USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92

«Позитивні ритуали»: у Луцьку відбудеться перформанс Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяки

7 Лютого 2022 22:30
Музей сучасного українського мистецтва Корсаків запрошує на перформанс «Позитивні ритуали» у рамках виставкового проєкту «Ритуальності. Тестологія» відомих митців Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяки.

Презентація відбудеться 9 лютого, відкриття – о 17:00.

«Життя кожного сповнене ритуалів. Ритуали потрібні нам. Вони стають засобом, хоч недосконалим, заземлюватися, втримуватися, відчувати бодай якусь сталість у плинності й неконтрольованості буття. Це спроба вибудувати тяглість, вписати себе у певну хронологію – традицію, спадковість, історію, що була до тебе; або ж – започаткувати іншу історію, нову, свою.

Це своєрідний спосіб опанувати час, означити власну присутність, впорядкувати хаос – довколишній та внутрішній, персональний. Навіть тоді, коли приймаєш ритуал як даність, аксіому, те, що визначене для тебе кимось і колись.

Ритуал постає зі смислу, виформовується навколо нього. Він фіксується у часі через пам’ятання й регулярне відтворення дії або послідовності дій чи то у сповідуванні віровчення, чи у соціальних практиках, чи в індивідуальних вподобаннях. А проте час і повторюваність – безжальні опоненти ритуальності: під нашаруванням днів та самоповторень першоідея, що є ядром ритуалу на початку, губиться, вихолощується. Сама ж ритуальна дія стає неусвідомленою, автоматичною, бездумною – десакралізованою звичкою, холодною механікою, порожньою формою. І тоді вже годі пригадати, з чого й навіщо все почалося.

Цей проєкт є спробою візуалізувати дослідження ритуальності, природи та (не)життєздатності ритуалу. Нагадати про тимчасовість, хиткість, непевність, проминальність усього. Це також проєкт про сумніви, здатність і готовність тестувати ритуальність та реальність, що дані нам. Розпізнавати імітації, симулякри, напівправди. Сумніватися в «абсолютних істинах».

Можливо, це єдиний спосіб уникнути болю чи розчарування, коли ми вкотре відкриємо, що «Земля кругла» – і старі та, здавалось би, непорушні конструкти дотеперішнього світу розпадуться, оголюючи черговий фейк?..» – міркують митці.

Мар'яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus