USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Праведник народів світу з Волині відсвяткував 84-ий день народження

13 Серпня 2021 22:16
Нещодавно 84-й день народження святкувала особлива людина – Петро Іванович Масло – один із небагатьох донині живих волинян, які удостоєні звання Праведника народів світу. Це офіційне звання держава Ізраїль на знак вдячності і шани присвоює не євреям, які з ризиком для власного життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова Волинської облради Григорій Недопад.

«Петро Іванович, ризикуючи собою, рятував життя двох єврейських дівчаток.

Через хворобу Петрові Івановичу важко розмовляти, тому історію порятунку переповіла його дружина Галина Павлівна. «Праведниками також були і батьки мого чоловіка – Іван і Текля. Вони тоді жили на Львівщині. По сусідству німці розстріляли багатодітну єврейську сім’ю, а двом дівчаткам якось вдалося вціліти. То Петрові батьки забрали їх до себе і переховували то в льосі, то на горищі і, навіть, у діжках. А малому Петькові було доручено спостерігати, чи не йдуть у село німці і зразу попереджати про це», – розповіла жінка.

Згодом для Розі та Байлі, – так звали порятованих дівчат, дістали документи з українськими іменами та вивезли у безпечніше місце. Порятовані багато років підтримували зв’язок з рятівниками: листувалися, кілька разів бачилися, попри те, що жінки вже мешкали в Канаді. Після смерті Івана і Теклі вони звернулися до уряду Ізраїлю із клопотанням присвоїти звання Праведника світу також і їхньому синові Петрові.

Під час зустрічі побажав Петрові Івановичу здоров’я і довголіття і вручив подарунки не тільки від себе, але і від ізраїльської сторони. Зберегти пам’ять і про надлюдську мужність, і про нелюдську жорстокість дуже важливо.

І не тільки з огляду на минуле, але й задля майбутнього. А рятувати інших в умовах нацистських жахіть і ризику життям – мужній та героїчний вчинок. Варто пам’ятати про такі події, шанувати людей, які вселяють віру в людство і в добро», – йдеться в дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Краєзнавець Показати IP 14 Серпня 2021 12:35
А де живе цей достойний нашої поваги чоловік?
Світовий уряд до Краєзнавець Показати IP 15 Серпня 2021 08:28
Так він з Львівщини , 100 літ йому і всій його родині !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus