не зможе не помітити цікаві архітектурні будівлі. Це місто у всьому світі асоціюють з видатним архітектором Антоніо Гауді. Саме під його керівництвом побудували відомий Будинок Міла, що не має жодних кутів.




Дороги в Іспанії, порівняно з нашими, можна назвати архітектурно вишуканими. Вони, як і у всій Європі, гарні, без ямок і ямищ, чітко розмічені. Впродовж багатьох років іспанці використовують білий камінь для вимощення пішохідних зебр. Це заощаджує гроші на їх фарбування.

Вулички провінційних міст і великих мегаполісів чисті та акуратні

Гуляючи по Пінеда де Марі, я побачив, як двоє закоханих сиділи просто на асфальті біля фонтану у білих штанях, зовсім не хвилюючись за те, що можуть забруднитися.

Існує думка, що іспанці мають запальний характер і низьку культуру. Насправді жителі Піренейського півострову дуже привітні, усміхнені і порядні. До туристів вони відносяться як до друзів, часто запрошуючи їх скуштувати вино разом. Підтвердженню цьому є численна кількість гостей зі всього світу, які їдуть до Іспанії за гострими відчуттями та подивитись на яскраві видовища (карнавали, кориду тощо).




Коротко кажучи, Іспанія – це країна, цікава практично для кожного. Будь-хто знайде у ній свої переваги та недоліки, але, я впевнений, хороші спогади про надзвичайну мандрівку до країни з унікальними місцями не залишать байдужими нікого.

Антон СТАМБУЛЬСЬКИЙ







Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
гість Показати IP 14 Вересня 2013 11:13
Певно мама на заробітках і їздив до неї в гості?
РБ Показати IP 14 Вересня 2013 16:53
а яка тобі різниця хто де на заробітках і хто куди до кого їздив , дивись і заздри труха...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus